• USD  32,57
  • EURO  34,98
  • BORSA  9.722,09
  • ALTIN  2.422,96
SON DAKİKA

Cumhurbaşkanı bütçesinde yüzde 231 artış...

 Cumhurbaşkanı bütçesinde yüzde 231 artış...

01 Kasım 2018 08:02

Şener, 2018 bütçesine göre 2019 Cumhurbaşkanlığı bütçesinde yüzde 231 artış olduğunu söyledi. Şener, örtülü ödeneğe beş yıl baktığını belirterek, bütçede bunun yeralmamasını da eleştirdi.


CHP Konya milletvekili Abdüllatif Şener, 2018 bütçesine göre 2019 Cumhurbaşkanlığı bütçesinde yüzde 231 artış olduğunu belirterek, bu artışın nedenlerinin açıklanması gerektiğini belirtti. Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda 2019 yılı Cumhurbaşkanlığı bütçesinin görüşmeleri sırasında konuşan Şener, örtülü ödeneğe beş yıl baktığını belirterek, bütçede bunun yeralmamasını  da eleştirdi.

 Şener, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanlığı bütçesinde büyük bir artış var. Bu yılın tasarruf yılı olacağı ilan edilmiş olmasına rağmen Cumhurbaşkanlığı bütçesinde bu tasarrufa riayet edilmemiştir. 845 milyon TL olan 2018 Cumhurbaşkanlığı bütçe harcama ödenekleri 2,8 milyar TL olarak önerilmiştir, Meclise gelmiştir. Yaklaşık yüzde 231 artış söz konusudur. Bu artışın elbette bir nedeni vardır, bu neden konusunda da gerekli açıklamanın yapılacağını umuyorum. Personel harcamalarına baktığımızda yüzde 179’luk artış var, mal ve hizmet alımlarına baktığımızda bunda yüzde 631’lik bir artış var. Yani bu artışların diğer bütçe ödeneklerine baktığımızda hiç telif edilir tarafı yoktur.”

Şener,  “temsil ve tanıtım giderleri”nde büyük bir artışın olduğunu söyledi.

Şener,  “Temsil tanıtma giderlerinde günlük ödenek miktarı 282 bin liradır, bir günde 282 bin liralık temsil ödeneği var. Türkiye Büyük Millet Meclisinin bir yıllık temsil ödeneğinden daha fazla bir aylık Cumhurbaşkanlığı temsil ödeneği var. Ama Cumhurbaşkanlığı sütununda gördüğümüz bu günlük 282 bin liralık temsil ödeneğine karşılık Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı bütçesindeki temsil ve tanıtım ödeneği çok daha fazla dikkat çekici.” dedi.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI

 Şener, İletişim Başkanlığının bütçesindeki günlük temsil ve tanıtım ödeneğinin miktarı 720 bin TL olduğuna dikkat çekerek,  “Bu günlük 720 bin liralık, yıllık 259 milyon liralık temsil ödeneğini İletişim Başkanlığı nereye kullanıyor? Yani doğrusu bunu bilmek istiyorum. Ama bunu da muhtemelen Sayın Cumhurbaşkanı kullanıyorsa Sayın Cumhurbaşkanımızın yıllık temsil ödeneği 1 milyon lira demektir. “ dedi.

 “Cumhurbaşkanlığına 17 binek otomobil, 1 minibüs, 1 panel, 2 otobüs, 6 diğer taşıt alınması.” diye, yeni araç alımlarıyla ilgili bir ödenek var. Aslına bakarsanız, Başbakanlık kaldırıldı. Başbakanlıkta atıl o kadar çok taşıt vardı ki bunların hepsi muhtemelen Cumhurbaşkanlığına devredildikten sonra bu ilave taşıtlara niye ihtiyaç duyulduğunu da merak ettiğimi belirtmek istiyorum.” dedi.

Şener, Cumhurbaşkanı’nın Türkiye Varlık Fonu’nun Başkanı olduğunu ve bu nedenle Varlık Fonu’nun Cumhurbaşkanlığı bütçesinde görünmesi gerektiği halde bütçede böyle bir kalem olmamasını eleştirdi.  

BEŞ YIL ÖRTÜLÜ ÖDENEĞE BAKTIM

Şener, görev yaptığı dönemde beş yıl örtülü ödeneğe bakan kişi bir kişi olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bütçede olmayan, cetvelde göremediğim bir başka kalem de şudur: Yani örtülü ödeneği nereye koyduk? Eskiden örtülü ödeneği, bildiğiniz gibi, Başbakan kullanırdı, daha sonra Başbakanla birlikte Cumhurbaşkanına da örtülü ödenek hakkı verildi, sonra Başbakanlık kalkınca şu anda örtülü ödeneği sadece ve sadece Cumhurbaşkanı kullanmaktadır. Başbakanlığı döneminde beş yıl boyunca örtülü ödeneğe bakan kişi de ben olduğum için biliyorum; bu, çok kolay, çok rahat harcanan bir kalemdir. Hatta çok rahat söyleyebilirim, insan şahsi parasını bu kadar rahat harcayamaz. Buna sıkı sınırlar getirilmesi gerektiği kanaatindeyim ama konjonktürün uygun olmadığı bir ortamda bunun sınırlanamayacağını da biliyorum. Geçen seneki örtülü ödenek 3 milyar liraydı. Yani belgesiz, kayıtsız harcama yetkisi içerisinde kullanılan 3 milyar liralık, eski hesapla 3 katrilyon liralık bir örtülü ödenek harcaması vardı. Bu sene bütçe cetvelinde ben göremedim ama bu seneki veya 2018’de şu ana kadar harcanan miktarın ne olduğunu, 2019’la ilgili de ne öngörüldüğünü bilmemiz lazım. Her ne kadar örtülü ödeneğe sembolik bir para konulur, yıl içerisinde yedek ödenekten aktarmak suretiyle çoğaltılırsa da en azından yıllık bir perspektif olur. O perspektifin ne olduğunu da 2019 için bilmemizde fayda olduğu kanaatindeyim. “

 İLERDE FAŞİZME EVRİLİR Mİ?

“ Yani “Cumhurbaşkanlığı Hükûmet sistemi” diye bir şey olmaz. Bir kere, 16 Nisanda değişen sadece hükûmet sistemi değildir, yasama değişmiştir, yargı değişmiştir, tüm erkler değişmiştir. Olayı hükûmete indirgenerek tanımlamak mümkün değil. “Parlamenter demokrasi” diyoruz “başkanlık sistemi” diyoruz ikisini de demokratik sistem olarak görüyoruz. Ama bu Cumhurbaşkanlığı sistemi aslında demokr atik de değil. Yani ileride nereye evrimleşeceğini de bilmiyorum. Bu sistem demokratik bir sistem değil bir kere. Yani ileride diktatörlüğe mi evrilir yoksa faşizme mi evrilir, bunu ben de kestiremiyorum. “

 

 


chp, örtülü ödenek, abdüllatif şener, plan bütçe komisyonu
ÖNCEKİ WhatsApp'ta yeni dönem... SONRAKİ Cumhurbaşkanı yardımcısı Oktay:Açlıktan öleceğiz