• USD  32,59
  • EURO  34,78
  • BORSA  9.693,46
  • ALTIN  2.507,75
SON DAKİKA

Elektrik tarifelerine yeni zam beklentisi

Elektrik tarifelerine yeni zam beklentisi

02 Mart 2022 11:00

BOTAŞ tarafından elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza zam yapılmasının ardından elektrik tarifelerine zam beklentisi yeniden gündeme geldi.


Elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza yapılan zamların, kısa bir süre sonra elektrik fiyatlarına yansıması bekleniyor. Daha önce hükümet, ocak ayında elektriğe yaptığı yüzde 100’ü geçen zamlarla, 2021 yılındaki maliyeti tüketicilerin faturasına yansıtmıştı. Söz konusu zamların elektrik faturalarını ödenemez hale getirmesinin ardından başlayan tepki nedeniyle de faturayı düşürmek amacıyla bazı düzenlemeler yapıldı. 


Buna göre, kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, elektrik faturalarında düşük tarifeden yüksek tarifeye geçiş için tüketim limitinin aylık 210 kilovatsaatten 240 kilovatsaate çıkarılacağını duyurdu. Meskenler için elektrik tüketiminde KDV’nin yüzde 18’den 8’e indirildiği de açıklanırken EPDK düşük tarife limitinin 1.37’den 1.26 TL’ye çekildiğini duyurdu. 

UZMANLARDAN ZAM UYARISI
Tüm bu düzenlemelere karşın, yılın ilerleyen aylarında elektrik maliyetlerinin artmasıyla birlikte yeniden zam yapılması bekleniyor. Kuraklık nedeniyle barajların ürettiği elektrik miktarındaki düşüş, doğalgaz çevrim santralleri ile kapatılmaya çalışılmış ve elektrik üretiminde kullanılan doğalgaz oranı hızlı yükselmişti. TEİAŞ’ın verilerine göre, geçen yıl üretilen 331 milyar kilovatsaati bulan elektriğin yüzde 32,71’lik kısmı doğalgaz çevrim santralleri tarafından üretildi. 2022 yılının ilk ayında da toplam üretimin yüzde 26,6’sı doğalgaz ve LNG santralleri tarafından gerçekleştirildi. Elektrik üretiminde ithal kaynakların payı azaltılmadığı sürece, maliyet ister istemez tüketicilerin faturalarına yansıtılacak. 

Uzmanlar, elektrikte arz güvenliğini ve halkın daha ucuz enerji kullanımını sağlamak amacıyla yerli ve yenilenebilir enerjinin ön plana çıkarılmasını öneriyor. Bu kapsamda hem yenilenebilir yatırımların artması hem de yerli kömürle çalışan ve çevre yatırımlarını yapmış olan termik santrallerin öne çıkarılması gerektiğini belirtiyor. 

DOĞALGAZIN FİYATI 7 BİN 450 LİRAYA ÇIKTI
Elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza yılın üçüncü zammı da 1 Mart’ta yapıldı. BOTAŞ’tan yapılan açıklamaya göre, 1 Mart itibarıyla elektrik üretim amaçlı tarifeye yüzde 18,3 oranında zam yapıldı. Böylece 1000 metreküp doğalgazın fiyatı 7 bin 450 liraya çıktı.

BOTAŞ, elektrik üreten doğalgaz çevrim santrallerinin kullandığı gaza şubat ve ocak aylarında da zam yapmıştı. Şubat ayında elektrik üretimi amaçlı tarifeye yüzde 14 oranında zam yapılırken mesken ve sanayi aboneleri için geçerli tarife sabit kalmıştı. BOTAŞ, 1 Ocak’tan itibaren de doğalgazda mesken tarifesine yüzde 25, sanayi aboneleri için geçerli tarifeye yüzde 50, elektrik üretim amaçlı tarifeye de yüzde 15 zam yapıldığını açıklamıştı. Böylece 1 Aralık 2021’de 4 bin 800 TL olan 1000 metreküp doğalgazın fiyatı, 1 Mart’ta yapılan zamla birlikte 7 bin 450 liraya ulaştı.


ÖNCEKİ Tekmeci Yusuf Yerkel 6 Bin Euro Maaşlı Yeni Görevine Başladı SONRAKİ CHP'li danışman Deniz Zeyrek'in üzerine yürümüş