• USD  32,37
  • EURO  34,98
  • BORSA  9.091,30
  • ALTIN  2.325,71
SON DAKİKA

Çörek otlu kahve ile saadet zinciri

Çörek otlu kahve ile saadet zinciri

17 Ekim 2018 11:44

Çiftlik Bank’a ilişkin soruşturma süreci devam ederken benzer bir oluşum da, çörek otlu kahve, ozonlanmış zeytinyağı, yaşlanmaya karşı krem gibi ürünler aracılığı ile faaliyet yürütüyor.


Turkiye genelinde 10 bine yakın kişi sisteme para yatırdı. Şikâyetler üzerine bakanlık müfettişleri harekete geçti. Hazırlanan raporda, sisteme yeni üye dahil edilerek para toplamaya dayalı piramit sistem olduğu kaydedildi. Bakanlık müfettişleri siteye erişim engeli getirdi. Bu kez, korsan site üzerinden yayına geçen sistemin kurucusu hakkında savcılıklara çok sayıda suç duyurusunda bulunuldu. Savcılıklara başvuran çok sayıda kişi ‘dolandırıldıklarını’ iddia etti. Şirketin sahibi Fatih Eke ise suçlamaların asılsız olduğunu belirterek “Hakkımızdaki iddialar, rakip firmaların k kumpasları. Bakanlığın hakkımızdaki raporu ise eksik” şekline konuştu.

Şirketin bakanlığa yaptığı itirazda da sonuç değişmedi.

Kimi ek gelir elde etmek, kimi kısa sürede daha fazla para kazanmak için 'saadet zincirleri'ne üye oluyor. Sisteme yeni üye olanların parası ile eskilerin parasının ödendiği oluşumlar listesine bu kez Nwork (Nwork International Sağ. Güz. Ve Tic. Paz. AŞ) eklendi. Siteye göre, kutusu 52 lira olan çörek otlu kahve, 86 liraya ozonlanmış zeytinyağı, 174 liraya yaşlanmaya karşı krem satışı yapılıyor. 

PARANIN YÜZDE 20’Sİ ÜYE GETİRENE
Sisteme dahil olmak için 250 TL ile 5250 TL arasında değişen tutarlardan oluşan 5 paketten birini almak şart. Sisteme yeni üye kazandıran kişi ise 'referans bedeli' adı altında para alıyor. Örneğin, Nwork’ten 2450 TL’lik paket alınmasını sağlayan kişi 500 TL, 5250 TL’lik paket almasını sağlayan kişi ise 1050 TL alıyor. Her yeni üye, sisteme kazandırdığı yeni üyeler üzerinden de belli bir oranda kazanç elde ediyor. Sisteme dahil edilen kişi sayısı arttıkça kazanç miktarının da artığı belirtiliyor.


 Sisteme yeni üye kazandıranlar, satılan paket üzerinden gelir elde ediyor.

ŞİRKET DENETİME ALINDI
Sisteme üye kazandırmak için sosyal medya platformları yanı sıra değişik illerde toplantılar da yapıldı. Nwork faaliyetlerini artırırken, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da, artan şikâyetler üzerine harekete geçti. Bakanlık müfettişler, İstanbul Esenyurt’ta bulunan şirketin hesaplarını mercek altına aldı. 


BAKANLIK SİTEYİ KAPATTI
Bakanlık Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişler, sistemin piramit satış sistemine dayalı olduğunu; ürün satışından ziyade, yeni üyelerin sisteme dâhil edilmesi ile kazanç elde edildiği vurgulandı. Gümrük Müfettişleri Bedirhan Bedir ve Bülent Yıldız’ın hazırladığı raporda, Tüketicinin Koruması Kanununa aykırı faaliyet yürütüldüğü belirtilerek, Nwork isimli sitenin erişime kapatılması talep edildi. Şirket, bakanlık müfettişlerinin hazırladığı rapora itiraz etse de sonuç değişmedi. Nwork adı ile yayında olan site erişime kapatılmasına karşın bu kez, nwork international ismi ile faaliyete devam edildi.


 


SAVCILIKLARA ÇOK SAYIDA BAŞVURU
Nwork ile ilgili bakanlık denetimin yanı sıra, savcılıklara da çok sayıda başvurunun olduğu anlaşıldı. Nwork’ün sahibi Fatih Eke hakkında çok sayıda suç duyurusunda bulunulduğu anlaşıldı. Başvuruda bulunan kişilerden bir bölümü, hak ettikleri paranın ödenmediğini belirtirken, bir bölümü ise elden verdikleri paraların iade edilmediği iddia ediyor. F. K., savcılık ifadesinde, Eke’ye 270 bin TL verdiğini belirtirken, İ. Ü. İse, Eke’nin, kendisinden aldığı kredi kartları ile yüklü miktarda harcama yaptığını ancak borcunu ödemediğini iddia etti. İ. Ü. ile benzer durumda olan çok sayıda kişi, Eke’nin kendilerini ortak etme vaadi ile kandırdığını iddia etti.
 
Fatih Eke, haklarındaki iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

 RAKİPLERİMİZ KUMPAS PEŞİNDE
Nwork’ün kurucusu Fatih Eke ise, hakkındaki suçlamaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Eke, amacının dünyaya çörek otunu tanıtmak olduğunu belirten Eke “Hakkımızdaki iddialar, rakip firmaların karalama ve kumpasları. Bakanlığın, hakkımızda hazırladığı rapor ise eksik denetim sonucu çıkan bir rapor. Şirket bugün denetime alınsa daha farklı bir sonuç çıkacaktır. Hakkımızda açılmış bir dava yok. Saadet zinciri değiliz. Ürün satışı yapıyoruz. Türkiye merkezimiz ama, onlarca ülkeye daha ürün gönderiyoruz. Amacımız, çörek otunu dünyaya tanıtmak” dedi. Eke, bazı kişilerin kendisine yönelik yaptıkları ‘dolandırıcılık’ sulamasının ise asılsız olduğunu belirterek “Kimseye borcum yok. Benden, alacaklarından fazla para talep ediyorlar. Bir yere kaçtığım da yok” şeklinde konuştu.


türkiye, kahve, Rakip, kumaş, fatih eke, çörekotu
ÖNCEKİ Brunson'un avukatı mahkemeye başvurdu SONRAKİ Cumartesi dizileri bir bir dökülüyor