• USD  32,55
  • EURO  34,90
  • BORSA  9.645,02
  • ALTIN  2.437,51
SON DAKİKA

CHP’den Zuhal Olcay’a destek

CHP’den Zuhal Olcay’a destek

19 Temmuz 2019 13:56

Sanatçı Zuhal Olcay'a Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle verilen ve ertelenen 11 ay 20 gün hapis cezası Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından oy birliğiyle onandı. CHP Ankara Milletvekili, Meclis Anayasa Komisyonu Üyesi Murat Emir, Olcay'a verilen cezaya tepki gösterdi.


(Hülya Karabağlı - Turkiyegundemi.com Özel Haber)

CHP Ankara Milletvekili, Meclis Anayasa Komisyonu Üyesi Murat Emir, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle aldığı hapis cezası onanan sanatçı Zuhal Olcay'a, “Türkiye bedel ödeyen sanatçılar, aydınlar, gazetecileri maalesef çok görmüştür ve böyle sanatçılar her zaman var olacaktır. Ama bugünün despotları, hukuku çiğneyenleri, yaptıkları bu haksızlıklar, hukuksuzluklar, baskılarla anılacaktır” mesajı gönderdi.

Savcıların, Cumhurbaşkanına hakaret maddesi olduğu zaman aşırı bir işgüzarlık, gayretkeşlikle bütün evrensel hukuk ilkelerini çiğnediklerini ifadene eden Emir, muhalefet milletvekillerinin de benzer bir durumla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Emir, Meclis’e gönderilen dokunulmazlık fezlekelerinden yüzde 65’inden fazlası Cumhurbaşkanına hakaret suçuna girdiğini belirtti.

Sanatçı Zuhal Olcay'a Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle verilen ve ertelenen 11 ay 20 gün hapis cezası Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından oy birliğiyle onandı.

Kamuoyunda yankılanan cezaya ilişkin CHP’li Murat Emir, Cumhurbaşkanına hakaret suçunun savcılar tarafından geniş bir biçimde değerlendirildiğini belirtirken, “ Bu herkesin sesini kısmaya dönük bir çaba” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, ‘Türkiye Gündemi’ nin Zuhal Olcay’a verilen cezaya ilişkin sorusunu şöyle değerlendirdi:

“Bu aslında siyasallaşmış bir yargının somut bir görünümü”

Savcılar, Cumhurbaşkanına hakaret maddesi olduğu zaman aşırı bir işgüzarlıklar, gayretkeşlikle bütün evrensel hukuk ilkelerini çiğniyorlar. Özellikle hakaret suçunu son derece geniş yorumluyorlar. Dolayısıyla olağan bir eleştiri yapan,  söz söyleyen, görüşünü bildiren,  tweet atanlara dönük bu yargı sürecini işletiyorlar ve bu süreç hızlı biçimde gerçekleşiyor.

Bu aslında siyasallaşmış bir argının somut bir görünümü özellikle bunu cumhurbaşkanına hakaret üzerinden yaşıyoruz. Bu madde şu anda Türkiye’de cumhurbaşkanına dönük hiç kimseyi eleştiri yapamaz hale getirmek için kullanılıyor. Son derece olağan eleştirilerin ve ilgisiz şarkıların dahi bu şekilde cezalandırılıyor olması tüm topluma hiçbir biçimde cumhurbaşkanını eleştirmeyin mesajı vermeye ve cumhurbaşkanını bir kalkanla korumaya dönüktür.  Ne demokrasi ne hukuk devleti ne özgürlükle açıklanabilir.

“Apaçık ortaya çıkmasından korktukları için buna durdurmanın çabası bu”

Sonu gelmiş iktidarın politikaları, her yerinden çökmüş bir cumhurbaşkanını son çırpınışları bunlar.  Çökmüş politikaların uygulayıcısı, tasarlayıcısı ve sahibi olarak her türlü eleştiriyi zaten hak eden bir konumda. Türkiye tartışmaya konuşmaya başladığı zaman gerçeklerin apaçık ortaya çıkmasından korktukları için buna durdurmanın çabası bu.

Türkiye sadece evrensel hukuk devletinden ilkelerinden uzaklaşmıyor aynı zamanda dünyadan da büyük kopuş yaşamış oluyor.

“Fezlekelerin yüzde 65’inden fazlası”

Türkiye’de sadece gazeteciler, sanatçılar değil bundan iktidarın yanlışlarını, olumsuz politikalarını kamuoyuna ortaya koymak olan muhalefet milletvekilleri için bu madde çok geniş işletiliyor ve fezlekelerin yüzde 65’inden fazlası Cumhurbaşkanına hakaret maddesine giriyor.   

Bu herkesin sesini kısmaya dönük bir çaba. Cumhurbaşkanının olağan bir tartışma ortamında haklı çıkma durumu yok. Bu nedenle tartışmayı bitirmek ve eleştirenleri susturmaktan başka seçeneği kalmamış görünüyor. Bu kişiselleştirmiş iktidarı sürdürmek için son çırpınışlar bunlar.

Türkiye bedel ödeyen sanatçılar, aydınlar, gazetecileri maalesef çok görmüştür ve böyle sanatçılar her zaman var olacaktır. Ama bugünün despotları, hukuku çiğneyenleri, yaptıkları bu hukuksuzluklar, haksızlıklar, baskılarla anılacaktır.

(Hülya Karabağlı - Turkiyegundemi.com Özel Haber)


recep tayyip erdoğan, haber, Zuhal Olcay, murat emir
ÖNCEKİ Tanal: Tarafsızlığını yitiren Erdoğan’la ilgili kimse karar almak istemiyor SONRAKİ Diplomatın şehit olduğu restoran Bakanlığa şikayet edildi