• USD  32,33
  • EURO  35,07
  • BORSA  9.001,99
  • ALTIN  2.298,84
SON DAKİKA

Dolar neden düşmüyor ?

Dolar neden düşmüyor ?

10 Ekim 2020 12:37

Türkiye’nin problemlerinin çözüm beklediğine dikkat çeken Dr. Mahfi Eğilmez, mevcut koşullarda Merkez Bankası’nın faiz artırmasının bile dövizdeki yükselişi durduramayacağına işaret etti.


GÜNDEM
Hazine eski müsteşarlarından Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mahfi Eğilmez, kişisel bloğunda kaleme aldığı çarpıcı bir yazıyla dövizdeki sürekli yükseliş trendini değerlendirdi.

Türkiye'nin en temel problemlerinin çözüm beklediğine dikkat çeken sorular soran Eğilmez, bunlara verdiği yanıtlarla döviz kurlarındaki tırmanışın nedenlerini de madde madde sıralamış oldu. Eğilmez, Türkiye'nin çözüm bekleyen sorularını gündeme getirdikten sonra döviz kurları için “Niye düşsün ki” dedi.

Eğilmez, “Faizi Arttırdığımız Halde Dolar-TL Kuru Niye Düşmüyor?” başlıklı yazısına “Ankara Atatürk Lisesi'nde okuduğum yıllarda bir şehir efsanesi anlatılırdı. Edebiyat hocası kompozisyon sınavında ‘Atatürk neler yaptı?' diye sormuş. Öğrencinin biri de ‘Neler yapmadı ki?' yazıp vermiş kağıdını. Ve efsaneye göre sınıfta 10 alan tek kişi o çocukmuş” diye giriş yaptı.

REZERVLER YETERSİZ

Dr. Mahfi Eğilmez'in yazısı şöyle:

“Bütçe açığımız büyüyor mu? Evet, geçen yıllarla karşılaştırılmayacak bir hızla büyüyor.

Dış borçlarımız yüksek mi? Yüksek.

Enflasyonumuz yüksek mi? Çok yüksek.

Cari açığımız yüksek mi? Değil, ama yükseliyor.

Döviz ve altın rezervlerimiz yeterli mi? Değil, swaplar hariç tutulursa net rezervimiz ciddi miktarda eksi durumda.

Merkez Bankamız bağımsız mı? Yasada öyle yazıyor ama gerçek yaşamda durum pek öyle değil.

Uluslararası ilişkilerimiz iyi mi? Değil. Bütün komşularımızla ve AB ile sorunluyuz. ABD ile aramız fena değildi S-400'ler meselesiyle onu da bozduk. Rusya ile durumumuz net değil.

ŞAŞIRMAMAK LAZIM

Yabancılar gidişin farkında mı? Farkındalar ve o nedenle geri çekiliyorlar.

Yerli piyasa aktörleri durumun farkında mı? Farkındalar ama para kazanma ya da kaybetmeme güdüsüyle kötüye gidişi ciddi bir durum değilmiş gibi takdim etme çabası içindeler. Bütün bunları düzeltme yolunda gereğini yapma girişimimiz var mı? Yok, tam tersine durumun iyi olduğunu anlatma çabası içindeyiz.

Bu durumda faizi artırsak bile TL'nin değer kaybetmesine şaşırmamak lazım. Çünkü bilim, bütün bunların olduğu yerde ülke parasının değer kaybedeceğini söylüyor.

Atatürk Lisesi'nde sorulan soru gibi düşünürsek bu konuda şöyle bir soru ve yanıt söz konusu olabilir: ‘Faizi arttırdığımız halde dolar kuru niye düşmüyor?' Niye düşsün ki?'”


dolar, faiz, mahfi eğilmez
ÖNCEKİ Derneklere ve vakıflara para saçılmış! SONRAKİ Son anket CHP'yi üzecek