• USD  32,54
  • EURO  34,94
  • BORSA  9.716,77
  • ALTIN  2.436,44
SON DAKİKA

Faruk Bildirici, devam dedi

Faruk Bildirici, devam dedi

06 Mayıs 2019 10:48

Hürriyet Gazetesindeki okur temsilcisi görevinden kovulan gazeteciliğin saygın isimlerinden Faruk Bildirici, medyaya ilişkin etik eleştirilerini ve gözlemlerini bundan böyle kişisel web sayfasından paylaşacak.


Faruk Bildirici, “Artık bir gazete çatısı altında değilim. Gazetecilik yaşamımda ilk kez sadece kendi adıma konuşup yazabileceğim. Yazdıklarım bir tek beni bağlayacak. Gazetenin sahibinin beklentileri, gazete yöneticilerinin istekleri, gazetenin yayın politikaları engeline takılma riskim kalmadı. Kimse müdahale de edemeyecek yazdıklarıma. Bunlar meslek yaşamımdaki yeni dönemin avantajları” sözleriyle başladığı yazısında hazırlığını yaptığı yeni kitabını da duyurdu. Bildirici, “Yeni bir kitaba başladım. Okur Temsilcisi (ombudsman) olarak Hürriyet’te yaşadıklarımı, mücadelemi, deneyimlerimi kâğıda döküyorum. Cumhuriyet kökenli olduğum için iyi arşivciyimdir; günü gününe notlar almış, yazışmalarımı saklamıştım. Arşivimde biriktirdiklerim sayesinde zor olmadı yazmak. Epeyce ilerledim” sözleriyle yazmakta olduğu yeni kitabı haber verdi.

Yayımlamaya hazırlandığı kitaba ilişkin çalışmaların yanı sıra sürekli mesaisinin “medya omdudsmanlığı” olacağını duyuran Faruk Bildirici; bu konuda özetle şu görüşleri paylaştı:

“... Türkiye’de medyada bağımlılık, taraflılık, sansür-otosansür gibi sorunlar alabildiğine arttı; habercilik evrensel çizgiden iyiden iyiye uzaklaştı. Ama bu gazeteciliği ilkeler açısından denetleyecek, hatırlatacak, uyaracak herhangi bir mekanizma yok. Ne ombudsmanlar kaldı yayın kuruluşlarında ne de meslek örgütlerinin böyle bir gücü var.

Tamamen bağımsız ve tarafsız bir ‘medya ombudsmanlığı’ böyle bir medya ortamında etkili bir işlev görebilir.
(...)

Salt gazeteciler ve medya açısından değil, okur ve izleyiciler açısından da yararlı olabilir medya ombudsmanlığı.
(...)

Bu düşüncelerden hareketle bugünden itibaren kendi web sayfamda ‘Medya Ombudsmanlığı’ misyonunu üstlenmeye karar verdim. Gazete, televizyon ve internet sitelerindeki gazetecilik yanlışları, eksikleri konusundaki değerlendirmelerimi yazacağım. Yine somut örnekler üzerinden uyarılarımı, eleştirilerimi dile getireceğim.


gazeteci, internet, ombudsman, faruk bildirici, Okur
ÖNCEKİ Kadir Mısıroğlu öldü SONRAKİ Dolar 6 Lirayı gördü