• USD  32,59
  • EURO  34,81
  • BORSA  9.645,02
  • ALTIN  2.418,75
SON DAKİKA

Avrupa'da çalışanlara başörtüsü yasağı geliyor

Avrupa'da çalışanlara başörtüsü yasağı geliyor

14 Mart 2017 13:43

Avrupa Adalet Divanı; iş verenlerin, çalışanların "gözle görülebilir dini sembol niteliğindeki kıyafetleri" giymelerine yasak getirebileceğine hükmetti.


Avrupa Birliği'nin üst mahkemesi Avrupa Adalet Divanı (ECJ), kadınların çalışırken başörtüsü takıp takmamasına dair verdiği ilk kararda, işverenlerin gözle görülebilir dini semboller giyilmesini yasaklayabileceği kararını verdi.

Reuters'ın haberine göre, Lüksemburg merkezli Avrupa Adalet Divanı, Fransa ve Belçika'da iki kadının başörtülerini çıkarmayı reddetmelerinin ardından işten çıkarılmaları üzerine açtıkları dava sonucu ortak karar verdi.

Mahkeme tarafından yapılan açıklamada, "Herhangi bir siyasi, felsefi veya dini sembolün giyilmesini yasaklayan bir iç kural, direkt olarak ayrımcılık anlamına gelmez" denildi.

Her iki davada da Belçika ve Fransa’daki temyiz mahkemeleri, Avrupa Adalet Divanı'nın, AB içtihatları doğrultusunda konuyla ilgili mütalaa vermesini istemişti.

İŞTEN ÇIKARILMIŞLARDI

Mahkemenin kararında yer alan bilgilere göre, Belçika'da özel bir şirkette resepsiyon görevlisi olarak çalışan Samira Achbita, işe girdikten üç yıl sonra başörtüsü takmaya karar verince, şirketin "tüm siyasi, felsefi ve dini sembolleri yasaklaması" nedeniyle işten çıkarılmış, ardından Belçika makamlarına dava açmıştı.

Asma Bougnaoui de Fransa'da stajyer olarak girdiği bir şirkette daha sonra işe alınmış, bir müşterinin şikayeti üzerine "tarafsızlık ilkesince" başörtüsünü çıkarması istenmişti. Bougnaoui başörtüsünü çıkarmayı reddettiği için işten çıkarılmış ve bunun üzerine dava açmıştı.

Mahkeme daha önce iş yerinde başörtüsü takılmasına ilişkin bir karar almamıştı.


TÜRKİYE'DEN İLK TEPKİ: HAÇLI SALDIRISINA DÖNÜŞÜYOR

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Avrupa Adalet Divanı'nın başörtüsü kararına ilişkin, "İslam'a karşı Haçlı saldırısına dönüşüyor" dedi.

Van'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tüfenkci, Türkiye'nin Hollanda'ya uygulayacağı yaptırımlarla ilgili de açıklamalarda bulundu. Tüfenkci, "Hollanda ile ilgili ekonomik anlamda bir yaptırım şu anda düşünmüyoruz. Biz Bakanlar Kurulunda almış olduğumuz siyasi ve hukuki yaptırımları açıkladık. Hukuki ve siyasi yaptırımlar dışında ileriki dönemde ekonomik yaptırımlar da gündeme gelebilir. Şuanda sadece siyasi ve hukuki yaptırım uygulayacağız" ifadelerini kullandı. 


avrupa birliği, bülent tüfenkçi, başörtüsü, avrupa konseyi, adalet divanı
ÖNCEKİ Polisin Üniversiteden istediği şok liste SONRAKİ Sağlık çalışanlarına büyük müjde