• USD  32,37
  • EURO  35,05
  • BORSA  9.079,97
  • ALTIN  2.324,21
SON DAKİKA

Başkanlık anketine de cevap veremediler

Başkanlık anketine de cevap veremediler

22 Ekim 2019 09:58

Başkanlık sistemi başarılı mı’ sorusu yanıtsız kaldı: Fişlenme korkusu yaşıyorlar


Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından haziran ayında tüm kamu kurum ve kuruluşları çalışanlarına, ‘e-Devlet’ üzerinden yanıtlamaları istemiyle başkanlık sistemini başarılı bulup bulmadıkları soruldu. Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı, 5.5 milyon kamu çalışanı arasından sadece 862 bin kişinin ankete katıldığını açıkladı. Kamu personelienden yanıt verenlerin oranı yüzde 16 olurken bu oran yargı mensupları arasında yüzde 8’de kaldı.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından tüm kamu çalışanlarına gönderilen ankete ilişkin yazılı soru önergesini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yanıtladı. Başkanlık Sisteminin başarılı bulunup bulunmadığını soran anketin bir “fişleme” anlamına geleceğini ifade eden Çakırözer’e Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı, “Anket gönüllülük esasına göre yanıtlandı” dedi.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında anketin e-Devlet üzerinden yanıtlandığını bildiren Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı, katılım bilgisini de paylaştı. Buna göre, 5.5 milyon kamu çalışanından sadece 862 bini anketi yanıtladı. Buna göre en az katılım 410 kişiyle denetleyici kurum ve kuruluş personelinden geldi. TBMM’de çalışan 818 personel, yargı alanında görev alan bin 825 personel ve Dışişleri Bakanlığında çalışan 2 bin 745 personel bu soruyu yanıtladı.

SADAKAT ÖLÇÜLÜYOR

Yapılan anketin fişleme anlamına geldiğini söyleyen Çakırözer, “Kamu çalışanlarının, yöneticilerinin başkanlık sistemine yönelik düşüncelerine ilişkin veriler sadece toplanmıyor, aynı zamanda işleniyor” dedi.

Bu durumun kanunlara aykırı olduğunu vurgulayan Çakırözer, “Başkanlık sistemine ilişkin soruların, kişisel verilerle birlikte yanıtlanması işlemi, Cumhurbaşkanlığı tarafından talimatlandırılıyor. Ancak sadakatin ölçüldüğü sorulara verecekleri yanıtlar üzerinden başlarına bir şeyler geleceğini düşünmüş olacaklar ki ankete yanıt oranı sadece yüzde 16’ya ulaşabiliyor” dedi.

YARGI DA GÜVENSİZ

Yargı personelinin ankete olan ilgisizliğine de dikkati çeken Çakırözer, “Türkiye genelinde 20 bin 717 hakim ve savcı bulunuyor. Ancak anket bunların ancak bin 825’i yani yüzde 8’i tarafından doldurulmuş. Türkiye’nin yüzde 80’i yargıya güvenmiyor ancak bu sonuçlar yargının yüzde 92’sinin de bürokrasiye güvenmediğini gösteriyor. Hakim ve savcıların bile kişisel verilerinin Cumhurbaşkanlığı talimatına rağmen işlenmesine rıza göstermemesinden bir ders çıkarılmalıdır” ifadelerini kullandı.

VERİLER İMHA EDİLMELİ

Anketin e-Devlet üzerinden yapılmasının da kabul edilemez olduğunu bildiren Çakırözer, “e-Devlet üzerinden kişisel verilerle birlikte kamu çalışanlarının görüşlerini açıklamaya zorlanması yönteminden bir an önce vazgeçilmesi gerekiyor. Sonuçların kanuna uygun olarak işlendiği söylense de bu anket açıkça bir fişlemedir. 862 bin 833 kişinin otomatik olarak işlenen kişisel verilerinin de bir an önce imha edilmesi şarttır” dedi.


hakim, savcı, utku çakırözer
ÖNCEKİ Cumhurbaşkanlığına ödenek yetmedi... SONRAKİ Yargıtay'dan dikkat çeken nafaka kararı