• USD  32,50
  • EURO  34,69
  • BORSA  9.693,46
  • ALTIN  2.499,53
SON DAKİKA

Alman basını: Olan Suriye Kürtlerine olacak

Alman basını: Olan Suriye Kürtlerine olacak

20 Aralık 2018 14:09

FAZ, ABD'nin Suriye'den çekilmesinin Türkiye'nin elini güçlendireceği yorumunu yaptı.


Frankfurter Allgemeine Zeitung ‘Trump'ın dünyası' başlığıyla yayımladığı yorumda ABD Başkanı'nın Suriye'den çekilme kararının Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'nin kuzeyine müdahale etmesini kolaylaştıracağını belirtiyor:

"Donald Trump gerçekte olduğundan da basit bir dünyada yaşıyor. Bütün kararlarında olduğu gibi askeri birliklerini Suriye'den çekme kararında da bunu gösterdi. Washington yönetiminin temsilcilerinin Suriye'deki Amerikan askeri varlığına farklı gerekçeler göstermelerine rağmen Trump'a göre ABD ordusu sadece IŞİD'i alt etmek için Suriye'ye girmişti ve IŞİD yenilgiye uğratıldıktan sonra Suriye'de kalmanın anlamı olamazdı. Trump bu kararıyla Rusya, İran, Esad rejimi ve Türkiye'nin elini güçlendirmiş, IŞİD'in yenilmesinde önemli payı olan Suriye Kürtlerini ise zor durumda bırakmış oldu. Kürtleri tehlikeli günler bekliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan harekât başlatmakta kendini serbest hissedecek, Rusya ise seyirci kalarak Ankara ile ilişkilerini güçlendirirken diğer yandan da Suriye'deki kendi pozisyonunu pekiştirecek. Trump'ın kararı bu defa da Amerika ve müttefiklerini dezavantaja düşürdü.”

Süddeutsche Zeitung'un aynı konudaki yorumunda da "olan Suriye Kürtlerine olacak" değerlendirmesi yapılıyor:

"Donald Trump neredeyse 8 yıldır süren Suriye'deki savaşla ilgili haberleri izlemekten yorulmayanları şaşkına çevirdi. ABD Başkanı askeri birlikleri Suriye'den çekmeyi planladığını daha önce de söylemiş ama siyasi gözlemciler Başkan'ın söylediklerinin boş söz olduğunu belirtmişlerdi. Trump'ın kurmayları planlarını Suriye'de kalınacağına göre yapmışlar ve Suriye stratejisinde de Suriye'deki askeri varlığın süresiz olacağı vurgulanmıştı. Kısmen yanlış da olsa Başkanın kararında ciddi olduğu anlaşılıyor. 180 derecelik dönüşleriyle dost ve düşmanı şaşkına çeviren Trump, şimdi de Suriye'den çekilmeyi emrediyor. ABD'nin müttefikleri şaşkına dönerken, İran, Rusya ve Esad rejimi anlaşmazlığa kendi usullerine göre çözüm bulabilecekleri için sevinecekler. Ajandalarında siyasi çözüme zaten yer vermiyorlar. IŞİD ile mücadelede ABD'nin müttefiki olan Kürtlerin Türkiye ile Esad arasında ezilmesi söz konusu olabilir. İran'ın komşu ülkedeki nüfuzunun ABD tarafından kırılacağına güvenen İsrail de en az Kürtler kadar hayal kırıklığına uğradı ve böyle bir müttefike güvenilemeyeceğini idrak etmeye başladı.”


suriye, türkiye, abd, suriyeli kürtler, alman basını, faz
ÖNCEKİ Putin: Trump'ın DEAŞ yorumuna katılıyorum SONRAKİ Türkiye'den İran'a destek