• USD  32,34
  • EURO  35,12
  • BORSA  9.079,97
  • ALTIN  2.310,20
SON DAKİKA

CHP’de İçtüzük değişiklik teklifi

CHP’de İçtüzük değişiklik teklifi

10 Temmuz 2019 11:34

CHP Milletvekilleri, Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinin yarattığı yetki önceliğinin giderilmesi amacıyla yasamanın önündeki sorunların giderilmesi için TBMM İçtüzüğü’nde değişiklik yapılmasına dair teklifi TBMM Başkanlığına sundu.


Anayasa Hukuku Profesörü CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu’nun hazırladığı TBMM İçtüzüğü’nde değişiklik yapılmasına dair teklifin gerekçesinde parlamentoların, tarihsel olarak özgürlük mekânları olarak çıktığını belirterek; ‘Tanzimat’tan günümüze tanık olunan evrim sürecinin monarşilerde hükümdarın düzenleyici yetkilerinin temsili organa geçirilmesi suretiyle, kural koyma ve onları uygulama görev ve yetkilerinin birbirinden ayrılma süreci ile teyit edildiğini’ ifade etti.

Öncelik Yasamanındır

Gerekçede; Anayasa sistematiği bakımından, hak ve özgürlükler düzenlendikten hemen sonra, bunları koruma organı olarak TBMM yer alıyor. Sıralama, yasama, yürütme ve yargı şeklinde. Başka bir deyişle, anayasal sistematik, önce özgürlük sonra iktidar anlayışını yansıtıyor. Bu anlayış, liberal anayasacılığın belirgin özelliğidir. Bu bakımdan, TBMM’nin özgürlük mekânı olması nedeniyle kural koyma yetkilerini sahiplenmesi, sadece tarihsel misyonunun değil, anayasal sistematiğin de bir gereği olduğuyla gerekçelendirilmiş.

Komisyonunun Kurulması Gerekli

Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri İzleme ve İnceleme Komisyonu Kurulmasına dair TBMM İçtüzüğü’nde değişiklik yapılmasına dair teklifin 4 sayfalık gerekçesinde Kaboğlu; Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri’ndeki Cumhurbaşkanı’nın görev ve yetkileri arasında, düzenleyici nitelikte olanları, üç grupta toplayarak Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile Düzenlenemeyecek Alanları, Bağlı ve Kayıtlı Yetkileri ve Özgül Yetkileri olarak ayrıntılı bir şekilde sunuyor.


ÖNCEKİ Leyla Güven TBMM'de yemin edecek SONRAKİ CHP’li Tanal: Tosuncuk lakaplı Aydın kim ya da kimler tarafından korunuyor?