• USD  32,54
  • EURO  34,86
  • BORSA  9.645,02
  • ALTIN  2.435,42
SON DAKİKA

Anayasa Mahkemesi, Ahmet Şık cezasını iptal etti

Anayasa Mahkemesi, Ahmet Şık cezasını iptal etti

04 Ocak 2019 11:38

Anayasa Mahkemesi, HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’a Meclis Genel Kurul’daki konuşması nedeniyle kınama ve Meclis’ten geçici çıkarma cezasının yanısıra verilen üçte iki maaş ve yolluklarından kesinti şeklinde bir cezanın verilemeyeceğine hükmetti. (Özel)


Ayla Ganioğlu - Anayasa Mahkemesi, CHP’nin başvurusu üzerine Meclis İçtüzük’ünün bazı maddelerinin değiştirilmesi için açtığı dava sonucunda tarihi bir karar verdi. Buna göre, Meclis Genel Kurulu’nda, milletvekillerinin konuşmalarıyla ilgili yapılan cezalara sınırlama getirilmiş oldu.

Yüksek Mahkeme, İçtüzük’ün 163. Maddesindeki , “Türkiye Cumhuriyetinin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü esasında Anayasada düzenlenen idari yapısına aykırı tanımlamalar yapmak” tanımına aykırı davranan milletvekillerine “kınama” ve “Meclis’ten geçici çıkarma” cezalarının yanısıra “aylık ödenek ve yolluklarının üçte ikisinin de kesilmesine” ilişkin hükmün uygulanamayacağına karar verdi.

Buna göre, milletvekilleri bu fıkra hükümlerine aykırı durumlarda Meclis Genel Kurulu’ndaki konuşmaları nedeniyle sadece “kınama” ve “Meclis’ten geçici çıkarma cezası” alacaklar.  Bunun dışında “aylık ödenek ve yolluklarından kesinti” yapılamayacak.

AHMET ŞIK’IN CEZASI

Geçen Temmuz ayında HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın Meclis Genel Kurulu’ndaki konuşması nedeniyle, hakkında iki birleşim geçici çıkarma cezasıyla birlikte, bir aylık ödeneği ve yolluğunun 3’te 2’sinin kesilmesi kararı (yaklaşık 12 bin TL) verilmişti. OHAL yerine getirilen kanun teklifinin Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sırasında eleştirilerde bulunan Şık’ın konuşması tartışmalara neden olmuştu.

OSMAN BAYDEMİR’E “KÜRDİSTAN” CEZASI

2017 Aralık ayında Meclis Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, o dönemin HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, “Kürdistan” ifadesini kullandığı için, İçtüzük’ün aynı hükümlerine göre, hem iki bileşim Meclis Genel Kurulu’na katılmama cezası almış hem de aylık ve ödeneğinin üçte ikisi kesintiye uğramıştı.

İÇZTÜZÜK’TEKİ CEZALAR

“Disiplin cezalarında savunma, özür dileme ve kesinti” başlığı altındaki İçtüzük’ün 163. Maddesi şöyle:

“Kınama ve geçici olarak Meclisten çıkarma cezaları Başkanın teklifi üzerine Genel Kurulca görüşmesiz, işaret oyu ile kararlaştırılır. Böyle bir cezaya uğratılması teklif edilen milletvekilinin savunmasını yapmak yahut bunu bir arkadaşına yaptırmak hakkıdır. Kınama ve geçici olarak Meclisten çıkarma cezaları, tutanak özetine geçirilir. Geçici olarak Meclisten çıkarma cezasına uğrayan bir milletvekili izin alıp kürsüden açıkça af dilerse izleyen birleşimden itibaren Meclise girmek hakkını kazanır. Kınama cezasına çarptırılan milletvekilinin bir aylık ödenek ve yolluğunun üçte biri, Meclisten geçici olarak çıkarma cezasına çarptırılan milletvekilinin bir aylık ödenek ve yolluğunun üçte ikisi kesilir. Disiplin cezaları Cumhurbaşkanı yardımcıları veya bakanlar hakkında da uygulanır.”

 


kınama, meclis, anayasa mahkemesi, iptal, genel kurul, içtüzük, aylık ve yolluk
ÖNCEKİ Gezen ve Akpınar'ın itirazlarına ret kararı SONRAKİ Telefonuna gelen mesaj hayatını kararttı