• USD  32,33
  • EURO  35,08
  • BORSA  9.079,97
  • ALTIN  2.308,55
SON DAKİKA

Erdoğan'dan seçimi etkileyecek talimat

Erdoğan'dan seçimi etkileyecek talimat

05 Ocak 2019 10:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan, teşkilatlara "Listelerde her dört adaydan biri kadın ve genç olacak. Gerekirse risk alacağız." talimatı verdi.


AKP, ilçe belediye başkan adaylarının belirlenmesi konusundaki çalışmaların sonuna gelindi. Yerel yönetimlerdeki kadın ve genç sayısını artırmayı hedeflediği belirtilen AKP'de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşkilatlara "Listelerde her dört adaydan biri kadın ve genç olacak" talimatı gönderdiği ortaya çıktı.

Türkiye'den Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre, Erdoğan'ın "Burada kadın olursa sıkıntı olur" bahanesinin kabul edilmeyeceğini belirterek, "Gerekirse risk alacağız" dediği öğrenildi.

34 BİNİN ÜZERİNDE BAŞVURU YAPILDI

AKP, ilçe belediye başkan adaylarının belirlenmesi konusundaki çalışmanın sonuna gelirken; bir yandan da belediye meclis üyelikleri ve il genel meclis üyeliklerine ilişkin liste hazırlığını sürdürüyor. Bu kapsamda teşkilatlara meclis üyelikleri ile ilgili listelerde her dört adaydan birinin kadın ve genç olması talimatı gönderildi. 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde, muhtarlıkların haricinde, adaylar 22 bin koltuk için yarışacak. Belediye başkanlığı, belediye meclisi ve il genel meclisi üyeliklerinden oluşan 22 bin koltuk için AKP'ye 34 binin üzerinde başvuru yapıldı.

 
YAPILAN BAŞVURUNUN 4 BİNİNİ KADINLAR OLUŞTURDU

2014 yerel seçimlerinde toplam başvuru sayısı 19 bin civarındaydı. 31 Mart yerel seçimlerinde belediye başkanı, belediye meclis üyesi ve il genel meclis üyesi olmak için yapılan başvuruların 4 binini kadınlar, 2 bin 500'ünü de gençler oluşturdu.

"İLK DÖRTTE BİR KADIN VE BİR GENÇ MUTLAKA OLACAK"

Yerel yönetimlerdeki kadın ve genç sayısını artırmayı hedefleyen AKP, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ile teşkilatlara belediye meclisi ve il genel meclis üyelikleri listesinin 'her dört adaydan birinin kadın, diğeri de genç olacak' şekilde düzenlenmesi konusunda uyarıda bulundu. AKP kaynakları, "Kadın adaylar konusunda, çok hassas davranıldı. Cumhurbaşkanının kesin talimatı var. Teşkilatlara yazılar yazıldı. İlk dörtte bir kadın ve bir genç mutlaka olacak. Devamında da yine her 4 kişiden biri kadın olacak. Bu ilke çok net uygulanacak" dedi.

"GEREKİRSE RİSK ALACAĞIZ"

AKP kurmayları, teşkilatların bu karara uyup uymadıklarını takip edeceklerini, kadın ve gençlerin olmadığı listelere genel merkezden müdahale edileceğini dile getirdi. Erdoğan'ın da "Burada kadın olursa sıkıntı olur" bahanesinin kabul edilmeyeceğini belirterek, "Gerekirse risk alacağız" dediği öğrenildi.

İSTANBUL'UN 4 İLÇESİNDE KADIN ADAY

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan İstanbul ve Ankara ilçe adayları arasında toplam 6 kadın adaya yer verilmişti. İstanbul'da Sancaktepe, Adalar, Kadıköy ve Şişli'de, Ankara'da ise Çankaya ve Akyurt ilçelerinde kadın aday gösterilmişti.

 
 


akp, erdoğan, kadın, talimat, aday, gençler, yerel seçim
ÖNCEKİ O cinayet YÖK'ü harekete geçirdi SONRAKİ Marmara'da korkutan deprem