• USD  32,57
  • EURO  34,78
  • BORSA  9.524,59
  • ALTIN  2.490,48
SON DAKİKA

Cumhurbaşkanının korumaları Meclis'te kriz yarattı

Cumhurbaşkanının korumaları Meclis'te kriz yarattı

04 Temmuz 2019 18:12

Meclis Başkanlık divan toplantısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TBMM'ye geldiğinde beraberinde olan korumaların tutumu tartışıldı.


Hülya Karabağlı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop Başkanlığı’nda toplanan Meclis Başkanlık Divanı’nın, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uyum kapsamında ‘Güvenlik Yönetmeliği’nde yapılacak değişiklik taslağının ele alındığı bugünkü toplantısında, CHP’li Meclis Başkanvekili Levent Gök’ten, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlık yaptığı gurup toplantılarında Meclis içinde aldıkları önlem ve tutumlarıyla eleştirilere neden olan Cumhurbaşkanı korumaları çıkışında bulunduğu öğrenildi.

Meclis iç tüzüğünün Meclis başkanına yetki veren maddesini hatırlatan Gök’ün, Şentop’tan Meclis içinde çok sıkıntıya neden olan Cumhurbaşkanlığı korumaları için önlem alması talebinde bulunduğu ifade edildi.

Alınan bilgiye göre Gök’ün, “Cumhurbaşkanına ihdas edilen korumaların Meclis içerisinde bulunmasının uygun olmadığını, Meclis korumalarının buna yetecek donanımda olduklarını” söylediği öğrenildi. Cumhurbaşkanı korumalarının çok sıkıntıya sebep olduklarına dikkat çeken Gök’ün, Meclis Başkanı Şentop’tan bunu önlemesini istediği belirtildi. Gök’ün, Cumhurbaşkanı korumalarının çok agresif olduklarını iç tüzük hükmüne rağmen Meclis koruma elemanlarını bypas ederek kendilerini başka bir tarz üslubu üstlenmelerinin Meclisin saygınlığına gölge düşürdüğünü ifade ettiği belirtildi. Meclis Başkanının da bu konuyu görüşeceğini söylediği ifade edildi.

Bakanlara fren

Başkanlık Divanı’nda ‘Güvenlik Yönetmeliği’nin değişmesi gündemi geldi. Değişen Anayasa ve yasa çerçevesinde uyuma ilişkin ‘Cumhurbaşkanı yardımcıları’ gibi kavramların ilavesi konuşuldu. Cumhurbaşkanı yardımcılarına, bakanlar gibi durumda olanlara, serbest giriş kartı, araç kartı verilmesi gibi durumları değerlendirilen bir taslak sunuldu. Meclis Başkanvekili Gök, bakanlarla ilgili yapılacak düzenlemelerde eski parlamenter sistemde görev niteliği taşımadıkları gerekçesiyle karşı çıktığı öğrenildi. Yürütmenin atadığı kişilerin bakan olduklarını ifade eden Gök’ün, kişilerin eski bakanlar gibi nitelendirilemeyeceğini söylediği ve bu kişilere kimi hakların verilmemesi gerektiğini ifade ettiği de öğrenildi.


tbmm, cumhurbaşkanlığı, koruma
ÖNCEKİ Meclis Lokantasına da zam geliyor SONRAKİ AKP'li vekil Onur yürüyüşü için Onursuzluk deyince...