• USD  32,50
  • EURO  34,69
  • BORSA  9.693,46
  • ALTIN  2.499,53
SON DAKİKA

Bankalarda Yeni Dönem Başlıyor

Bankalarda Yeni Dönem Başlıyor

26 Şubat 2021 14:55

Uygulamanın mayıs ayında hayata geçirilmesiyle banka müşterileri, ıslak imza gerekmeden dijital ortamda banka hesabı açılabilecek,


Pek çok ülkede uygulanan uzaktan kimlik tespiti ile dijital müşteri kazanımı Türkiye’de de kullanıma giriyor. Buna göre banka müşterileri, elektronik ortamda sözleşme hazırlayıp, banka hesabı açabilecek.

 
BDDK, söz konusu ihtiyaçları değerlendirerek hazırladığı bankalarca kullanılacak uzaktan kimlik tespiti yöntemlerine ve elektronik ortamda sözleşme ilişkisinin kurulmasına ilişkin düzenleme taslağına nihai halini verdi.

İŞLEMLER ÇEVRİMİÇİ GERÇEKLEŞECEK

Gerçek kişilerin uzaktan kimlik tespiti, banka çalışanı ile kişinin; fiziksel olarak aynı ortamda bulunmasına gerek olmadan, çevrim içi olarak görüntülü görüşmesi ve birbiriyle iletişim kurması ile gerçekleşecek. Yapılan görüntülü görüşmede olası riskler dikkate alınarak yeterli güvenlik ve gizlilik seviyesi oluşturulması zorunlu olacak. Görüntülü görüşme şifrelenmiş güvenli iletişim ile gerçekleştirilecek. Yapılacak görüntülü görüşmede engelli kişiler için gerekli eğitimleri almış en az bir müşteri temsilcisinin bulunması zorunlu olacak.

DAHA HIZLI VE KOLAY ERİŞİM YAŞANACAK

Uygulamanın hayata geçmesiyle bankacılık hizmetlerine daha hızlı ve rahat erişim sağlanacak. Müşteri olma süreci en fazla 10 dakikalık bir sürede tamamlanabilecek. Bankalar açısından kağıt ve doküman kullanımının azaltılıp hizmet maliyetinin düşürülmesi sağlanacak.

1 MAYIS 2021'DE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Bankacılık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, BDDK'nın yürüttüğü düzenlemede sona gelindi. BDDK’nın hazırladığı düzenleme çalışmasının da Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından mayıs ayından itibaren uzaktan müşteri olma dönemi başlayacak.

Düzenlemenin mayıs ayında hayata geçmesi ile ıslak imza gerekmeden dijital ortamda banka hesabı açılabilecek. Müşterinin uzaktan kimlik tespiti yapılarak banka şubesine gitmesine gerek kalmadan müşteri kaydı oluşturulabilecek. İlave olarak mevcut müşterilerin bankacılık işlemleri için yazılı şeklin yerine geçebilecek nitelikte sözleşme ilişkisi dijital ortamda kurulabilecek.




banka, hesap, mayıs, dijital, düzenleme
ÖNCEKİ Twitter'da ücretli abonelik dönemi başlıyor SONRAKİ 67 Yaşına Giren Erdoğan'a Komşularından Doğum Günü Pastası