• USD  32,60
  • EURO  34,78
  • BORSA  9.450,44
  • ALTIN  2.495,37
SON DAKİKA

Afrin satrancında karşılıklı hamleler

Afrin satrancında karşılıklı hamleler

19 Ocak 2018 10:02

Türkiye’nin olası Afrin operasyonu tartışılırken Genelkurmay Başkanı Akar ve MİT Müsteşarı Fidan, dün Rusya Genelkurmay Başkanı ile görüştü.


TSK’nin, Fırat Kalkanı’nın ardından Afrin ve Mınbiç’e yönelik olası operasyonu için bölgede askeri hazırlıklar sürerken dün gündeme Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın sabah saatlerinde Moskova’ya giderek Rusya Genelkurmay Başkanı Org. Valery Gerasimov ile bir araya geldiği haberi yansıdı. Halihazırda kimi yorumda Ankara’nın terör örgütü gördüğü YPG’ye yönelik bölgede olası bir hava operasyonu için Türkiye’nin Moskova’nın nabzını yoklayacağına işaret ediliyordu.

ABD'den Türkiye'ye Afrin operasyonu uyarısı: Böyle bir adım atmamaya çağırıyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu CNNTürk’e verdiği demeçte, Rusya ile de görüşmelerin sürdüğünü belirtirken Soçi’deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi toplantısında YPG’nin masada olmayacağını ve farklı Kürt grupların temsil edileceğini söyledi. Çavuşoğlu, “Olası Afrin operasyonuna Rusların karşı olmaması gerekiyor, koordine etmemiz gereken tek şey oradaki Rus gözlemcilerin durumudur” derken Afrin operasyonunda hava sahasının kullanılmasına yönelik Rusya ve İran ile görüşmelerin sürdüğünü, koordinasyon gerektiğini belirtti. Akar, Fidan ziyaretine ilişkin Rusya Savunma Bakanlığı da görüşmede gerilimi azaltma bölgelerinin işleyişi ve ateşkes rejiminin desteklenmesiyle ilgili anlaşmalar da dahil olmak üzere Suriye’deki durumun ele alındığını duyurdu.

Ankara’nın onayı bekleniyor

Suriye krizine ilişkin gözler ay sonundaki iki kritik toplantıda. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, örgüt nezdinde yürütülen Suriye görüşmelerinin 25-26 Ocak’ta bu kez Cenevre değil Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapılacağını açıkladı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ise Soçi’de gerçekleşecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin davetli listesinin hazırlandığını ve Türkiye’nin onayını beklediklerini söyledi. Kongre’nin daha önce planlandığı gibi 29-30 Ocak’ta yapılacağını söyleyen Bogdanov, bu cumartesi Rus, Türk ve İranlı temsilcilerin katılımıyla bir hazırlık toplantısının olacağını da belirtti. Ankara’dan da Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal’ın hazırlık toplantısı için Soçi’ye gittiği haberleri geldi.

ŞAM’DAN ‘VURURUZ’ TEHDİDİ

TSK’nin olası Afrin operasyonuna ilişkin Şam’dan sert çıkış geldi. Suriye resmi haber ajansı SANA’nın aktardığına göre Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faysal Mikdad, “Türkiye’den Afrin’e yönelik herhangi bir askeri operasyon bir saldırı eylemi olarak değerlendirilecek” dedi ve Türk savaş uçaklarının olası bir saldırısında Suriye hava savunmasının Türk uçaklarını vurmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

‘ABD çıksın’

Suriye Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın ucu açık konuşlanma mesajı olarak yorumlanan ve Esad yönetimini hedef alan açıklamalarına da yanıt verdi. SANA’ya konuşan bir yetkili, ABD’nin Suriye topraklarındaki askeri varlığının Suriye’nin ulusal egemenliğine saldırı anlamına geldiğini ve uluslararası kararlara ihlal teşkil ettiğini vurguladı. Yetkili, ABD’nin Suriye’deki askeri faaliyetlerinin “IŞİD’i koruma ve destekleme amacı taşıdığını” savundu.
Ankara: Söz değil somut adım bekliyoruz

ABD’nin, Suriye’de YPG’nin ana unsurunu oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nden (SDG) sınır gücü oluşturma planlarına yönelik yumuşatma çabaları Ankara’yı tatmin etmedi. İlk tepkiyi Başbakan Binali Yıldırım gösterdi. ABD’nin kafasının karışık olduğunu, üç gün içerisinde birbirini tekzip eden açıklamalar geldiğini söyleyen Yıldırım şunları söyledi: “Özellikle Suriye’de DEAŞ’tan temizlenen alanların başka terör örgütü ile doldurulmasını kabul edemeyiz. NATO’da müttefikimiz olan ABD’nin Suriye’deki uygulamaları ne yazık ki müttefiklik hukukuna terstir. Amerika, bölgenin geleceği konusundaki kafa karışıklığını ortadan kaldırmalı, tavrını barıştan yana, Türkiye ile hukuku düzeltmekten yana değiştirmelidir.”

‘Operasyonda kararlıyız’

CNNTürk yayınına katılan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da bu açıklamalarla operasyon kararından vazgeçilmeyeceğini söyledi. “ABD’nin açıklamaları bizi tam olarak tatmin etmedi” diyen Çavuşoğlu, “Afrin’e de müdahale edeceğiz, Fırat’ın doğusunda da tehditlere karşı adımlar atacağız, ABD gibi müttefikimizin karşımızda olmasını arzu etmeyiz, bu mesajı ABD’lilere verdik” dedi. Çavuşoğlu, Fırat Kalkanı’na yönelik saldırılar olduğunu belirterek “Bu müdahaleyi yapmak zorundayız” ifadesini kullandı. “Doğrudan ABD’ye yönelik güvensizliğimiz devam ediyor, Rakka operasyonu sonrası ve Menbiç’te verilen sözleri tutmadı. Bu son açıklamadan sonra da artık ABD’den somut adım görmemiz gerekiyor, böyle veya öyle söylemeleri fark etmiyor” diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Türkiye’nin sınır ötesindeki her duruma karşı teyakkuzda olduğunu söyledi. “Türkiye her türlü tedbiri alır” ifadelerini kullanan Kalın, “Türkiye’nin atacağı adımlar Suriye Kürtlerine karşı değil. PYD/YPG Suriye’de Kürtleri temsil etmiyor” dedi


rusya, hakan fidan, operasyon, hulusi akar, mevlut çavuşoğlu, Afrin, ibrah, m kalın
ÖNCEKİ Hamile skandalını ortaya çıkaran personel konuştu SONRAKİ Ünlü şarkıcıdan hizmetçisine tazminat cezası