• USD  32,52
  • EURO  34,94
  • BORSA  9.716,77
  • ALTIN  2.439,28
SON DAKİKA

Dolar ne kadar yükselebilir?

Dolar ne kadar yükselebilir?

06 Şubat 2018 11:22

Geçen hafta borsalar, altın ve gümüş sert değer kaybı yaşarken euro ve doların değer kazandı. Peki bu yükseliş ne kadar devam edecek?



euro-dollarGeçen hafta borsalar, altın ve gümüş sert değer kaybı yaşarken euro ve doların değer kazandığına şahit olduk. Görünen o ki risk alma iştahı yerini disiplinli bir diyete bırakma eğiliminde. Kuşkusuz bu temayı destekleyen önemli bir unsur ABD’de enflasyonun hız kazanacağı yönündeki beklenti. Açıklanan ekonomik veriler bu tezi destekliyor ve uzun vadeli ABD faizleri yükseliyor.

TREND DEĞİŞTİ Mİ?Dünya genelinde hisse senedi fiyatları normali aşan değerlere yükselirken, geride kalan iki ay veya iki yılı çağrıştıran bir rallinin sürmesini beklemiyordum. Cuma günü ABD borsalarında yaşanan %2,5’luk kaybı bu gerçek ile yüzleşmek olarak yorumlayabiliriz. Ancak kısa vadede büyük bir çöküş veya korkunç bir satış dalgası beklemiyorum. Halen baz senaryom 2018 ilk yarısı için tepesi cari seviyelere yakın dibi cari fiyatlardan yüzde 5 – 10 kadar aşağıda olan yatay bir seyir.

2018 ikinci yarıyılda bu yatay seyrin yerini dip ve tepelerin görece daha aşağıda oluştuğu ılımlı negatif bir seyahate bırakabileceğini 2019 yılının ise karamsarları haklı çıkarabilecek tehditlere sahne olabileceğini düşünüyorum. Özetle 2018 yılının yatay sayılabilecek bir seyre olacağını, düştükçe alalım yükseldikçe satalım stratejisinin taraftarlarını mutlu edebileceğini düşünüyorum.

Dow Jones önceki haftayı tarihi rekor olan 26.616 seviyesinde tamamlamıştı. Geçen hafta %4,1 değer kaybederek 25.520 puana geriledi. Pekala tepkiler gelebilir. Ancak zirve seviyenin en azından yılın ilk çeyreği içinde aşılmasının güç olduğu görüşündeyim. Önümüzdeki 6-7 haftalık parkurda ana akımın aşağı yönde gelişmesi ve ABD endeksinin en azından 24.200 puan civarına gerilemesi bana daha muhtemel geliyor.

Bu değer kaybı gerçekleşirse 24.200 kısa vade adına dip olabilir mi? Mümkün. Ancak peşin hükümle bu yönde bir beklenti inşa etmek için erken. Bu soruyu bir kenara not edip yanıtını ilerleyen haftalarda aramak daha doğru.


ekonomi, abd, borsa, dolar euro, dow jones
ÖNCEKİ Kovulma krizi büyüyor SONRAKİ Devlet Bahçeli'den flaş Afrin mesajı