• USD  32,37
  • EURO  34,96
  • BORSA  9.079,97
  • ALTIN  2.324,84
SON DAKİKA

AKP'de yanlış aday tartışması..

AKP'de yanlış aday tartışması..

04 Nisan 2019 10:15

AKP’de Özhaseki’nin yanlış aday olduğu, Yıldırım’ın TBMM Başkanlığı’nda geç istifa ettiği gibi özeleştiriler öne çıkıyor. Ayrıca ‘Beka’ söyleminin de muhalefeti kenetlediği ifade ediliyor.


Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre,AKP’de yerel seçimde önemli illerin kaybedilmesiyle ilgili yapılan değerlendirmelerde aday tercihlerinde yapılan hatalarda özellikle Ankara’ya dikkat çekiliyor.

Ankara seçmeninin Kayserili Özhaseki’yi kabullenmediği belirtilirken, “Özhaseki’nin yerine Mustafa Tuna aday yapılsaydı seçimi kazanma şansı daha yüksek olurdu” görüşü dile getiriliyor.

İstanbul’da Binali Yıldırım’ın TBMM Başkanlığı’ndan geç istifa etmesinin gereksiz tartışmalara neden olduğu, tanıtım çalışması çok iyi yürütülen Ekrem İmamoğlu’na halkın yöneliminin görülemediği ve küçümsendiği kaydedilirken, beka söyleminin de karşı tarafın seçmenini daha çok kenetlediği kaydediliyor.

Seçimin kazananının MHP olduğunu dile getiren bazı parti yöneticileri, MHP ile yerel seçimde ittifak yapılmasaydı partinin bu kadar belediye kaybının olmayacağını dile getiriyor.

AKP yönetimi seçimin sonuçlarıyla ilgili ayrıntılı bir çalışma yaparken, büyükşehirler başta olmak üzere bazı illerin kaybedilmesi nedenleriyle ilgili parti kulislerinde şu değerlendirmeler yapılıyor:

Seçimin en çok kazananı MHP: Seçimin en fazla kaybedeni İYİ Parti oldu. Hiçbir il belediyesini kazanamazken, CHP’ye destek olmakla kaldı. İkinci kaybeden HDP oldu. Üçüncü kaybedeni AKP oldu. Seçmen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a “Seninle ilgili bir sorun yok, devam et” dese de partiyi cezalandırdı. Seçimin en az kaybedeni MHP ise belediye sayılarını artırdı. Seçmen, MHP’ye ittifak içinde yer aldığı için kredi açtı.

Ankara’ya Kayserili aday olmadı: Mehmet Özhaseki, Kayseri’de çok güzel işler yaptı, bakanlığı döneminde de başarılıydı. Ancak Ankara’ya belediye başkanlığı adaylığı doğru olmadı. Ankara seçmeni, Kayserili bir belediye başkanı adayını kabullenmedi ve benimsemedi. Ankara seçmeni Melih Gökçek’in istifasının ardından yerine seçilen Mustafa Tuna’ya daha sıcaktı. Tuna ya da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu aday olsaydı kazanma şansı daha yüksek olurdu. Anketlerde sonuçlar çok kötü gelince, partide adayın değiştirilip değiştirilemeyeceği değerlendirmesi yapıldı. Ancak o saatten sonra yapılacak bir değişimin daha olumsuz sonuçlar doğuracağı düşüncesi hâkim oldu. Sahte belge tartışması çok uzatıldı. En azından parti yöneticileri bu konuyu gündeme getirse bile Özhaseki’nin bu konuya girmemesi daha yararlı olurdu.

Yıldırım daha erken istifa etmeliydi: Binali Yıldırım’ın TBMM Başkanlığı’ndan istifası konusunda gereksiz tartışmalar yaşandı. Bu tartışmalara meydan vermeden ve uzatmadan adaylığı açıklanır açıklanmaz istifa etmesi daha doğru olurdu. Daha erken sahaya inmesi gerekirdi. CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’nun tanıtımı çok iyi yapıldı, iyi bir halkla ilişkiler stratejisi yürüttü. Parti bu stratejide oyuna geldi. Sürekli televizyonlarda kötüleyerek ya da vatandaşın tepkisini “İmamoğlu’na tokat” gibi başlıklarla sürekli yayımlanması seçmende “Ne kadar mütevazı, hoşgörülü ve herkesi kucaklayan bir kişi” izlenimi yarattı. İmamoğlu hafife alındı ve küçümsendi.


akp, istanbul, yıldırım, aday, yavaş, özhaseki, imamoğlu
ÖNCEKİ AKP'nin İstanbul ve Ankara'da bıraktığı borç... SONRAKİ Yeni Zelanda katliamında flaş gelişme