• USD  32,31
  • EURO  35,07
  • BORSA  8.924,03
  • ALTIN  2.279,21
SON DAKİKA

Almanya'dan seçim yorumları

Almanya'dan seçim yorumları

07 Mayıs 2019 11:06

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptal edilerek, yenilenmesine ilişkin kararına tepkiler artıyor.


Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptal edilerek, yenilenmesine ilişkin kararına tepkiler artıyor. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagdland'ın ardından bir açıklama da dün akşam geç saatlerde AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn'dan geldi.

Mogherini Twitter hesabından duyurduğu Hahn ile ortak açıklamasında, YSK kararının gerekçesini sorguladı ve yeniden seçim için uluslararası gözlemci talebini dile getirdi.

Mogherini, "Özgür adil ve şeffaf bir seçim süreci sağlamanın hem demokrasiler hem de Avrupa Birliği - Türkiye ilişikileri için merkezi öneme sahip olduğunu" belirterek "İstanbul seçim kurullarının çalışmalarını bağımsız, açık ve şeffaf bir şekilde ve uluslararası seçim standartlarına uygun olarak yapması ve seçim sürecinin güvenilirliğini garanti etmesinin önemli" olduğunu vurguladı.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini
Açıklamada seçim için uluslararası gözlemci talebi de dile getirilerek, "Yeniden yapılan seçimleri gözlemlemek için Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nin yanı sıra uluslararası gözlemcilerin de davet edilmeleri" talep edildi.

Türkiye'nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi'nin Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland da sözcüsü üzerinden Twitter'da yaptığı açıklamada, 31 Mart'taki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal eden YSK'nın kararının, "seçmenlerin güvenine ciddi şekilde zarar verecek potansiyele sahip olduğunu" belirtmişti. Jagland, sözcüsü Daniel Holtgen aracılığıyla yaptığı açıklamada, "özgür ve adil seçimler için gerekli şartlardan seçim gününden önce emin olunmalı, sonra değil" ifadesini kullanmıştı.

Almanya'dan tepkiler

İstanbul'da seçimlerin iptal edilmesi kararına Almanya'dan tepkiler de sürüyor.

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, iptal kararının Türk demokrasine yönelik yeni bir saldırı olduğunu belirtti.

Almanya'da koalisyon ortağı SPD'nin Meclis Grubu İnsan Hakları Politikaları Sözcüsü Frank Schwabe de "İstanbul'da yeni bir seçim yapmak, emsali görülmemiş bir skandal, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın maskesinin düşmesidir. Ülke ve iktidardaki AKP için ciddi sonuçlara yol açacaktır." dedi.

 


seçim, istanbul, ysk, ab, mogherini
ÖNCEKİ İmralı ziyareti seçimi etkiler mi? SONRAKİ Pegasus Havayolları’ndan önemli 23 Haziran kararı