• USD  32,49
  • EURO  34,91
  • BORSA  9.716,77
  • ALTIN  2.439,53
SON DAKİKA

Ağaoğlu'nun kurtarılışı Meclis gündeminde

Ağaoğlu'nun kurtarılışı Meclis gündeminde

04 Ekim 2019 10:47

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, milletin 1 milyar 670 milyon lirası ile bu üç şirketin kurtarılmasının nedenlerini sordu.


Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez’in Varlık Fonunun İstanbul Finans Projesine ortak olduğunu belirttiği, 1,3 milyon metrekarelik kullanım alanı olan projenin yaklaşık 465 bin metrekarelik kısmının proje, hafriyat, arsa bedelleri ve bugüne kadar tamamlanan inşaat maliyetleri dahil olmak üzere 1,67 milyar TL karşılığında devralındığı ifade edilmiş, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından Kamu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan bildirimde Şirket portföyünde bulunan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Özel Proje ve Rekreasyon Alanı Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı işinin tasfiye edildiği belirtilmişti.


 

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yönelttiği soru önergesinde şu sorulara cevap arıyor:


1- Söz konusu haber ve açıklamalar doğru mudur?


2- Türkiye Varlık Fonunun söz konusu tasarrufu, sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurtiçinde kamuya ait olan varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, gayesi ile kurulmuş bulunan fonun kuruluş ve işleyiş amaçlarına uygun bulunmakta mıdır?


3- Söz konusu tasarruf; kamu ihalelerine katılıp belli şartlar ve teminatlar ve cezai müeyyideleri kabul ederek ihaleyi üstlenen bazı şirketlerin bu edimlerini yerine getirmemeleri/getirememeleri üzerine kurtarılması anlamına gelmemekte midir? Yani Ağaoğlu Şirketler Grubu (Akdeniz İnşaat), YDA İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ve İntaş Taah. Yapı San. Tic. AŞ, firmalarının ihmallerinden ve taahhütlerini yerine getirmemelerinden kaynaklanan bu zarar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ödedikleri vergilerden mi karşılanacaktır?


4- Söz konusu tasarruf, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından 7161 Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 32. maddesiyle 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa eklenen geçici 4. maddede yer alan hükümler dikkate alınarak mı yapılmıştır? Yoksa söz konusu ihale işlemleri başka prosedürler uygulanarak gerçekleştiği için fesih işlemlerinde bu geçici madde hükümleri uygulanmamış mıdır?


5- 2012 yılının Kasım ayında arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı yöntemiyle ihaleye çıkılan söz konusu projenin tamamlanma tarihinin sürekli ertelenme nedeni nedir? Projeyi üstlenen üç firma taahhütlerini neden yerine getirememişlerdir?


6- Büyük umutlar bağlanan söz konusu projenin gecikmesinin nedenleri nedir? Söz konusu proje zaman, mekan ve mali kaynaklar bakımından iyi bir şekilde tasarlanmamış mıdır? Gecikmenin sorumluları kimlerdir? TOKİ ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı bünyesinde bunlar hakkında herhangi bir araştırma ve soruşturma yapılmış mıdır?


7- İhale ile ilgili taahhütlerini yerine getirmeyen üç firmaya (Ağaoğlu Şirketler Grubu (Akdeniz İnşaat), YDA İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ve İntaş Taah. Yapı San. Tic. AŞ) herhangi bir cezai müeyyide uygulanmış mıdır? veya uygulanacak mıdır?


8- Türkiye Varlık Fonu söz konusu tasarrufta bulunurken mali kaynağı nereden temin etmiştir?


9- Türkiye Varlık Fonunun yurtdışından sağladığı iddia edilen kredileri, (ki şu ana kadar Makamınıza yönelttiğimiz sorulara ısrarla cevap vermekten kaçınılarak Fonun yurtdışından kredi kullanıp kullanmadığı konusunda kamuoyuna tatmin edici bir açıklamada bulunulmamıştır) bu tür dolaylı şirket kurtarma operasyonlarında kullanması doğru mudur?


10- Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı Türkiye Varlık Fonu bünyesinde söz konusu ortaklık işlemi ile ilgili olarak yeni bir yapı veya şirket kurulacak mıdır?


Ali ağaoğlu, varlık fonu, mehmet bejaroğlu
ÖNCEKİ Üniversiteli işçiler Meclisten haber bekliyor SONRAKİ CHP'li Tekin'den çarpıcı TÜİK iddiası