• USD  32,55
  • EURO  34,88
  • BORSA  9.645,02
  • ALTIN  2.430,48
SON DAKİKA

Fehmi Koru: Atatürk dinsizliği seçmedi

Fehmi Koru: Atatürk dinsizliği seçmedi

10 Kasım 2018 12:49

Gazeteci Fehmi Koru, Atatürk’ün Kur’an tefsirinin Elmalı Hamdi Yazır’a teslim edilmesi, Buhari’nin tercümelerinin yapılmasını sağladığına dikkat çekerek, “İstese, ‘dinsizlik’ anlayışını devlet sistemi haline dönüştürebilecek güce sahip olan Atatürk bunu yapmamış." dedi.


Gazeteci Fehmi Koru, Türkçe ezan tartışmalarıyla ilgili yazdığı yazısında Atatürk’ün Kur’an tefsirinin Elmalı Hamdi Yazır’a teslim edilmesi, Buhari’nin tercümelerinin yapılmasını sağladığına dikkat çekerek, “İstese, eş-zamanlı (Sovyet Rusya’da) ve sonraları başka ülkelerde (mesela Arnavutluk’ta) olduğu gibi ‘dinsizlik’ anlayışını devlet sistemi haline dönüştürebilecek güce sahip olan Atatürk bunu yapmamış, tam tersine Kur’anın ve İslam’ın temel kaynaklarının kitleler arasında yayılmasını sağlayacak bir Türkçe dini altyapı oluşturulmasını sağlamıştır.” dedi.

 Fehmi Koru’nun yazısının ilgili bölümü şöyle:

“ATATÜRK VE DİN

“Atatürk’ün ‘din’ konusu üzerinde derin ve ayrıntılı düşündüğü okumalarından ve aktarılan konuşmalarından anlaşılıyor. Cumhurbaşkanı olarak başında bulunduğu toplum için ‘sahih bir İslam’ anlayışı arayışı içerisinde olduğu, Kur’an-ı Kerim’in Türkçe mealinin Mehmet Akif’e, tefsirinin Elmalılı Hamdi’ye emanet edilmesinden, sağlam hadis kaynağı olarak da Sahih-i Buhari’nin tercümesi görevinin Diyanet’e verilmesinden de belli oluyor.

“Camilerde cuma hutbesine Türkçe bölümü kazandırılması da Cumhuriyet’in ilk döneminin uygulamasıdır.

 DİNSİZLİK

’Türkçe ezan’ ve ‘Türkçe Kur’an’ gibi günümüz ortamında rahatsızlık veren kavramların devreye sokulması bile, o dönemde din ile toplum arasında bir köprü oluşturma arayışı olarak da görülebilir.

“Geçmişte kısa bir dönem uygulanmış ‘Türkçe ezan’ okunmasını günümüzde arzulayanların kolayca anlayamayacakları bir şeyden söz ediyorum.

“İstese, eş-zamanlı (Sovyet Rusya’da) ve sonraları başka ülkelerde (mesela Arnavutluk’ta) olduğu gibi ‘dinsizlik’ anlayışını devlet sistemi haline dönüştürebilecek güce sahip olan Atatürk bunu yapmamış, tam tersine Kur’anın ve İslam’ın temel kaynaklarının kitleler arasında yayılmasını sağlayacak bir Türkçe dini altyapı oluşturulmasını sağlamıştır.

TEKELİN KIRILMASI

“Bu uygulamayla, İslam’ın ancak onunla başka bir dil (Arapça) aracılığıyla ilişki kurabilenlerin ilgi alanı olması tekelinin kırılmasına ve geniş kitlelerin de dinleri hakkında ilk elden bilgi sahibi olmasına yol açmıştır.

“Onun zorlamasıyla dilimize kazandırılan temel dini eserler ortada dururken, ezanın Türkçe okunması uygulamasına devam edilemezdi zaten.

“Nitekim, CHP’nin günümüzdeki yöneticilerinin de dışa vuran anlamsız arzunun getirdiği tartışmalar sırasında vurguladıkları gibi, Demokrat Parti’nin iktidar olur olmaz gündeme taşıdığı ezanın Arapça da okunabilmesini sağlayan yasal düzenlemeye İsmet İnönü liderliğindeki CHP de itiraz etmemişti.”

 

 


atatürk, ezan, arapça, fehmi koru, türkçe, meal
ÖNCEKİ Hande Ataizi : Bitlendik... SONRAKİ Atatürk'e hakaretten gözaltına alındı