• USD  32,52
  • EURO  34,97
  • BORSA  9.782,16
  • ALTIN  2.433,04
SON DAKİKA

Adalet Bakanı: Suudilerin kabulünü bekledik

Adalet Bakanı: Suudilerin kabulünü bekledik

18 Ekim 2018 12:31

Gül, aramalardaki gecikmenin, Viyana Sözleşmesi ve uluslararası hukuka göre, Suudi makamlardan kabulünün beklenmesinden kaynaklandığını söyledi


Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, muhalefetin eleştirilerine karşılık, konsolosluk binasının herhangi bir yer olmadığını belirterek, Viyana Sözleşmesi ve uluslararası hukuka göre, aramalardaki gecikmenin Suudi makamlardan kabulünün beklenmesinden kaynaklandığını söyledi.

Gül, “Konsolosluk binasındaki arama, kriminal incelemeler için de Suud devletinin kabulü beklendi ve bu konuda Bakanlığımıza savcılık talepte bulundu. Dışişleri Bakanlığı'na iletildi. Dışişleri Bakanımız Suudi Arabistan'la bu konuda yazışmaları yaptı ve ondan sonra gelecek cevaplar üzerine soruşturma yapılabildi.” dedi.  

"Savcı, 'Konsolosluk binasında bir şey var, ben buraya hemen gireceğim.' diye bir karar veremiyor. Elbette bu konu yargı makamının takdirinde olan bir konudur ama sözleşmede 'yangın vesaire, afetler şeklinde' bir ifade bulunuyor." diyen Gül, muhatap devletin işbirliğinin, rızasının savcılık makamını sınırlayan husus olduğunu söyledi.

Bu adli soruşturmanın Kaşıkçı'nın kaybolmasıyla derhal başlatıldığını belirten Gül, şunları ifade etti:

"Bu konsolosluk binasındaki arama, kriminal incelemeler için de Suud devletinin kabulü beklendi ve bu konuda Bakanlığımıza savcılık talepte bulundu. Dışişleri Bakanlığı'na iletildi. Dışişleri Bakanımız Suudi Arabistan'la bu konuda yazışmaları yaptı ve ondan sonra gelecek cevaplar üzerine soruşturma yapılabildi. Nitekim arama ve inceleme işlemleri de bunun üzerine başladı. Olayı soruşturan adli mercilerimizdir. Delilleri toplayan, değerlendirecek, takdir edecek olanlar adli mercilerdir. Olayın mahiyeti nasıl oluşmuştur, nasıl gelişmiştir, failler bu şekilde belirlenecektir. Bu elde edilen bulgulara göre müteakip adımları atacak olan yine adli makamlarımızdır. Türk polisinin başarılı kriminal yetkinliğiyle bu konudaki uzmanlar bu çalışmayı sürdürüyor. Soruşturma işlemlerinde de yetki adli mercilerimizdedir. Bu konu Bakanlığın ya da idari makamların değil, başsavcılığımızın yürüttüğü bir soruşturma. Titizlikle, derinleştirilerek, her aşamasıyla bu soruşturma yapılıyor. En kısa sürede soruşturmanın neticelenmesini hepimiz bekliyoruz."

 


adalet bakanı, suudi, abdülhamit gül
ÖNCEKİ 1600 hakim savcı alınacak SONRAKİ MHP: İYİ Parti’deki FETÖ’lere dikkat