• USD  32,33
  • EURO  35,07
  • BORSA  8.980,94
  • ALTIN  2.298,09
SON DAKİKA

CHP Ankara Tren Garı’nın Medipol’e kiralanmasını Meclis gündemine taşıdı

CHP Ankara Tren Garı’nın Medipol’e kiralanmasını Meclis gündemine taşıdı

29 Temmuz 2019 15:25

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Ankara Tren Garı kampüsü içerisinde bulunan ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Misafirhanesi olarak kullanılan tarihi binanın Ankara Medipol Üniversitesi’ne verilmesini Meclis gündemine taşıdı.


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlama istemiyle Meclis Başkanlığı’na sunduğu önergede Hakverdi, “Tarihi ve mimarisi ile özel bir yapı olan Ankara’nın kültürel hafızalarından TCDD misafirhanesi hangi şartlarla Medipol üniversitesine verilmiştir” diye sordu.

Hakverdi’nin Ankara Garı yazılı soru önergesi şöyle.

Tüm itirazlara ve halen devam eden mahkeme sürecine rağmen 2018 yılında ilan edilen imar planı değişikliği ile Ankara Gar Sahası özel üniversite alanı olarak tanımlanmış yaklaşık 78 bin metrekare olan alana 1,5 emsal ve 35,5 metre yükseklik verilmiştir. Ankara’nın orta yerinde kurtuluş savaşı hatıraları ile ayakta duran bu yerleşkeyi özenle korunmamız gerekirken sadece rant olarak görmek ülkemiz tarihine ve kültürüne yapılan açık pervasız bir saldırıdır. Kentlere ihanet etme geleneğinin son eseri olarak gördüğümüz bu plan değişikliği ve tahsis işlemi son günlerde yeniden gündeme gelmiştir.

Basında yer alan haberlere göre Ankara Tren Garı kampüsü içerisinde bulunan ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Misafirhanesi olarak kullanılan tarihi binanın Ankara Medipol Üniversitesi’ne verildiği ortaya çıktı.

1928 yılında inşa edilen, içinde tescilli kültür varlığı olan müzenin de bulunduğu TCDD ikinci bölge binası, kreş, lojmanlar, Sanat Galerisi ve Ankara Misafirhanesi ile birlikte devredildi.

Daha önce ise devredilen alanın ve binaların Gazi Üniversitesi’nden bölünerek kurulan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ne verileceği iddia edilmişti. Ancak daha sonra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu bilinen 2018 yılında kurulan Ankara Medipol Üniversitesi’ne verildi.

Bu çerçevede;

- Tarihi ve mimarisi ile özel bir yapı olan Ankara’nın kültürel hafızalarından TCDD misafirhanesi hangi şartlarla Medipol üniversitesine verilmiştir?

- Kurum ile yapılan devlet protokolü kamuoyu ile paylaşılacak mıdır? Bu tahsis hangi şartlarla gerçekleşmiştir?

- Medipol Üniversitesi ve kurucusu olan TEBA vakfına son 5 yılda kamuya ait hangi taşınmazlar tahsis edilmiştir? Atatürk Orman Çiftliği arazisinden ne kadarı hangi şartlarla bu vakfa verilmiştir?

-TCDD Müzesi ve Mimar Kemalettin’in eseri İkinci Bölge Müdürlüğü gibi 13 tescilli yapının olduğu yerleşkede kaç yapı vakıfa ya da üniversiteye devredilmiştir?

-Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası geçtiğimiz yıl bu alanın Medipol Üniversitesine devredilip devredilmediğini sormuş bu iki kuruma 1 yıldır yanıt verilmediği gibi kamuoyuna da herhangi bir açıklama yapılmamıştır. 1 yıldır bu devrin kamuoyundan saklanmasının nedeni nedir?

-Bu yanlıştan bir an önce dönmeyi düşünüyor musunuz?

(Turkiyegundemi.com)


ÖNCEKİ HDP’li Güzel: Hastaneyi üçüncü defa tahtakuruları istila etti SONRAKİ İmamoğlu'ndan çok konuşulacak açıklamalar