• USD  32,32
  • EURO  35,09
  • BORSA  9.073,54
  • ALTIN  2.301,45
SON DAKİKA

Buldan: CHP ve Kılıçdaroğlu başta olmak üzere herkese çağrı yapıyoruz: Sessizliğinizi bozun

Buldan: CHP ve Kılıçdaroğlu başta olmak üzere herkese çağrı yapıyoruz: Sessizliğinizi bozun

20 Ağustos 2019 16:36

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kayyım darbesine karşı HDP İstanbul İl Örgütünde basın açıklaması yaptı.


“Kayyım zihniyetini kabul etmiyoruz, her türlü demokratik tepkimizi ortaya koyacağız”

Türkiye Gündemi (Ankara)

HDP’li belediyelere yönelik darbeye sert tepki gösteren Buldan, “Bu demokrasi sınavından başarılı bir şekilde geçmezsek eğer Türkiye’nin geleceği bize bir şey vaat etmeyecek. Karanlık günler bizleri bekliyor olacak” dedi. Buldan, Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP başta olmak üzere TBMM’de grubu olan partilere, Meclis dışında olan siyasi  partilere, demokratik kitle örgütlerine, demokrasi savunucularına; bu gidişatı durduramazsak yarın bu çemberin içine herkes girer çağrısında bulundu.

Buldan’ın açıklaması şöyle:

19 Ağustos sabahı bir kez daha siyasi darbe ile gözlerimizi açtık. Aslında Türkiye, Cumhuriyet tarihi boyunca sürekli darbelerle karşı karşıya kaldı ve bu darbelerden büyük sıkıntılar yaşadı. Darbeleri Türkiye halkları ve toplumu olarak kınadığımızı, darbelere karşı olduğumuzu her zaman ifade ettiğimiz süreçler yaşadık. En son 15 Temmuz’da askeri darbe girişimi ile Türkiye sarsılmıştı hatırlarsanız. Bu darbeye Türkiye halkları bir kez daha karşı çıkmıştı. Seçimle gelenin, sandıkla gelenin mutlaka seçimle gitmesi gerektiğine inancımızı her zaman ifade ettik. Ancak Türkiye son yıllarda AKP iktidarının sivil darbeleri ile de karşı karşıya geldi.

“31 Mart’ta da gördük ki halkımız partisine sahip çıktı”

31 Mart öncesi biliyor ve hatırlıyorsunuz; yine belediyelerimize kayyımlar atanmıştı. Sonrasında Türkiye seçimlere gitti. Bu kayyımların atandığı yerlerde halk iktidara, AKP hükümetine bir cevap vermişti. "Sizin kayyım zihniyetinizi tanımıyoruz biz, kayyımları kabul etmiyoruz"  demiş ve bu anlamda da sandıklara giderek kendi oylarına, iradelerine sahip çıkmışlardı. Kayyımların atandığı hemen hemen her yerde halkımız partisine sahip çıkmıştı. HDP belediye eş başkanlarına kendi iradelerini teslim ederek, oylarını vererek bu hukuksuzluğa,  bu adaletsizliğe bu haksızlığa karşı çıkarak bir kez daha kayyımları istemediklerini ifade etmişti. Ancak 31 Mart tarihinde yapılan seçimlerden hemen sonra yine aslında bir darbe ile karşı karşıya kalmıştık. Bazı belediye başkanlarımıza mazbataları verilmedi.

 Bazı belediye başkanlarımız KHK’li oldukları iddiasıyla belediye başkanlığı görevine getirilmedi, onların yerlerine ikinci sırada yer alan adaylara görev verildi. Bu adaylar bizim belediye başkanlarımızın yerlerine oturdular.

“19  Ağustos düpedüz bir hırsızlıktır”

En son örneğini  19 Ağustos'ta, 2 gün önce Diyarbakır’da, Mardin’de ve Van’da, bu 3 büyük kentte yaşadık. Halkın yüzde 60’ına yakınının oy verdiği kentlerde bir kez daha halkımızın iradesi teslim alınmış oldu ve halkımızın iradesi gasp edilmiş oldu. Bu düpedüz bir hırsızlıktır.

 AKP hükümetinin kendi çıkmazını; başta dış politika olmak üzere, hem ekonomik, sosyal hem de siyasi alanlarda yaşadığı sorunları örtbas etmek amacıyla bugün kayyım zihniyetini ve kayyımla gasp etme zihniyetini ortaya koyduğuna tanıklık ediyoruz.

“Eş başkanlarımız onların bıraktığı pislikleri temizlemeye çalışıyordu”

 Batman’da,  Diyarbakır’da, Van’da ve diğer kentlerde de belediye eşbaşkanlarımız 4,5 aydır kayyımların pisliklerini temizlemeye çalışıyorlardı. Çünkü her kayyımın arkasında onlarca binlerce bıraktıkları pislik vardı. Hırsızlık, talan, yolsuzluk, ihaleye fesat karıştırma.  Her türlü yüz kızartıcı işlere bulaşanlar bir kez daha AKP iktidarı tarafından halkımızın seçtiği belediye başkanlarının yerlerine gönderildi.

“Kayyım zihniyetini kabul etmiyoruz, her türlü demokratik tepkimizi ortaya koyacağız”

Bu insanlar trilyonlarca borç bırakmışlardı arkalarında. Her birinin trilyonlarca borç bıraktıkları yerlere geri dönmelerinin sebebi elbetteki boş kalan ceplerini doldurmaktır. Halkımıza bir kez daha ihanet etmek amacıyla geldiklerini çok iyi biliyoruz.

Kayyım zihniyetini tanımıyoruz, kayyım zihniyetini kabul etmiyoruz ve bu kayyım zihniyetine karşı demokratik her türlü tepkimizi ortaya koymaya hazırız ve bunu yapacağız.

“AKP ömrünü doldurmuştur”

AKP iktidarının halklarımıza, Kürt halkına, Kürt halkının iradesine, onuruna bu kadar fütursuzca saldırmasına asla izin vermeyeceğiz. AKP iktidarı ömrünü doldurmuştur. Giderayak bu tür hırsızlıkları, yolsuzlukları yapmaya artık son vermelidir.

“İnsanlar  belediye başkanlarımız kazansın diye canlarını mallarını verdiler”

 Her bir arkadaşımızın  o belediyelere gelebilmesi için binlerce insanın canını feda ettiği binlerce insanın ekmeğinden, işinden olduğu bir süreci atlattık. İnsanlar belediye başkanlarımızı seçebilmek için canlarını, mallarını verdiler her şeylerini kaybettiler. "Yeter ki irademiz  orada olsun ve bizi temsil etsin" dediler. Ancak AKP hükümeti ve ortağı MHP, bugün kayyımları destekleyen açıklamalar yapan MHP, özellikle bu iki parti, halkımızın iradesine, oylarına ve gösterdikleri iradeye bir kez daha ihanet etmişlerdir.

İstanbul’u  kaybedenler intikam almak için kayyım zihniyetini yeniden devreye soktular. Bizler Türkiye  demokrasisi ve geleceği için özellikle 23 Haziran seçimlerinde İstanbul’da güzel bir birliktelik sergiledik. İstanbul seçimlerinde Türkiye’nin geleceği için birlik ve beraberlik oluşturduk. Bu birlik ve beraberlik sonuca ulaştı. İstanbul’u kaybedenler intikam  almak için bir kez daha kayyım zihniyetini ortaya koydular. İstanbul’u almayı başardıysak Diyarbakır, Van ve Mardin’i de almayı başaracağız

Biz 23 Haziran’da eğer İstanbul’u almayı başardıysak; Diyarbakır’ı, Van’ı ve Mardin’i de kayyımlardan almayı başarabiliriz. Ancak bunun için birlikte, omuz omuza yürümeye ihtiyaç var. Bugün Türkiye demokrasi sınavından geçecek. Özellikle Türkiye de muhalif olan partilerin,  muhalif insanların, iktidara karşı olan herkesin, barış ve demokrasi yanlısı olan herkesin ortak hareket etmesine ihtiyaç duyduğumuz günlerden geçiyoruz.

Bugün  bize yapılan yarın elbette size yapılır. Bu demokrasi sınavından başarılı bir şekilde geçmezsek eğer Türkiye’nin geleceği bize bir şey vaat etmeyecek. Karanlık günler bizleri bekliyor olacak. Bugün çağrım özellikle Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP başta olmak üzere TBMM’de grubu olan partilere, Meclis dışında olan siyasi  partilere, demokratik kitle örgütlerine, demokrasi savunucularına; herkese çağrımız budur, bu sınavı birlikte geçmek zorundayız. Bugün bize yapılan yarın elbette size yapılır. Bugün bu gidişatı durduramazsak yarın bu çemberin içine herkes girer. 

CHP ve Kılıçdaroğlu başta olmak üzere herkese çağrı yapıyoruz: Sessizliğinizi bozun.Ben bu çağrımızı  özellikle Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve bütün siyasi partilere yöneltmek istiyorum: sessizliğinizi bozun. Söyleyecek sözünüz mutlaka vardır. Bu sözünüzle Türkiye’nin geleceğini, yarınlarını çocuklarımızın, evlatlarımızın geleceğini güzel günlere dönüştürebiliriz. Gün  bugündür hep birlikte kurtulabiliriz

AKP’nin artık son  demlerini yaşadığı bu süreçte hep birlikte bunlardan kurtulabiliriz. Gün bugündür. Bu çağrıyı sizlerin aracılığı ile vicdanı olan herkese yapıyorum. Bir kez daha tüm arkadaşlarıma bugünlerin geçeceğini, çok kısa zaman içinde biteceğinin sözünü veriyorum. Güzel  günler mutlaka bizim olacak, kayyım zihniyetini hep birlikte püskürteceğiz.  

Bugün bütün milletvekilli arkadaşlarım bölgedeler, Mardin’e, Van’a ve Diyarbakır’a görevli olarak gittiler. Birkaç arkadaşımız burada kaldı bu basın toplantısından sonra onlarda görevli oldukları yerlere gidecekler. Herkese başarılar diliyorum. Kazanacağımıza olan inancımı bir kez  daha yenilemek istiyorum.


hdp, haber, siyaset, politika, pervin buldan, kayyum, kayyım
ÖNCEKİ Rusya Büyükelçiliği: Kuzey Kıbrıs Rus Ortodoks Kilisesi meşru bir kilise SONRAKİ Mardin'de HDP'li vekillere saldırı