• USD  32,50
  • EURO  34,69
  • BORSA  9.693,46
  • ALTIN  2.499,53
SON DAKİKA

AYM'den pasaport mağduruna iyi haber

AYM'den pasaport mağduruna iyi haber

26 Temmuz 2019 09:50

Anayasa Mahkemesi (AYM), 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında pasaportu iptal edilen kişilerin eşlerine ait pasaportların da “genel güvenlik” gerekçesiyle iptal düzelmesine ilişkin KHK hükmünü anayasaya aykırı bularak iptal etti.


CHP; 6749, 6757 , 6756, 7070 ve 7074 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunların bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüklerinin durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Yüksek mahkeme, önceki gün başladığı görüşmeleri, dün akşam tamamladı.
Yapılan müzakereler sonucunda, iki KHK düzenlemesi iptal edildi. Kapatılan yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrencilerin, YÖK tarafından yerleştirildikleri devlet veya vakıf üniversitelerinde mezun oluncaya kadar ödemeleri gereken ücretleri burada da ödemeye devam etmelerine ilişkin hükmünün iptaline karar veren yüksek mahkeme, pasaportu iptal edilen kişilerin eşlerine ait pasaportlarda “genel güvenlik” açısından mahzurlu görülmesi halinde aynı tarihte İçişleri Bakanlığı’nca iptal edilmesini de anayasaya aykırı buldu. AYM’nin bu kararıyla halen pasaportu eşlerinden dolayı iptal edilen binlerce kişi, pasaportlarına yeniden kavuşabilecek.

İptal edilmeyen maddeler
Öte yandan AYM; görüştüğü 5 KHK’nin birçok maddesinin iptal talebini ise reddetti. İptal edilmeyen maddeler arasında gözaltı süresinin 30 gün olması, askeri okulların kapatılması, tutukluluğun dosya üzerinden yapılması yer aldı. Ayrıca KHK kapsamında karar alan ve görevleri yerine getiren kişilerin bu görevleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğunun doğmamasına ilişkin madde, özel harekât birimlerinde KPSS şartı aranmaksızın polis istihdam edilmesi ile tutuklu olanların cezaevinde avukatlarıyla yaptığı görüşmelerin kaydedilmesi de anayasaya uygun bulundu.
Genelkurmay Başkanı’nın; orgeneral ve oramiraller arasından, Bakanlar Kurulu’nun teklifi üzerine Cumhurbaşkanı’nca atanmasına ilişkin karar verilmesine yer olmadığına hükmedildi.




chp, aym, dosya, pasaport, OHAL, khk
ÖNCEKİ AKP kabinede damat bilmecesini konuşuyor SONRAKİ Semra Topçu'dan haber var...