• USD  32,37
  • EURO  34,95
  • BORSA  9.079,97
  • ALTIN  2.325,36
SON DAKİKA

Aydın Doğan fotomontajına 12 yıl hapis talebi

Aydın Doğan fotomontajına 12 yıl hapis talebi

29 Temmuz 2015 12:36

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan fotomontajını manşetten kullanarak DHKP/C terör örgütü üyesiymiş gibi gösteren Güneş Gazetesi'nin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mustafa Dolu hakkında “iftira” suçlamasıyla 12 yıl 6 aya kadar hapis cezası talebiyle dava açtı


İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz, 31 Mart 2015 tarihinde Çağlayan Adliyesi’ndeki odasına giren DHKP/C’li iki terörist tarafından şehit edildi. Güneş Gazetesi, 3 Nisan 2015’te manşetten “Fena Yakalandınız” başlığıyla imzasız bir haber yayınladı. Haberde Doğan Holding bünyesindeki Doğan Haber Ajansı, Hürriyet, Kanal D, Posta, CNN Türk’ün baş harflerinden terör örgütünün ismi akrostiş oluşturarak verildi. Aynı haberde Aydın Doğan’ın fotomontajla kızıl bere giydirilmiş fotoğrafı da yayımlandı.

Güneş Gazetesi, 4 Nisan 2015 tarihinde manşetten aynı fotoğrafı vererek yine Aydın Doğan’ı ve Hürriyet gazetesini  hedef aldı. Gazete, 6 Nisan  2015’te bu kez 3. sayfadan, “Kaosun efendileri” başlığıyla aynı fotomontajlı fotoğrafı bir kez daha kullandı. Gazetenin hedefinde bu kez Hürriyet Gazetesi’nin eski Genel Yayın Yönetmeni olan Ertuğrul Özkök de vardı. 

Bu haberlerin ardından Aydın Doğan’ın avukatı Eren Mustafa Şener, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na Güneş gazetesi yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Soruşturmayı yürüten Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Parlakkılıç’ın talimatıyla Güneş Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mustafa Dolu’nun İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü’nde ifadesi alındı. 

Savcı Hüseyin Parlakkılıç, yürüttüğü soruşturmanın sonunda hazırladığı iddianamede Mustafa Dolu’nun “yazılı veya görüntülü bir ileti ile alenen zincirleme hakaret ve basın yoluyla zincirleme iftira suçlarını işlediğini” belirterek  12 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Savcı, Mustafa Dolu’nun hapis cezası alması durumunda kamu görevlerinden, seçme ve seçilme ehliyeti ve tüm siyasi haklarından, velayet ve vesayet veya kayyımlık hakkından, vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti yöneticisi ve denetçisi olmaktan mahrum edilmesini de talep etti. 

Savcı iddianamesinde şu detaylara da yer verdi: 

“Doğan Medya Grubu’nun Onursal Başkanı olan müştekinin, grubuna bağlı medya kuruluşlarınca yapılan haber ve yazılardan 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 11. Maddesi anlamında cezai sorumluluğu bulunmadığı halde ve yine şüpheli savunmasından da anlaşılacağı üzere şüphelinin sorumlu olduğu gazete tarafından da bu durumun gayet iyi biliniyor olmasına rağmen 3 Nisan 2015, 4 Nisan 2015 ve 6 Nisan 2015 günü Güneş Gazetesi nüshalarından haberin veriliş şekli, kullanılan müştekiye ait montajlı fotoğraflar, içeriği yukarıda açıklanan haber yazıları, akrostiş ile DHKP/C ile bağlantılı olduğu algısını yaratan DHA, Hürriyet, Kanal D, Posta, CNN Türk kelimelerinin kullanılması, “Teröristlere açık destek”, “Her taşın altında onlar”, müştekinin montajlı fotoğrafı da kullanılarak “Kaosun efendileri” gibi başlıkları da kullanarak yayın kuruluşlarının yayın politikası gereği ve yayın kuruluşlarının yasal sorumluluğunda bulunan haberler nedeniyle iddia edilen terör örgütünün propagandasını yapıyor gibi göstererek onur, şeref, saygınlığı rencide edebilecek ve müşteki hakkında yasal işlem başlatılmasına neden olabilecek fiil ve olgular isnad edildiği ve bu suretle atılı hakaret iftira suçlarının zincirleme suç hükümleri kapsamında kalacak şekilde şüphelinin sorumlusu olduğu Güneş Gazetesi nüshalarında işlenmiş olduğu, açıklanan deliller ve tüm dosya kapsamında anlaşılmıştır.


istanbul, kanal d, terör örgütü, hürriyet gazetesi, aydın doğan, bakırköy, cnn türk, doğan holding, cumhuriyet savcısı, çağlayan
ÖNCEKİ Öcalan bunları sopayla kovalar SONRAKİ Davutoğlu: Dünyayı başlarına yıkarız