• USD  32,50
  • EURO  34,55
  • BORSA  9.548,09
  • ALTIN  2.490,36
SON DAKİKA

Doğum kontrol hapı kanseri önlüyor mu?

Doğum kontrol hapı kanseri önlüyor mu?

28 Eylül 2015 23:44

Gebelikten korunma için en etkili yöntemlerden biri olan doğum kontrol haplarının bazı kanserleri önlediği belirtildi.


Geçiçi ya da kalıcı olarak hamileliği engellemek için kullanılan doğum kontrol haplarının bazı kanser türlerini ve hastalıkları engellediği belirtildi. Oxford Üniversiesi'nin yaptığı araştırmada rahim kanseri teşhisi konulan 27 binden fazla kadının verileri değerlendirildi. Hastaların verileri daha sonra 115 bin 743 sağlıklı kadınınkiyle karşılaştırıldı. Daha sonra doğum kontrol haplarının rahim kanserine yakalanma riskinin azaldığı sonucuna varıldı. Haberimizin detaylarında doğum kontrol haplarının hastalıklara olan etkisini ve erken teşhisin önemini içeren haber metnini okuyabilirsiniz. "Lancet Oncology" isimli tıp dergisinde yayımlanan araştırmada, düzenli olarak doğum kontrol hapı kullanan kadınların rahim kanserine yakalanma riskinin azaldığı sonucuna varıldı. Araştırmada, rahim kanseri teşhisi yapılan toplam 27 bin 276 kadının verileri değerlendirildi. Hastaların verileri daha sonra 115 bin 743 sağlıklı kadınınkiyle karşılaştırıldı. Doğum kontrol hapını hiç kullanmayan her bin kadından 23'ü 75 yaşından önce rahim kanserine yakalandı. Buna karşılık 5 yıl boyunca doğum kontrol hapı kullanan her bin kadından yalnızca 17'si 75 yaşından önce rahim kanseri ortaya çıktı. Doğum kontrol hapını 10 yıl boyunca kullanan kadınlarda bu rakam 13'e düştü. Uzmanlara göre son 50 yıl içinde 75 yaş altı kadınlarda görülen 400 bin rahim kanseri vakası, doğum kontrol hapı alınması halinde önlenebilirdi. Vakalardan yarısı son 10 yıl içinde kaydedildi. Araştırmacılara göre düzenli olarak doğum kontrol hapı almayı bir süre bırakmalarına rağmen hapın koruma etkisi kaybolmadı. Yeni nesil doğum kontrol haplarında östrojen seviyesinin eskilere oranla daha düşük olmasının da sözkonusu tesbitlerde bir değişiklik yapmadığı belirtildi. İsrailli bilim insanları nisan ayında icat ettikleri elektronik burun sayesinde, mide kanserinin teşhis edilmesinin mümkün olabileceğini açıklamıştı. Almanya'da her iki kanser hastasından biri iyileşiyor. Uzmanlar, erken teşhis ve önlemlerin önemine vurgu yapıyor.

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Başkanı Prof. Dr. Başkanı Cansun Demir, bilim insanları tarafından yıllardır doğum kontrol haplarının kanser oluşumu üzerine etkisinin incelendiğini ifade etti. Doğum kontrol haplarının son 10 yılda 200 bin kadının rahim kanseri olmasını engellediğine ilişkin İngiltere'de Oxford Üniversitesi tarafından yürütülen ve The Lancet Oncology dergisi tarafından yayımlanan araştırmaya atıfta bulunan Demir, hapların, doğum kontrolü dışında rahim, yumurtalık, kalın bağırsak kanserinin önlenmesi, kemik erimesinin durdurulması, yumurtalık kistlerinin ve memedeki fibrokistik hastalıkların engellenmesi gibi çeşitli faydalar sağladığını ifade etti. Demir, bazı araştırmalara rağmen, doğum kontrol haplarının meme kanserine yol açtığının henüz ispat edilmediğini dile getirerek, "Tam tersi, yumurtalık, rahim ve bağırsak kanserini ciddi olarak istatistiki anlamda azalttığı gözlemlenmiştir. İlaçların, düzenli kullanıldığında yüzde 50-60'lara varan ciddi ve anlamlı oranda yumurtalık ve rahim kanserini önleyici etkisi vardır" diye konuştu. Yumurtalık kanserinin nedenlerden birinin yumurtlamayla ilgili olduğunu anlatan Demir, doğum kontrol hapının kanseri engelleme şekliyle ilgili şunları kaydetti: "Aylık olarak oluşan yumurtalığın üzerindeki açılmalar ve çatlamaya bağlı faktörlerin yumurtalık kanserini tetiklediğine dair teoriler var. Dolayısıyla yumurtalık kanserini engellemesindeki etki mekanizması, yumurtlamayı engellemesiyle, kadınların aylık yumurta oluşumunu engellemesiyle ilişkilendiriliyor.

Doğum kontrol haplarının ikinci etki mekanizması ise rahim duvarını inceltmesi, yani rahim kanseriyle ilişkili. Eğer yumurtlama oluşursa, rahim duvarının incelmesi sayesinde döllenmiş yumurtanın, rahim duvarına yapışmasını engelleyen bir mekanizması var. Rahim duvarını inceltici etkisi de zaten rahim kanserini önlemedeki etki mekanizması olarak biliniyor."

Doğum kontrol haplarının uzun süreli kullanımın, "olumlu etkiyi arttırdığını" vurgulayan Demir, "10 yıl ve daha uzun süre kullanımda bu etki çok daha belirgin. Ama çalışmalar gösteriyor ki 6 ay gibi kısa bir süre kullanıldığında bile rahim ve yumurtalık kanseri riskini ciddi olarak azaltıyor" dedi. Demir, doğum kontrol haplarının kanser oluşumunu engellemenin yanı sıra farklı olumlu etkileri de olduğunu ifade ederek, "Doğum kontrol haplarının kullanılmasıyla, Adet düzensizliği düzene girmektedir, çok kanaması olan kadınlarda kanamayı azaltarak demir eksikliği anemisinin tedavisinde etkilidir. Ayrıca, ağrılı adet görmeyi ve sivilce oluşumunu da azaltmaktadır" diye konuştu.

Mynet


kanser, doğum kontrol hapı
ÖNCEKİ Mucize bebek Jaxon 1 yaşında! SONRAKİ Tatlıses adaylıktan çekildi