• USD  32,55
  • EURO  34,83
  • BORSA  9.722,09
  • ALTIN  2.431,90
SON DAKİKA

Azerbaycan savaşı nasıl kazandı?

Azerbaycan savaşı nasıl  kazandı?

11 Kasım 2020 14:17

Azerbaycan’ın Ermenistan’ın teslim olmasını sağlayan anlaşmaya oturtma başarısı sergilenmesinin arkasında yatan gerçek, Azerbaycan’ın silahlı ve silahsız insansız hava araçlarını etkili bir şekilde kullanarak, askeri ve teknik üstünlük sağlaması.


Gazeteci Semra Topçu’nun Youtube kanalında Azerbaycan’ı zafere götüren süreci değerlendiren, askeri-stratejik tercihleri analiz eden Savunma Sanayi Uzmanı Arda Mevlütoğlu, “Hem sayıca hem nitelik olarak Azerbaycan’ın askeri üstünlüğü etkili oldu ama üstünlüğü koruması ve elindeki araçları koordineli bir şekilde etkili kullanabilmesi, komplike saldırılarla psikolojik üstünlük sağlaması önemli oldu” ifadesini kullandı.

“Azerbaycan insansız hava araçlarına öncelik verdi, roket ve füze sistemleri de silahlanmasında öne çıktı. İsrail ve ardından da Rusya Azerbaycan silahlanmasında etkin oldu” diyen Mevlütoğlu, Azerbaycan’ın zaferini şöyle anlattı:

“Azerbaycan’ın son yıllarda silahlı kuvvetlere yaptığı yatırımlarda belli başlı tercihleri görülüyordu, insansız hava araçlarına öncelik vermişti, buna ilaveten roket füze topçu sistemleri silahlanmada önemli pay alıyordu. Burada ağırlığı da İsrail almıştı, yüzde 60’ı İsrail hemen ardından da yüzde 30 payla Rusya geliyordu. İsrail yapımı silah sistemleri çok ciddi ağırlığa sahip ama son yaşanan süreçte Türkiye de Azerbaycan’a insansız hava aracı sağlamıştı. Bayraktar SİHA’ları Azerbaycan envanterine girdi ve etkili kullanıldı. Azerbaycan hem silahlı insansız hava araçlarını hem de kamikaze drone olarak adlandırdığımız hedefine dalış yaparak üzerinde taşıdığı harp başlığı ile imha eden araçları çok etkili bir şekilde kullanmaya başladı. Savaşın ilk günlerinde bu sistemlerin hedefleri Ermenistan’ın hava savunma sistemi ve erken ihbar radarlarıydı. Burada üstünlük sağlayan Azerbaycan ardından da yoğun bir şekilde insansız hava araçlarını kullanabildi. Böylece tüm hedeflere daha etkili komplike saldırılar düzenleyebildi. Azerbaycan’ın etkili kullanabildiği bir başka şey de medya oldu. Bu da psikolojik üstünlüğü ele geçirmesine yaradı.”

Karabağ savaşı dünyada savaş konseptini de dengeleri de değiştirdi
Karabağ Savaşı bundan sonra yaşanacak çatışmalar için de mesajlar veriyor. Artık tankların devri bitmiş görünüyor. İnsansız hava araçlarının hızlı ve etkin kullanımı gelecek açısından da fikirler verirken savaş sanayinin bundan sonra nereye evirileceğini tahmin etmek güç değil. Ermeni ordusunun kayıpları, insansız hava aracı teknolojisini tercih etmeyen devletlere örnek olacak… Arda Mevlütoğlu, Azerbaycan’ın 45 günde Ermenistan’a ağır bir kayıp verdirmesini savaş teknolojisindeki bu yeniliğe bağlıyor. Üstelik Azerbaycan’ın bu üstünlüğü bölgenin geleceğini de etkileyecek.

Ermenistan’ın ağır hezimeti yıllar süren travma yaratacak
Arda Mevlütoğlu, Ermenistan açısından savaşın ardında bıraktığı kayıpları şöyle özetledi;

“Ermenistan vurucu gücünün yüzde 40-50 sini kaybetti. 5600 civarında askeri öldü. Yaralananları eklensek sakatlanan 8-9 bini bulur. 40-50 bin kişilik Ermeni ordusunda yıllar sürecek bir travma oldu. Ermenistan hezimet yaşadı. Elbette bu durumda Rusya’nın Ermenistan üzerindeki nüfuzu daha da artabilir.”

Ermenistan’da uzun yıllar sürebilecek bir travmanın ilk etkisi olarak iç karışıklık şimdiden başladığını vurgulayan Mevlütoğlu, “Bölgede yeni kırılma ve dönüşümlere neden olacak bir süreç başlıyor” ifadesini kullandı. Azerbaycan’ın zaferi Kafkasya’da Rusya’nın etkinliğini artırırken, Türkiye’yi de etkileyecek bir süreci başlatmış görünüyor, diyerek Rusya’nın pozisyonunu değerlendiren Mevlütoğlu, “Rusya’nın Kafkasya üzerindeki varlığı derinleşebilir, bir defter kapandı, yeni defterler açılabilir diye düşünüyorum. Önce gözler Ukrayna’ya çevrilecek. Bu durum Türkiye’yi de etkileyecek elbette. Türkiye’nin Rusya ile ilişkileri bıçak sırtı seyredecek.” dedi.

Savunma Sanayi Uzmanı Arda Mevlütoğlu söyleşisi:https://www.youtube.com/watch?v=1HYOJNA9-f8&feature=youtu.be


azerbaycan, semra topçu, arda mevlütoğlu
ÖNCEKİ Lütfi Elvan ataması bir ay önce mi kararlaştırıldı? SONRAKİ Müyesser Yıldız: 15 Temmuz'un gerçek sorumluları hâlâ dışarıda