• USD  32,53
  • EURO  34,76
  • BORSA  9.524,59
  • ALTIN  2.492,39
SON DAKİKA

Abdullatif Şener Pandora Belgelerinde Çarkın Nasıl İşlediğini Anlattı

Abdullatif Şener Pandora Belgelerinde Çarkın Nasıl İşlediğini Anlattı

11 Ekim 2021 09:40

Pandora Belgelerini KRT TV'de katıldığı Semra Topçu ile Haftanın Panoraması programında AKP kurucularından CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener anlattı.


Şener offshore ile yurt dışına kacırılan paralardan vergi alınmasını sağlayacak "listesinin Cumhurbaşkanı kararıyla açıklanmadığını söyledi.

Demekki işin içinde kendileri de var
Hükümetin kara parayı takip konusunda iştahsız göründüğünü belirten Şener "Hükümetin iştahsızlığının en önemli nedeni bundan kendileri başta olmak üzere yakın çevrelerinin büyük nemalar elde ediyor olmalarıdır" dedi.
Türkiye'nin kara paradan kurtulmadıkça ekonomisinin rayına oturmayacağını vurgulayan Şener, sistemin nasıl işlediğini şöyle anlattı:
"son 10 yılda her yıl varlık barışı yasası çıkarılmıştır. Bununla her türlü kara paranın Türkiye'ye getirilip aklanmasına imkan sağlanıyor. Bunun için Meclis alet ediliyor. Mesela bu yasalarda öyle maddeler var ki, 2018 yılına ait varlık yasasını inceleyecek olursanız şunu görüyorsunuz; "varlık barışı nedeniyle yurt içindeki yastık altı veya yurt dışındaki parasını bir banka hesabına yatıranlar MASAK tarafından incelenemeyecektir, araştırılamayacaktır, haklarında vergi tahakkuku yapılamayacaktır" diye madde var. Böyle bir madde TBMM'den nasın geçer ve niçin geçer? demekki işin içinde kendileri de var. Ve dünyanın dört bir tarafında kara parayı sakladıkları, vergi cennetleri gibi yatırdıkları yerler var."
Kara parayı aklıyorlar
İktidarı bu cümlelerle suçlayan Şener, "İki yönlü bir mekanizma kurmuşlar" dedi ve şöyle devam etti:
"Birincisi, vergi barışlarıyla Türkiye'de kara parayı legalleştiriyorlar. İkincisi burada veya Türkiye ile bağlantılı yurt dışında birikmiş paraları ve varlıkları bu vergi cennetlerine transfer etmek suretiyle bir takım mali yükümlülüklerden kurtuluyorlar. Yani hem iç bağlantılarıyla hem dış bağlantılarıyla korkunç bir para trafiğinin oluştuğu bunun iktidar tarafından da desteklendiği, yasal alt zemininin de iktidar tarafından oluşturulduğu bir mekanizma karışımızdaki."
AKP Kurucusu Şener, kendisinin Başbakan Yardımcılığı döneminde çıkarılan düzenlemenin 16 yıldır nasıl engellendiğini de şöyle anlattı:
"Başbakan Yardımcılığı dönemimde kurumlar vergisi kanununda bir değşiklik yapılmıştı. Bu düzenlemede bu vergi cennetlerine gönderilen paralardan yüzde 30 stopaj yoluyla vergi kesileceği ifade ediliyordu; yani yüzde 30'u doğrudan Hazine'ye girecekti. Kanunda hala var o madde, hala yürürlükte ama bu yerlerin nereler olduğu 16 yıldır belirlenmiyor, belirlenmediği için de kurumlar vergisi kanunundaki bu madde işlemiyor. Yani sistem böyle kurulmuş. Peki bu niye böyle kurulmuş? Görüyoruz ki büyük bir yolsuzluk var.
Kamu parası çarçur ediliyor, bir taraftan israf bir taraftan yağma devam ediyor. Böyle olunca işin içindekiler başta kendi varlıkları olmak üzere yakın çevrelerinin varlıklarını ve gayrimeşru kazançlarını varlık barışıyla legalleştirme yoluna gidiyorlar. Ama siyasetçiler açısından legalleşse bile hassas konu, kamuoyuna yansıdığında skandala dönüşecektir. Varlık barışıyla yasalaşmış olması skandalı önlemeyecektir. Bu kadar parayı nasıl aldın, nereden aldın, hangi gelir bunu sana sağladı, kaynağı suç muydu, rüşvet miydi, yoksa başka mıydı, uluslararası kokain trafiği mi çeviriyordun? Onun için mi bu kadar varlığa sahip oldun, diye kamuoyu duyarlılığı ön plana çıkacak ve bu siyaseten büyük bir skandala dönüşecek, onun için bu yeterli olmuyor. Legalleştirip bunu dünyanın her tarafına transfer etme imkanına kavuşuyorlar.
Vergi cennetleri kararı yayınlanmayınca kanundaki madde işlemiyor, işlese ne olacak; bir yüzde 30'u vergi diye alınacak. İki artık resmi kayıtlara girerek transfer edildiği için kimin parasının nereye gittiği ortaya çıkacak. Ama mevcut iktidar sürekli gizliliğe ve sırra dayalı olarak kendi kurduğu düzeni sürdürüyor."


ÖNCEKİ Cinsel saldırıyla Suçlanan Prense Kamuoyu Yasağı SONRAKİ Erdoğan Aday Olmazsa Yerine Kim Gelecek?