• USD  32,50
  • EURO  34,69
  • BORSA  9.693,46
  • ALTIN  2.499,53
SON DAKİKA

Demirtaş HDP'nin adayı mı oluyor?

Demirtaş HDP'nin adayı mı oluyor?

13 Nisan 2018 11:11

HDP’de henüz isim düzeyinde kimin aday olup olmayacağı konusunda bir resmi tartışma olmasa da partinin yönetim kademelerinde dillendirilen isimler arasında Demirtaş’ın ismi öne çıkıyor.


HDP’de geçen hafta sonu yapılan Parti Meclisi (PM), ardından da Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantılarında partinin seçimlere yönelik seçim stratejileri ele alınmıştı. Bu kapsamda partinin seçimlerde nasıl bir politika izlemesi, ittifak yapıp yapmaması konularında arama toplantılarının yapılması, saha araştırmalarından verilerin incelenmesi ve il ziyaretleriyle parti tabanının görüşünün alınması yönünde önemli kararlar alındı. Edinilen bilgiye göre parti içinde resmen gündeme gelmemesine karşın de Cumhurbaşkanı adayının kim olması gerektiği konusu da konuşulmaya başlandı.

Demirtaş’ın adaylığı konuşuluyor

Parti içindeki ağırlıklı görüş, HDP’nin Cumhurbaşkanı adayını bir an önce kamuoyuna ilan etmesi gerektiği yönünde. HDP’nin yeni bir hamle yapması gerektiği, OHAL nedeniyle baskı altındaki topluma yeni bir umudun verilmesi gerektiği bu umudu da ancak tutuklu durumdaki eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın verebileceği yönünde görüşler konuşuluyor. Demirtaş’ın her ne kadar şu an cezaevinde olsa da toplumda büyük bir karşılığının olduğu görüşleri dile getiriliyor.

‘Demirtaş oy oranını artırır’

HDP içinde Demirtaş’ın Cumhurbaşkanı adayı olmasının partinin oyunu artıracağı ve HDP’nin 1 Kasım’dan bu yana siyaset dışına itilmeye çalışılmasına karşın bunun bir siyasi hamleye dönüştürülebileceği görüşü de ifade ediliyor. Demirtaş’ın daha önce yüzde 7 civarında oy oranına sahip partisini 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 10 düzeyine taşıdığı, 2015 yılında da yüzde 13’e çıkardığını vurgulayan bazı partililer, Cumhurbaşkanı seçiminde Demirtaş’ın aday olması durumunda HDP’nin oyunu 7 Haziran’ın ötesine taşıyabileceği görüşünü dile getiriyor.

Adaylığa engellemek için ceza

Parti içinde özellikle Demirtaş’ın 16 Nisan’da İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmasında ceza gelebileceği yorumları yapılıyor. Parti içinde Demirtaş’a jet hızıyla bir ceza verilmek istendiği ve böylece Demirtaş’ın olası adaylığının önünün erkenden kesilmek istendiği kaydediliyor. Öte yandan tutuklu durumda olup henüz hakkında kesin bir ceza olmayan tek HDP milletvekillinin Demirtaş olduğu söyleyen bazı partililer ise, Demirtaş’ın aday olması durumunda bölgedeki seçmenin tepkisini çekmemek için ceza verilmeyeceği görüşünü dile getiriyor.

 


hdp, mahkeme, aday, seçmen, demitaş
ÖNCEKİ Kerem Bürsin ve Serenay Sarıkaya ayrıldı mı? SONRAKİ İnternete ehliiyetle girilsin önerisi