• USD  32,50
  • EURO  34,69
  • BORSA  9.693,46
  • ALTIN  2.499,53
SON DAKİKA

Ali Babacan Doların rekorunu açıkladı

Ali Babacan Doların rekorunu  açıkladı

08 Mayıs 2020 09:51

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, dolar/TL kurunun tarihi zirvesini tazelemesinin ardından Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yaptı.


Ali Babacan "Hükümet bu tedbir paketlerini devreye sokabilmek için Merkez Bankası'nı kullandı, zaten Hazine'de para yoktu" diye devam etti.

Babacan açıklamasının devamında, TL'nin dolar karşısında değer kaybetmesinin nedenini Merkez Bankası'nın elinde döviz kaynağı ya da rezervi olmadan para üretmesi olarak açıklayarak "Karşılıksız para basarsanız o paranın değeri düşer" ifadelerini kullandı.

Ali Babacan'ın açıklamalarının tamamı şu şekilde:

Türkiye'nin gidişi ciddi bir ekonomik durgunluk ama aynı zamanda enflasyon. Yani durgunluk içerisinde enflasyon. Niye? Çünkü hükümet bu tedbir paketlerini devreye sokabilmek için Merkez Bankası'nı kullandı, zaten Hazine'de para yoktu biliyorsunuz.

Kriz öncesi Merkez Bankası'nın yedek akçeleri bile Hazine'ye aktarılarak sıfırlandı. Merkez Bankası'nın 2019 karı o yılın yedek akçesiyle beraber 2020'nin Ocak ayında Hazine'ye devredildi, dolayısıyla Hazine'de para yok. Yani para nereden bulunuyor? Merkez Bankası para üretiyor. Merkez Bankası nasıl üretiyor bu parayı? Bankalar ellerindeki teminat niteliğindeki kağıtları veriyorlar, ki onun kapsamı genişletildi, Merkez Bankası'ndan para alıyorlar. İşsizlik fonu elindeki kağıtları veriyor, Merkez Bankası'ndan para alıyor. Yani piyasada paraya ihtiyacı olanlar ellerindeki varlıkları Merkez Bankası'na götürüyorlar, bankadan nakit çekiyorlar. Şuanda piyasa böyle fonlanıyor.

"MERKEZ, TL ÜRETİRKEN KARŞISINDA BİR DÖVİZ KAYNAĞI YOK"

Ancak Merkez Bankası Türk Lirası'nı üretirken bunun karşısında bir döviz kaynağı yok. Döviz rezervleri bir zamanlar biliyorsunuz 136 milyar dolara çıkmıştı, daha sonra bu rakam 85 milyar dolara indi ki elimizde sadece 24 Nisan rakamları var. 24 Nisan'dan sona bu rakam muhtemelen daha da aşağı doğru indi.

Net rezerv 25 milyar, net rezervin içerisinde baktığınız zaman swaplar var 31 milyar, swapları düşerseniz, bir de Hazine'nin Merkez Bankası'ndaki mevduatını düşerseniz eksi.

"KARŞILIKSIZ PARA BASARSANIZ O PARANIN DEĞERİ DÜŞER"

Peki, Merkez Bankası da Türk Lirası üretiyor. Türk Lirası'nı ürettiği zaman karşısında bir döviz rezervi, bir döviz kaynağı olursa bankanın o zaman bir sorun yok. Ama elinde kaynak olmadan, rezerv olmadan TL ürettiği zaman TL'nin değerinin kaybolması mukadder. Şimdi kur neden artıyor diye soruyorlar, Allah Allah neden arttı? Karşılıksız para basarsanız o paranın değeri düşer.


para, merkez bankası, ali babacan, rezerv, kur
ÖNCEKİ Yazın okul var mı sorusuna net yanıt SONRAKİ Acun Ilıcalı futbol kulübü alıyor