• USD  32,50
  • EURO  34,91
  • BORSA  9.714,60
  • ALTIN  2.438,01
SON DAKİKA

Dolardaki değişim bankaları etkiler mi?

Dolardaki değişim bankaları etkiler mi?

06 Aralık 2018 09:54

Mustafa Sönmez, Al-Monitor'daki yazısında, "Doların gerilemesinde krizin gerilemesinden ziyade ithalatın 4 ay öncesine göre 5 milyar dolar azalması etkili oldu." dedi.


 

Ekonomist Mustafa Sönmez, Al-Monitor'da, "Sıra geldi banka kurtarmaya" başlıklı yazısında dolardaki kısmi gerileme ile bankaların durumun değerlendirdi. 

Sönmez, “Döviz fiyatı artışının görece gerilemesi krizin atlatıldığı anlamına gelmiyor. Nitekim 4 Aralık’ta döviz fiyatı yeniden tırmanışa geçti. Bunun yanı sıra TL faizleri yükselmiş durumda, enflasyon yapışkan ve yıllık yüzde 20’lerde seyrediyor, işsizlik yüzde 11’i aştı ve yükselme eğiliminde. Sanayi üretimi geriliyor, özellikle inşaat göstergeleri büyümeye öncülük eden bu sektörde önemli bir düşüş olduğunu ortaya koyuyor.” dedi. 

SEÇMENİN ÖFKESİ

Sönmez, iktidarın, "31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlerde seçmenin öfkesi ile çarpılmamak için krizi yumuşatacak önlemlere her gün bir yenisini" eklediği belirtti.

Sönmez,  yazısının bankalarla ilgili bölümünde şu görüşleri dile getirdi:

BANKALAR

“Kriz sarsıntısından en çok etkilenen kesimlerden birisi bankalar. Bu kriz daha çok reel sektör firmalarının aldıkları dış borçları çevirememeleri ile oluşmuş “ev yapımı” bir kriz. Ne var ki reel sektörün bu krizi onları finanse eden bankacılık kesimini de anında etkiliyor. Uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından 2018’de birkaç kez kredi notlarıdüşürülen bankaların birçoğu yeniden yapılandırılma ihtiyacı içinde.

BİLANÇO 

"Özellikle kamu bankalarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Saray buyruklarına uyma sonucu önemli bilanço dengesizlikleri yaşadığı biliniyor. Tarımı finanse etmek üzere kurulan Ziraat Bankası, küçük üreticiye destek olması için kurulan Halkbank gibi kamu bankaları üçüncü havalimanının finansörü yapıldılar. En büyük medya el değiştirmesi olan Doğan Medya Grubu’nun Demirören Grubu’na satılması işleminde bile Saray’ın telkini ile Ziraat Bankası’nın el değiştirmeyi kredilendirdiği biliniyor. Halkbank’ın Reza Zarrab eliyle İran ile altın ticareti macerasında kullanılan kamu bankası olduğunu ve ABD’de sanık kurum haline düştüğünü de geçerken hatırlatalım.”

RİSK ANALİZİ

“Bankacılık meslek kuruluşu Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) her ay yayımladığı risk analizi raporlarına bakılırsa, henüz banka kredilerinin geri dönüşünde bir sorun yok gibi. Eylül 2018 itibarıyla tahsili gecikmiş alacak tutarı, verilen toplam kredilerin yüzde 3,3’ünden ibaret (yaklaşık 18 milyar dolar kredide, 570 milyon dolar batık). Bu endişe edilecek bir miktar değil. Ancak “batık kredi tanımı” biraz geniş yapıldığında görüntü kararıyor.”

YAZININ TAMAMI


dolar, bankalar, kur, döviz, mustafa sönmez
ÖNCEKİ Metin Akpınar'dan üzen açıklama SONRAKİ Mansur Yavaş için flaş gelişme