• USD  32,51
  • EURO  34,86
  • BORSA  9.806,83
  • ALTIN  2.432,29
SON DAKİKA

Bakan'dan son yeni askerlik modeli açıklaması

 Bakan'dan son yeni askerlik modeli açıklaması

18 Aralık 2018 08:59

Mllli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sistemiyle ilgili çalışmaların yeni yılda tamamlanarak açıklanacağı söyledi.


Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Tek tip" diye adlandırılan yeni askerlik sistemine yönelik çalışmaların da ayrıntılı şekilde, ilgili bakanlıklarla, koordineli şekilde devam ettiğini dile getdi.

2019 yılı bütçesinin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmelerinde konuşan Akar, "İnşallah önümüzdeki yıl için daha gecikmeden bu açıklanacak. Hem eğitim öğretim süreleri hem mesleki eğitimlere katkısı bakımından, mesleki eğitimi olanların statü kazanması bakımından tüm bakanlıklarla görüştük, konuştuk, devam ediyoruz." dedi.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ

Dövizle askerlik hizmetinde yaş sınırının kaldırıldığını, uzaktan eğitimle vatandaşların bulundukları yerlerden askerlik hizmetini yerine getirmelerine imkan sağlandığını bildiren Akar, "Vatandaşlarımızın eğitim durumları ile mesleki meşguliyetlerini dikkate alarak, herkesin en uygun zamanda askerlik görevini yapmasını sağlayacak şekilde, askerlik süresinin kısaltılması dahil, yeni askerlik sistemi üzerindeki çalışmalar da ilgili bakanlık ve kurumlarla yoğun bir şekilde devam etmektedir." ifadesini kullandı.

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ

Milli Savunma Üniversitesinde, misafir askeri öğrenciler dahil toplam 11 bin 406 personelin eğitim ve öğrenim gördüğünü belirten Akar, sorumlu diğer bakanlık ve kurumların yanı sıra Milli Savunma Bakanlığının da şehit yakınlarına ve kahraman gazilere, üzerine düşen her türlü desteği hassasiyetle ve heyecanla sağlandığını belirtti.

Akar, "Azami yerlilik ve millilik kriterleri esas alınarak ordunun modernizasyonunun sağlanmasına, ihtiyaç duyduğu diğer mal ve hizmetlerin daha süratli, kaliteli, güvenli ve maliyet etkin şekilde tedarik edilmesine yönelik her türlü çalışma yapılmakta, her türlü tedbir alınmaktadır. Savunma sanayii atılımları çerçevesinde, yüzde 65 olan yerlilik ve millilik oranı her geçen gün artmaktadır." değerlendirmesinde bulundu. 

HER HARBE HAZIR

Ülke ve milletin güvenliğinin sağlanmasının, her an harbe hazır, etkin, caydırıcı ve saygın bir orduyla mümkün olduğunu vurgulayan Akar, şunları kaydetti:

"2019 yılı bütçe teklifi hazırlanırken mali disiplinin sağlanması sürecine katkıda bulunulması da göz önünde bulundurulmuştur. Bu bilinçle hazırlanan, Milli Savunma Bakanlığı 2019 Yılı Bütçe Teklifi, 46 milyar 462 milyon 303 bin TL olarak huzurlarınıza getirilmiş bulunmaktadır. Milli Savunma Bakanlığı 2019 yılı bütçe teklifi; Türk Silahlı Kuvvetlerine verilen görevlerin etkinlikle yerine getirilmesi, bunu sağlayacak kuvvet yapısının oluşturulması, çağın gereklerine göre modernize edilmesi ve harbe hazırlık seviyesi ile muharebe gücünün yükseltilmesi amacıyla hazırlanmıştır."

BEDELLİ ASKERLİK 

Hulusi Akar bedelli askerlik için 635 bin 582 yükümlünün başvurduğunu belirterek, "Bize gelen rakamlara göre 9 milyar 533 milyon TL toplam gelir elde edildi." diye konuştu.

Uzman erbaşlar başta olmak üzere subay ve astsubayların özlük haklarına yönelik çalışmaların sürdüğünü ifade eden Akar, "Orduevleri, uzman erbaşlarımıza bazı yerler düzenlenmesi konusu vardı. Özellikle Ankara, İstanbul ve İzmir'e kursa gelen gençlerimiz bazı sıkıntılar yaşıyorlardı. Onun için Ankara'da başladık, yer temin ettik, örnek olarak bunu açacağız ve daha sonra ilk fırsatta İstanbul'da iki, İzmir'de bir olmak üzere başlayıp bunu geliştireceğiz." değerlendirmesinde bulundu. 

Uzuv kaybı olmayan muharip gazilere ilişkin soruya da Akar, "Malul kalmayacak şekilde yaralanan TSK ve İçişleri Bakanlığı personeli sayısı 19 bin 987. Bunlarla alakalı mesele, yüzde 40 uzuv kaybı olup olmaması meselesi değil, askerlik görevini yapıp yapamaması meselesi." dedi. 

Akar, buna ilişkin çalışmaların ilgili bakanlıklarla devam ettiğini söyledi.


Milli Savunma Bakanı, hulusi akar, Bedelli Askerlik, yeni askerlik
ÖNCEKİ Hulusi Akar: Kafamıza tabanca dayadılar SONRAKİ En büyük 500 şirket açıklandı