• USD  32,50
  • EURO  34,93
  • BORSA  9.716,77
  • ALTIN  2.436,44
SON DAKİKA

ABD’lilerle görüşmede ilginç detay

ABD’lilerle görüşmede ilginç detay

09 Ocak 2019 10:09

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, dün Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton arasındaki görüşmeye ilişkin bir detayı kaleme aldı.


ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, umduğunu bulamadan Türkiye'den ayrıldı. YPG'ye güvence veren açıklamasıyla tepkileri çeken Bolton'un Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile yaptığı görüşmenin ayrıntıları merak konusu olmuştu. ABD heyetinin en çok Putin görüşmesini merak ettiği ortaya çıktı. 

 Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, görüşmenin öne çıkanları köşesine taşıdı.

ÇEKİLMENİN ZAMANI

Ardından ABD’nin çekilme sürecine ilişkin konuya girilmiş… Görüşmede ABD heyetinin davranışından çıkarılan o ki “Heyetin Ankara’ya geldiği İsrail’de karşılaştıkları, geri çekilme planlarını etkilemiş, tarihi ötelemenin yolunu açmış…”

Çekilme takvimi ile ilgili olarak daha önce 3 ay gibi bir zamandan söz edilirken, heyet bu kez açıkça “4-5 ay sürebilir” zamanlamasını dile getirmiş.

Beklenen 120 günden aşağı bir sürede çekilmenin olmayacağı yönünde… Aktarıldığına göre kendi aralarında da uzlaşı olduğunu söylemek olanaksız.

Biri hemen çekilme kararında olduklarını söylerken, diğeri bir süre daha kalabileceklerini belirtiyor, hatta vücut dilleri konuya yaklaşımlarını net ortaya koyuyor.

Masada bu durum ortaya çıkınca Bolton araya girip, “Bizim aramızda da görüş ayrılığı var” demek zorunda kalmış.

“GİRMENİZİ İSTEMİYORUZ”

Ancak ABD’li heyet, “Bizimle koordineli ve planlı olmayan askeri harekat yapmamanız gerektiğini düşünüyoruz. Sahada askerlerimiz var, ayrıca bizimle savaşan muhalif güçlerin tehlikeye atılmasını da istemeyiz ” şartını masaya getirmiş.

ABD Başkanı Trump’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde bizzat Türk askerini DAEŞ ile mücadeleye davet ettiği anımsatılınca da heyet, “DAEŞ meselesini biz halledeceğiz” yanıtını vermekle yetinmiş…

YPG konusundaki hassasiyetler bir daha kayda geçirilince Kalın şunları söylemiş:

“Üç yıl önce YPG diye bir şey yoktu, sizin desteğinizle böyle bir yapı ortaya çıktı. Desteğinizi çektiğiniz anda hiçbir şey oldukları görülecek. Onların bitişiyle birlikte bölgede Kürt siyaseti daha kolay Suriye siyasetine angaje olur…”

İZİN ALACAK DEĞİLİZ

Burada da kalmamış “Biz niyetimizi söyledik, Suriye sahasına girmek için daha önce kimseden izin alacak değiliz” kararlılığının da altı çizilmiş.

ABD heyeti ise “Bizim endişemiz boşalttığımız alanlara İran’ın girecek olması" kaygısını dile getirmiş. Kalın’ın yanıtı soruyla olmuş: “Siz 120 gün sonra çekildiğinizde YPG için ne düşünüyorsunuz. Yani 1-2 yıl sonrasına dönük YPG ile ilgili planınız ne?”

Heyetten soruya İran endişesinin tekrarı dışında tek yanıt gelmemiş. YPG’ye verilen silahlar ve ABD’nin bölgedeki üsleri konusu da masaya yatırılmış. Heyet ağır silahların toplanması konusunda çaba gösterildiğini belirtilmiş.

PUTİN İLE NE GÖRÜŞEÇEK MERAKI

Türk tarafının, “Çıktığınız üsleri bize devredin, DAEŞ ile mücadelemizi kolaylaştırır” talebine de yanıt gelmemiş…

ABD heyetinin en çok merak ettiği konu ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında bu ay sonunda yapılması planlanan görüşme olmuş.

ABD heyeti bu görüşmede ortaya çıkan planlamadan haberdar olmak istediklerini vurgularken, birkaç kez meseleyi dönüp bu konuya olan meraklarını sergilemiş.

 


putin, suriye, ypg, abd, kürtler, bolton, kalın
ÖNCEKİ Suudilerin Netflix engeline ABD’den tepki SONRAKİ Rutkay Aziz Cumhurbaşkanı’na ne dedi?