• USD  32,38
  • EURO  34,97
  • BORSA  9.066,36
  • ALTIN  2.325,77
SON DAKİKA

Dolar 6 lirayı gördü

Dolar 6 lirayı gördü

10 Ağustos 2018 09:28

Dünya ve Türkiye'de yaşanan gelişmeler doların art arda rekor kırmasına neden oluyor. Bu sabah uluslararası piyasada 6 lirayı gördü.


Türk Lirası'nda sert değer kaybı sürüyor. ABD ile görüşmelerin sonucuna ilişkin belirsizliğin etkisiyle 5.47 seviyesine doğru çıkan dolar/TL, Fitch Ratings'in not açıklamaları sonrası kapanışa doğru 5.50'nin hemen altında dengelenmişti. Serbest piyasa kapanışı sonrası yükselişe geçen kur sabah saatlerinde hızla yükseldi.


Dolar/TL 6.10 seviyesini görürken, euro/TL 7 lirayı aştı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ONLARIN DOLARI VARSA, BİZİM ALLAHIMIZ VAR

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, akşam saatlerinde Rize'de yaptığı açıklamada "Bugün dünden daha iyiyiz, yarın bugünden de iyi olacağız. Hiç bundan endişeniz olmasın. Çeşitli kampanyalar sürdürülüyor. Bu kampanyalara kulak asmayın. Şunu unutmayın, onların dolarları varsa bizim de halkımız, hakkımız, Allah'ımız var" dedi.

 
UZMANLAR NE DİYOR?

Uzmanlar, ABD ile yapılan görüşmelere ilişkin net bir açıklama yapılmamasının piyasada tedirginliğe ve kurda oynaklığın sürmesine neden olduğunu belirtiyor.

Bir bankacı, "Erdoğan'ın açıklaması, diğer taraftan Japonya kaynaklı stop-loss işlemlerinin çalışması derken piyasada ciddi bir panik durumu var. Bugün Erdoğan'ın yapacağı konuşma, hemen ardından da Albayrak'ın açıklamalarını izleyeceğiz. Gelinen noktada piyasa artık ciddi aksiyon bekliyor. Şu anki düşük likidite ortamında swap piyasası 325 baz puanlık bir faiz artışı fiyatlıyor" dedi ve şöyle devam etti:
"Albayrak bugün kapsamlı bir ekonomik çerçeve açıklayabilir ama artık önemli olan uygulama. Ortodoks politikalara dönüş, politika faizinin yüzde 25-30 arası bir yere oturması gerek. Panik modunun durdurulması, ardından ciddi bir faiz artışı, ciddi bir ekonomik program ve bu programa bağlılık taahhüdü verilerek uygulanması, şu an lazım olan bu."


PİYASALAR NE BEKLİYOR

Erdoğan'ın bugün saat 14:00'te Bayburt Buluşması'na ve 1630'da Gümüşhane Geçişi Çevre Yolu açılış törenine katılımı sırasında yapacağı açıklamalar piyasalarca izlenecek.

 
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise saat 1430'da Yeni Ekonomi Modeli'ni açıklayacak. Açıklanacak çerçevenin ay sonunda açıklanacak olan OVP için sinyal niteliğinde olacağı, ekonomide büyüme ya da enflasyondan hangisine eğilim olacağının izleneceği belirtiliyor.


ekonomi, dolar, berat albayrak, çerçeve
ÖNCEKİ Atatürk'e yazılan mektup otaya çıktı SONRAKİ Abdüllatif Şener'den çarpıcı döviz yorumu