• USD  32,36
  • EURO  34,96
  • BORSA  9.079,97
  • ALTIN  2.325,25
SON DAKİKA

Doç. Dr. Nazan Yardım: Türkiye’de çocukların kronik açlığa maruz kalması sorunu var

Doç. Dr. Nazan Yardım: Türkiye’de çocukların kronik açlığa maruz kalması sorunu var

20 Ocak 2020 14:38

Türkiye Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Dairesi Başkanı Nazan Yardım, Türkiye'de yetersiz beslenme sorunu olduğuna dikkat çekti.


Çocukların kronik açlığının neden olduğu ' bodurluk" hastalığının Türkiye ortalamasının yüzde 2,3. Batıda bu oran yüzde 1’lere düşüyor. Doğu’da 3,5’lara çıkıyor fakat Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 5,4. Erkek çocuklarda yüzde 6, kız çocuklarda yüzde 5,5. Bodurluk Avrupa'nın hiçbir ülkesinde görülmüyor.

Turkiyegundemi.com (Ankara)

Meclis Obezite ile Mücadele Yöntemleri ve Cerrahi Uygulamalardaki Malpraktis İddialarının Araştırılması ve Alınabilecek Önlemlerin Belirlenmesi Alt Komisyonu’nda Türkiye Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Dairesi Başkanı Nazan Yardım, Türkiye'de yetersiz beslenme sorunu olduğuna dikkat çekti.

Yetersiz beslenmenin neden olduğu çocuğun kendi yaş grubuna göre kısa olmasına neden olan bodurluk tehlikesine de dikkat çeken Nazan Yardım, Türkiye ortalamasının yüzde 2,3 olduğunu söyledi. Yardım, "Batı'da bu oran yüzde 1'lere düşüyor ama Doğu'ya gittiğinizde tersi pozisyonu biz bodurlukta görüyoruz. Doğu'da 3,5'lara çıkıyor fakat Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 5,4. Erkek çocuklarda yüzde 6, kız çocuklarda yüzde 5,5. Bu ciddi bir rakam. Avrupa'nın hiçbir ülkesinde biz bunu görmüyoruz" diye konuştu.

Meclis Obezite Alt Komisyonu’nda Türkiye Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Dairesi Başkanı Doç. Dr Nazan Yardım’ın konuyla ilgili açıklamaları şöyle.

“Komisyon Obezite Komisyonu ama aynı zamanda Türkiye’de bir de yetersiz beslenme problemi var. Türkiye’de bodurluk yani kronik malnütrisyon -yani çocukların kronik açlığa maruz kalması diye de düşünebiliriz yüzde 2,3’ken batıda bu oran yüzde 1’lere düşüyor ama doğuya gittiğimizde tam tersi pozisyonu biz bodurlukta görüyoruz. Doğu’da 3,5’lara çıkıyor fakat Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 5,4. Koymadım buraya; erkek çocuklarda yüzde 6, kız çocuklarda 5,5; bu ciddi bir rakam, Avrupa’nın hiçbir ülkesinde biz bunu görmüyoruz. Bodurluk ta 7-8 yaş çocuklarda bu bölgedeki yüzde 6 ve 5,5 rakamlarını, yetersiz beslenme rakamlarını görmüyoruz.

Ortaokul ve lise çocuklarını takip ettiğimizdeki değerleri burada sizlerle paylaşacağım, gene Millî Eğitim Bakanlığımızla yaptığımız çalışmalarda sayacağım. Ortaokul ve lise çocukları için biz beden eğitim derslerinde bir fiziksel uygunluk karnesi geliştirdik; bu karne, beden eğitimi derslerinin dışında, çocukların boy ve kilolarının beden eğitim öğretmenleri tarafından yılda 2 defa ölçülmesine dayanır. Ve burada, baktığınız zaman da 10-18 yaş grubunu, bütün adolesan grubunu aldığınızda toplamda yüzde 9 şişmanlık, yüzde 18,3-yüzde 20’lerde de fazla kiloluluktan bahsedebiliriz.

Buradan şunu söylemek mümkün: Her ikisini topladığınız zaman ilkokul çocuklarında dörtte 1 olan obezite ortaokul çocuklarında üçte 1’e çıkıyor. Hemen bu slaytta onu görmemiz mümkün. 10-14 yaş çocuklarında yüzde 10 ve 20’lerde; lise çocuklarındaysa adolesanla, boyla birlikte obezite yüzde 5,6’ya düşüyor; yüzde 15 civarında da zannediyorum fazla kiloluluk var. Yani, ilkokulda dörtte 1, ortaokulda üçte 1, lisedeyse beşte 1 obez ve fazla kilolu çocuktan bahsedebiliyoruz”.


Doç. Dr. Nazan Yardım
ÖNCEKİ HDP’li Gergerlioğlu bedelli askerlik yapan erin iddialarını Meclis’e taşıdı SONRAKİ Evlat vahşeti! Annesini 15 yerinden bıçakladı