• USD  32,53
  • EURO  34,75
  • BORSA  9.524,59
  • ALTIN  2.488,35
SON DAKİKA

Faruk Bildirici: Tecavüz sanıkları açıkça yazılmalı

Faruk Bildirici: Tecavüz sanıkları açıkça yazılmalı

06 Eylül 2019 11:34

Medya ombudsmanı ve CHP RTÜK üyesi Faruk Bildirici geçtiğimiz günlerde“Kuran kursunda öğrencilere istismar” başlıklı haberi gazetecilik etik ilkeleri ve editoryal açıdan değerlendirdiği bir yazı kaleme aldı.


 Bildirici haberde faillerin soy isimlerinin gizlenmesi ve yüzlerinin flulaştırılmasını eleştirerek "Gazetecilik açısından doğrusu, yargılanan bu kişilerin isim ve soyadlarının açıkça yazılması ama haberlerin sanıkları peşin suçlu gibi göstermeden dengeli bir dille onların da savunmalarına yer vererek yazılması" dedi. 

Bildirici "Cumhuriyet’in haberinde üç sanıktan söz ediliyordu ama ilk sayfada ve haberde bu sanıkların soyadları kodlanmış; fotoğrafta da yüzleri flulaştırılmıştı" derken "Elbette 'yargı kararı ile kesinleşmedikçe şüpheli ya da sanık suçlu ilan edilmemelidir'; 'masumiyet ilkesi' bütün soruşturma ve yargılama haberlerinde titizlikle uygulanmalı" ifadelerini kullandı.

Bildirici haberde tecavüz değil de cinsel istismar kavramının kullanılmasını da eleştirerek şöyle yazdı:

"Haberde 'cinsel istismar' denilmesi yanlış değil. Fakat mağdur çocukların haberde yer alan ifadeleri, sanıkların bu çocuklara defalarca tecavüz ettiği yönünde. İddianamede de suçlama 'zincirleme cinsel saldırı' olarak ifade ediliyor. Durum böyle olunca genelleme yoluna gidip 'istismar' sözcüğünü kullanmak gerçeğin olduğu gibi yansıtılmasını önlüyor. Dahası suçu hafifletiyor. Hem neden tecavüze tecavüz demiyoruz ki?"


tecavüz, istismar, mağdur, faruk bildirici
ÖNCEKİ Yenikapı sergisinde gözler lüks araçları aradı SONRAKİ Soylu'dan dikkat çekici İstanbul'a kayyum yanıtı