• USD  32,50
  • EURO  34,69
  • BORSA  9.693,46
  • ALTIN  2.499,53
SON DAKİKA

AKP'den İzmir'e özel yaşam garantili aday

AKP'den İzmir'e özel yaşam garantili aday

05 Kasım 2018 08:31

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, İzmir'de iddialı olduklarını belirterek, "İzmir’deki insanlar daha çok özgürlüklerine, demokrasiye düşkünler. Özel yaşamına müdahale edilecek kaygısı ön planda gibi görünüyor. Ben bu kaygıyı anlıyorum" dedi.


AKP’de 31 Mart yerel seçimleri için adaylık başvuruları bugün başlıyor. Partinin yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcısı ve adı kulislerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için geçen Mehmet Özhaseki, adayları nasıl belirlediklerini Hürriyet'ten İpek Özbey'e anlattı.

Yerelde MHP ile ittifakın sona ermesinin sonuçlara olası etkilerini de konuştuğumuz Özhaseki, büyükşehirler konusunda iddialı: “İzmir’de kazanacağız ve İzmirlilere o lezzeti tattırıp hizmetlerimizle kalıcı olacağız.”

İstanbul, İzmir, Ankara’da zorlanıyor musunuz?

Elbette büyükşehirler en zorlusu. Mesela İzmir gibi bir yerde vatandaşın AK Parti belediyeciliğinin tadına bakmasını istiyoruz. Yani bir görsünler. Bu illerde zorlanıyoruz.

İzmir anketleri ne diyor? Şansınız var mı?

 Evet, var. Şahsi kanaatim şu: İzmir’deki insanlar daha çok özgürlüklerine, demokrasiye düşkünler. Bu çok doğal bir şey. Özel yaşamına müdahale edilecek kaygısı ön planda gibi görünüyor. Ben bu kaygıyı çok iyi anlıyorum. Nihayetinde ben bir belediye başkanıydım. Gittiğim her mahallede vatandaşın ne dediğini birinci cümlesinden anlarım.

BAZI SÖZCÜKLER KAYGI OLUŞTURMUŞ OLABİLİR

“Ben bu kaygıyı anlıyorum” demek “Hak veriyorum” demek mi?

Yıllardır iktidardayız. Muhafazakâr demokrat bir parti olduğumuz için görüşlerimizi ara ara söylüyoruz ama dışarıda kimsenin özeline karışacak bir fiilin içinde olmadık. O zaman çok ön plana çıkan böyle bir kaygıyı doğru bulmuyorum ben.

“Anlıyorum” dediğiniz için soruyorum tekrar: Bu insanlar bu kaygıyı boşuna mı yaşıyor?

Bazen oraya giden görevli arkadaşlarımızın söylemlerindeki bazı sözcükler özenle seçilmediği için vatandaşta kaygı oluşturmuş olabilir. Bunun örnekleri var. Partimizden giden bazı genel başkan yardımcısı ya da müfettiş arkadaşların o bölgede söylediği küçük sözler, bağlamından kopartılıp “Bunlar bizim her şeyimize karışacaklar kardeşim. Aman hizmet falan bir tarafta dursun, kimse bizim keyfimize karışmasın” gibi bir anlayışın doğduğunu görmek beni gerçekten üzüyor. Siz iş yaparsanız vatandaş sizi seviyor ve İzmirli bunu yaşasın istiyorum. Belediyeler siyaset yeri değil, hizmet yeridir. Belediye başkanı şehrin siyasetini belirlemez. Şehrin geleceğini konuşur, projeler ortaya koyar, projeyi omuzlarına alır, yürütücüsü olur.

Konu hizmetten açılmışken şöyle bir algıya yanıtınızı da merak ediyorum... Sokakta şu cümleyi hangimiz duymadık ki: “Adamlar iş yapıyor, çalışıyor ama...” Bu ‘ama’lı cümleleri siz de biliyor musunuz?

 ‘Ama’ların gerek genel siyaset alanında, gerekse yerelde ne olduğunu çok iyi biliyoruz. O ‘ama’lar hususunda MYK’da sunum yapmış birisiyim. Vatandaş belediye deyince ne bekliyor, hangi alanlarda şikâyeti var, 10 madde olarak sıraladım. Sayın Cumhurbaşkanımız yakın zamanda 10 maddelik bir manifesto yayımlayacak ve o 10 maddede belediyelerimizin yeni yol haritaları belli olacak. Her belediye başkan adayı, yapacağını ve asla yapmayacağını bilecek. O ‘ama’ları ortadan kaldıracağız.

SEÇİMDE ÖZELLİKLE İZMİR’DE İDDİALIYIZ

81 ile baktığınızda az ya da çok çalıştığınız yerleri saptadınız mı?

Kendi içinde özeleştiriyi acımasızca yapan bir partiyiz. Çok iyi göründüğümüz yerde bile bazen içimizde yerden yere vurur, milletin önünde itiraf ederiz. Bizde “Bu belediye başkanı çok kötü, yanlış işleri var, sahip çıkalım” gibi bir zihniyet yok. Adamın hırsızlığı ayyuka çıkmış, belgeler ortada, İçişleri Bakanlığı operasyon yapmış, belediyenin önünde “En büyük başkan bizim başkan, yedirmeyiz” diye bağırmayız,. Kendi içimizde belediyelerimizi belki de fazlaca yıpratıyoruz.

Daha önce başaramayıp “Bu sefer kesin alırız” dediğiniz yerler var mı?

Var. Özellikle şu anda İzmir’de iddialıyız. O lezzeti tattırıp hizmetlerimizle kalıcı olacağız. Eskişehir, Hatay ve Aydın’da da iddialıyız.

Büyükşehirler üzerinde mutabık kaldığınız isimler?

Birçok şehirde kafamız net.

İstanbul, Ankara ve İzmir’de net misiniz mesela?

 Çok netlik olduğunu söyleyemem. Oralarda Cumhurbaşkanımızın takdiri önemli. Biz anketleri, ortaya çıkan isimleri, lehte-aleyhte görüşleri komisyona götürmekle görevliyiz. Bir şehirde kafamız nettir ama öyle bir yeni isim çıkar ki son anda sürpriz olabilir.

Eskişehir’de Yılmaz Büyükerşen’e rağmen iddialısınız, öyle mi?

 Niye şaşırdınız? Hocam da olgun bir insan. Gelen arkadaşı tebrik eder, abilik eder. Eskişehirli de kazanmış olur. m Anketler ne diyor, seçmen kararını vermiş mi?
Yüzde 70’i vermiş, ama diğer yüzde 30’u adayı bekliyor.

FİZİĞİ, MÜZİĞİ, YÜREĞİ İYİ OLACAK

Bir örnek verseniz, adayınız kim gibi olsun?

Geçenlerde Kızılcahamam’da sunum yaparken biraz da espri olsun diye arkadaşlara dedim ki “Özetle benim bulacağım adamın fiziği iyi olacak, müziği iyi olacak, yüreği iyi olacak...” O zaman bir bakanımız çıktı, yine espriyle “Teessüf ederim Mehmet abi, bizim önümüzü kesiyorsun. Özellikle kel, şişman arkadaşların önünü kesmiş oldun” dedi. Bunlar espri tabii ama bulacağımız arkadaşın sevilen bir sima olması lazım.

Bunu hangi yöntemlerle belirliyorsunuz?

 Kolay iş değil. Birincisi anketler. Bir kurumsal hafıza olması için 5 yıldır anket yaptırıyoruz. Bunlar birbirini doğruluyor çoğu zaman. İkincisi teşkilatlarımızın görüşü önemli. Teşkilat bir belediye başkan adayını sevdiyse onun yanında daha istekli çalışıyorlar. Ya da “Bundan asla başkan olmaz” diyorlarsa bizim bunu ciddiye almamız lazım. Milletvekillerinin görüşlerine de çok itibar ediyoruz. Bir de o şehirlerde teşkilatların hazırladığı raporlar var. Son olarak yerel yönetimler birimi olarak tebdili kıyafet bütün Türkiye’yi tarıyoruz.

YENİ BELEDİYE ANLAYIŞIMIZ DAHA ÇEVRECİ

Yüksek yapılar, Kentsel Gelişim Zirvesi’nde “Maalesef hata yaptık” sözüyle eleştirildi. Hata yaptığınızı düşünüyor musunuz? Ne oluyor, şehircilik anlayışınız mı değişiyor?

Şehirciliğin evreleri var. Zamana göre değişkenlik gösterir. Biz 1994’ten başlayıp bu işi yapıyoruz. Öncelikli olan suydu, kimse binanın yüksekliğine bakmıyordu. Çöp dağlarını eritip bertaraf edebilmek, raylı sisteme geçebilmek önemliydi. Şehrin yenilenmesi, gecekondulardan kurtulması mühimdi. Gözünüz zaten başka bir şey göremez. Orada bir ihtiyaç dahilinde bunlar yapıldı. Ancak herkesi rahatsız eden şeyin bir siluet meselesi olduğunu söylemek lazım, şehre kötülük olarak değil. Bazen özenli davranılmamış oluyor. AK Parti değil sadece; CHP, MHP belediyelerinde de oluyor. İzmir’de yok mu, var... Sadece İstanbul’da değil. Şimdi bunu sınırlayan çalışmalar yapıyoruz. Bundan sonra bizim belediye anlayışımız daha toprağa yakın, daha çevreci, kendi içerisinde enerjisini üretebilen, atık sularını dönüştürebilen bir anlayış.

 


akp, izmir, yerel seçim, özhaseki
ÖNCEKİ Sadettin Saran yeni aşkı ile ilgili konuştu SONRAKİ Cumhurbaşkanı Yardımcısı: Kaşıkçı nerede?