• USD  32,54
  • EURO  34,75
  • BORSA  9.524,59
  • ALTIN  2.490,89
SON DAKİKA

CHP: AKP bize değil, vatandaşın yemeğine bloke koydu!

CHP: AKP bize değil, vatandaşın yemeğine bloke koydu!

10 Nisan 2020 14:52

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada iktidarın CHP'li belediyelerin yardım kampanyalarını engellemesine ilişkin sert eleştirilerde bulundu.


CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, hükümetin korona virüsüyle mücadelede belediyelerin halka yardım etmesine engel olduğunu söyledi.

CHP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Torun, merkezi hükümetin, devlet kurumları olan belediyelerle eşgüdümlü çalışmak bir yana, kendi çaba ve özveriyle hayata geçirdikleri bir dizi hizmete set koyduğunu anlattı. Torun şunları ifade etti:

Milletin yemeğine bloke koydular

“Halkın her zaman en çok yanında ve içinde olan belediyelerimiz ne yazık ki bu zor günlerde çeşitli yasaklar, blokeler ve engellemelerle karşılaşmaktadır. Eskişehir Büyükşehir, Eskişehir Odunpazarı ve Antalya Muratpaşa belediyelerimizin yıllardır zaten faaliyette olan aşevleri hesaplarına yani vatandaşlarımızca yapılan bağışlarla dağıtılacak sıcak yemeğe bile hukuk kurallarını evirip çevirerek bloke koydular. Bunu kabul etmiyoruz!”

Sarayda ziyafet sürenleri ciddiyete davet ediyoruz

CHP’li belediyelerin bir yandan korona virüsü salgınında işini, aşını kaybetmiş vatandaşlara yardım yolları ararken, diğer yandan hükümetin korona karşısındaki ciddiyetsizliğiyle baş etmeye çalıştığını söyleyen Torun, “Sarayda ziyafet süren beyleri ciddiyete davet ediyoruz. Sizin bir eliniz yağda bir eliniz balda olabilir, belediyelerin sağlayacağı sıcak çorbayla doyacak halkı bilmezsiniz siz!” dedi.

Böyle bir zamanda partizanlık yapmayın

Aşevleri hesaplarına bloke konulması, hayırseverlerin gönderdiği yardım paketlerinin ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırılmasının engellenmesi gibi birçok uygulamaya maruz kaldıklarını belirten Torun, “AKP burada CHP’li belediyeleri değil, vatandaşlarımızı cezalandırmaktır. Yıllardır faaliyette olan aşevlerini bu salgın döneminde, insanlar işlerinden aşlarından olmuşken kapatmanın kime ne faydası olacaktır. Virüs parti ayrımı yapmıyor, partizanlık yapmayın!” diye konuştu.

Belediyelere 4 uygulama çağrısı

Torun, “Sadece CHP’li belediyeler değil Türkiye genelindeki tüm belediyeler için nefes aldıracak” 4 uygulama için çağrıda bulundu. Torun’un, “Bu işi siyasi rant odaklı düşünmeden, Cumhuriyet Halk Partisi söylediyse biz yapmayacağız inadına bindirmeden, vatandaşın üzerinde her daim eli olan tüm belediyelere biraz olsun nefes aldıracak uygulamaları yüreğiniz yetiyorsa, derdiniz halksa buyurun yapalım” dediği öneriler şöyle:

1-Belediyelerin, belediyelerin bağlı kuruşlarının, belediye şirketlerinin, belediyeler tarafından yetki verilen veya 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 26. Maddesi kapsamında belediye şirketince devri yapılan özel şahıs ya da şirketlere ait toplu taşıma araçlarıyla yürütülen şehir içi toplu taşıma hizmetlerine katma değer vergisi oranı 3 ay süreyle %18’den %1’e, su katma değer vergisi ise %8’den %1’e düşürülmelidir.

2-Belediyelerin, belediye şirketlerinin ve bağlı kuruluşlarının bankalara olan kredi borçları üç ay süreyle faizsiz olarak ertelenmelidir.

3- Nisan ayında yapılan kesintiler bütün belediyelere acilen iade edilmelidir.

4- Genel bütçe vergi gelirlerinden belediyelere aktarılan paylar en az %50 oranında arttırılmalıdır. Bu önerimiz belediyeler için oldukça gereklidir.’ 


chp, akp, ceza, vatandaş, Seyit torun
ÖNCEKİ CHP: Saray milletin sesini duymuyor! SONRAKİ Can kaybı 1006’ya yükseldi