• USD  32,51
  • EURO  34,94
  • BORSA  9.804,41
  • ALTIN  2.433,04
SON DAKİKA

Anayasa Mahkemesi: Devlet fazla ödediği maaşı geri isterken faiz alamaz

Anayasa Mahkemesi: Devlet fazla ödediği maaşı geri isterken faiz alamaz

11 Aralık 2019 15:55

Anayasa Mahkemesi (AYM) devletin yanlışlıkla fazla ödediği maaşı vatandaştan geri alırken faiz talep edemeyeceğine karar verdi.


Anayasa Mahkemesi (AYM) devletin yanlışlıkla fazla ödediği maaşı vatandaştan geri alırken faiz talep edemeyeceğine karar verdi. AYM, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) hata ile yaptığı fazla ödemeleri geri alırken faiz işletemeyeceğine hükmetti. SGK, yetersiz araştırma veya denetim eksikliği sebebiyle fazla ödenen emekli maaşını faiz işletmeden sadece ana para olarak geri alabilecek.

AYM emekli bir işçinin başvurusu üzerine SGK’nın fazla ödediği maaşlardan faiz alıp alınamayacağını karara bağladı.
 
AYM’nin 11 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan kararına göre olay şöyle gelişti: 2002 yılında emekli olan Muzaffer Peker isimli işçi, 2006 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan Belpa A.Ş.’de çalışmaya başladı. 2009 yılının Haziran ayına kadar Belpa A.Ş.’de çalışan işçi Muzaffer Peker bu esnada emekli maaşını almaya devam etti.

Olaydan iki sene sonra SGK 2011 yılında, Belpa A.Ş.’nin kamu iştiraki olduğu gerekçesiyle burada çalışan kişilerin emekli maaşının kesilmesi gerektiğine, bu nedenle Muzaffer Peker’e 2006 ile 2011 yılları arasında ödenen 60 bin 455 TL emekli maaşının 14 bin 199 TL’lik faiziyle birlikte geri alınması gerektiğine karar verdi.

Ancak SGK’nın bu miktarı da yanlış hesapladığı ortaya çıktı. İşçi Peker’in, Belpa A.Ş.’de 2009 yılı Haziran ayına kadar çalıştığına yönelik itirazı üzerine borç miktarı 32 bin TL anapara ve 10 bin 531 TL faiz olarak güncellendi.

Açtığı davalar yerel mahkemede ve Yargıtay’da aleyhine sonuçlanan işçi Muzaffer Peker, aldığı emekli maaşlarını yasal faiziyle birlikte geri ödemek zorunda kaldı. Ancak Peker bu durumu AYM’ye taşıdı. Yüksek Mahkeme fazla ödenen maaşlarla ilgili önemli bir karara imza attı.


“Kanunu bilmemek mazeret sayılamaz” diyen AYM, Belpa A.Ş’de çalışmaya başlamasına rağmen emekli maaşı almaya devam eden işçinin kusurlu olduğunu tespit etti. Ancak Yüksek Mahkeme esas kusurun, denetim ve inceleme görevini yerine getirmeyen ve hatalı işlemi 6 yıl sonra tespit edebilen SGK’ye ait olduğuna karar verdi.

Buna rağmen hatalı olarak ödenen ana paranın iadesinin talep edilebileceği bildirildi. AYM aksi durumun sebepsiz zenginleşmeye yol açacağı ve sosyal adaletle bağdaşmayacağını kaydetti. Mahkeme, ödenen emekli maaşının, kanuni faiz işletilerek tahsil edilmesinin işçiye orantısız bir külfet yükleyeceğine dikkat çekti.

AYM’nin kararı, ihlal durumunu ortadan kaldıracak şekilde yeniden yargılama yapmak üzere Ankara 15. İş Mahkemesi’ne gönderildi.


aym, maaş, emekli, sgk, Kanun
ÖNCEKİ MHP'den Nagehan Alçı'ya Atatürk tepkisi: Küçücük beyni daracık... SONRAKİ Birader sen öğretmen misin? çıkışıyla tepki çeken Konya Valisi, camiye ayakkabıyla girdi