• USD  32,52
  • EURO  34,79
  • BORSA  9.709,81
  • ALTIN  2.419,30
SON DAKİKA

Barzani referandum kararını açıkladı

Barzani referandum kararını açıkladı

24 Eylül 2017 18:32

Mesut Barzani, referanduma saatler kala canlı yayında yaptığı açıklamada, referandumdan geri dönüş olmadığını açıkladı.


Barzani canlı yayında referanduma ilişkin kararını açıkladı. 

Barzani, IKBY'yi bu kararı almaya Bağdat'ın zorladığını belirtti. Uluslararı kamuoyunun merakla beklediği basın toplantısında konuşan Barzani, referandumun ertelenmeyeceğini belirtti. Barzani, "25 Eylül'de yani yarın, kararımızı vereceğiz" ifadesini kullandı.  

IKBY Başkanı, "Bağdat Hükümeti, Peşmergeye tek fişek göndermediği gibi maaş ve bütçeyi de kesti. Kürdistan'ı yok sayma retoriğini terk etmediler. Tüm bu sorunların çözümü için çok çalıştık. Ama Bağdat bunu kabul etmedi" ifadesini kullandı.

BARZANİ: BAĞDAT İLE İYİ KOMŞU OLACAĞIZ

IKBY Başkanı, "Bundan sonra Bağdat ile olan diyaloğumuz iyi bir komşu olmak esasında olacak" ifadesini kullandı. Barzani, bölgedeki Kürtlerin sadece bağımsızlıkla güvenliklerini sağlayabileceklerini öne sürdü. 

Irak Başbakanı İbadi: "Referandum sonuçlarını tanımayacağız. Irak'ın birliğini ve vatandaşların güvenliğini korumak için gereken adımları atacağız"

Barzani "İran ve Türkiye ile dostuz. Onlara dostluk elini uzatıyoruz. İran ve Türkiye dostluğu geri çevirse de biz onlara dostluk elini uzatmaya devam ederiz" ifadesini kullandı. 

İRAN HAVA SAHASINI KAPATTI

Öte yandan, İran'ın, Bağdat'ın talebi üzerine Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) uçuşları durdurduğu açıklandı.
Yarın IKBY'de yapılması planlanan bağımsızlık referandumu öncesi verilen kararla ilgili konuşan İran'ın en üst düzey güvenlik birimi sözcüsü Keyvan Hosravi, IKBY'den yapılacak uçuşlara da hava sahalarını kapattıklarını aktardı.

Husrevi, "İran'dan Süleymaniye ve Erbil kentlerine ve aynı zamanda hava sahanlığımızdan Irak Kürdistan Bölgesine doğru uçuşlar durdurulmuştur. Referandumun yapılması halinde kara sınırları da kapatılacaktır." açıklamasını yaptı.
Haberde Irak merkezi yönetiminin İran'ın IKBY'ye sınırlarını kapatması talebinde bulunduğu ifadelerine yer verildi.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, anayasaya aykırı sözde bağımsızlık referandumunun yarın yapılacağını tekrarladı.

BARZANİ CEPHESİNDEN ERKEN SAATLERDE BENZER BİR AÇIKLAMA GELMİŞTİ

Ofisinden yapılan açıklamada, Barzani'nin Erbil'in Salahaddin kasabasındaki başkanlık konutunda Birleşmiş Milletler (BM) Irak Temsilcisi Jan Kubis'i kabul ettiği belirtildi. Açıklamada, Barzani ve Kubis'in yarın yapılması planlanan referandumu ele aldıkları ifade edildi.

Açıklamaya göre, uluslararası toplum ve BM'nin referandumun iptal edilmesi çağrıları hakkında Barzani, Kubis'e, "referandumun demokrasinin en sade hali olduğunu belirterek, halkın kararını verdiğini, bundan geri dönüş olmayacağını ve 25 Eylül'de referandumun sonuçlanacağını" söyledi.

Barzani ayrıca "Bağdat ile görüşmelere açık olduklarını, kapıların kapatılmadığını, sınır ve diğer meseleleri çatışmadan uzak barışçıl bir ortamda görüşebileceklerini" kaydetti.


referandum, Bağdat, mesut barzani, ıkyb, kubis
ÖNCEKİ 5 yaşındaki çocuğun katili yakalandı SONRAKİ Bodrum'da korkutan yangın