• USD  32,50
  • EURO  34,69
  • BORSA  9.693,46
  • ALTIN  2.499,53
SON DAKİKA

Garo Paylan’dan vergi uyarısı

Garo Paylan’dan vergi uyarısı

11 Temmuz 2019 15:20

Varlık barışı, şirketler için finansal yeniden yapılandırma, yeni teşvikler, Merkez Bankası İhtiyat Akçesi hakkında ekonomik tedbirler içeren ‘Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi görüşmeleri Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda devam ediyor.


(Hülya Karabağlı - Turkiyegundemi.com Özel Haber)

Teklifin, ‘Hasılat esaslı kazanç tespiti" başlıklı 1. Maddesinde yapılan değişiklikle, şehir içi yolcu taşımacılığı yapan ve hasılatlarının tamamını elektronik ücret toplama sistemiyle elde eden mükelleflerin, talep etmeleri halinde gelir ve kurumlar vergisinin hesaplanmasında esas olan kazancın tespitinde yeni yöntem getirildi.

Gelir ve giderleri karşılaştırma yerine, bu mükelleflerin elde edilen hasılatın yüzde 10'u kazanç kabul edilerek, gelir ya da kurumlar vergisi oranları uygulanacak.

Paylan:  Kötü bir kapıyı açıyor

 Değişikliğin Genel Kurul’da aynen kabul edilmesi halinde bunun kötü bir kapıyı açabileceği uyarısında bulunan HDP’li komisyon üyesi Garo Paylan, ‘Türkiye Gündemi’ne, “Öyle bir talep var mı ama bu kötü bir kapıyı açıyor. Bunlara verdiniz şunlara da verin aynı hakkı diye yağmaya başlayacak.  

Kazanç  üzerinden vergi alma esasını kaldıran ve eski düzen hasılat üzerinde vergi verin diyen bir düzenleme.  Bu kayıt dışılıkları da getirir. Mesela  2.5 liraysa diyelim, Akbil basma ver iki lira devam et gibi olabilir.  Diğer sektörlere de şamil edilebilir en büyük riski bu” değerlendirmesini yaptı.

Paylan’ın ilgili maddeye ilişkin komisyon konuşması şöyle.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Kapsamın daraltılması tabii ki olumlu ancak Sayın Başkan, bakın, hani suimisal emsal olabiliyor biliyorsunuz. Siz oturumu başlatırken biz "Kalkınma planı görüşmelerini bu şekilde yapmayalım." demiştik. Siz hemen döndünüz "2013 yılında da böyle yapılmıştı, o yüzden ben de şimdi yine aynısını uygulayacağım." dediniz yani suimisali emsal yaptınız.

BAŞKAN - Yasayı da gerekçe gösterdim.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Yok yok, yasa değil efendim, o suimisaldir yani olmaması gereken bir şeyi emsal gösterdiniz.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Şimdi, bakın, dar bir kapsam olarak bakılabilir ancak emin olun, bu kayıtlar burada dursun, altı ay sonra başka sektörlerden de benzer talepler gelecek. "Arkadaş, şehir içi taşımacılığa vermişsiniz bu hakkı, bak, bize de verin." diye talepler gelecek. Bürokrasiye gelecek, bizlere gelecek. "Hadi buna da uygulayın, bak burada bir misal var, bunu emsal yapalım." diyecekler ve bir yol olacak arkadaşlar, buna emin olun ve yanlış bir adım atıyoruz, bakın, buna da emin olun. Sebebi şu: Biz şehir içi taşımacılarla görüştük. Bakın, şehir içi taşımacılığı çok iyi bilirsiniz, her şehirde var. Kimi hatlar çok kârlıdır arkadaşlar, full çeker, dolu dolu gider, hatta ayakta yolcu alır ve son derece yoğun bir şekilde taşıma yapar ve ciddi kâr eder kimi hatlar. Kimi hatlar orta kârlılıktadır, kimi hatlar da zarar bile edebiliyor, biliyorsunuz. Hatta destek veriyor yerel yönetimler ki o hatlar tutulsun diye çünkü kâr etmeyen hatlar yani daha kırsal kesime doğru giden hatlardı.

Şimdi, düşünün ki 900 firma, bu 900 firmanın diyelim ki çeşitli hatları olabilir, çeşitli kârlılıkları söz konusu olabilir. Paraya para basan hatlar var bakın burada, emin olun, göreceksiniz. Bunlara diyoruz ki: "Yüzde 10 vereceksin."

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Sayın Başkanım, kâr eden talep eder zaten. Diyelim ki çok kâr ediyor, normalde kurumlar vergisinde yüzde 22 vereceğine çok kâr ediyorsa o firma gelecek, yüzde 10 verecek devlet. Ne âlâ iş.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Hayır hayır, şunu söylüyorum: Tabii ki o kâr üzerinden veriyor ama hasılat üzerinden hesabını yapacak, hasılatına göre daha az vergi verecekse ona göre hesabını yapıp buna başvuracak. Ya, hepsine bir yüzde 10 getirmemiz... Yani çok kârlı hatlar var, diyorum ya Vekilim, çok kârlı hatlar bu anlamda buna başvuru yapacaklar. Burada bu yolu açtığımız anda Sayın Başkanım emin olun başka sektörlerden de bu haklı talepler olacak. Yapmamız gereken bu yolu açmamaktır.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Başkanım, o daraltılması önerisi, ölümü gösteriyorsunuz, o ölümdü, sıtmaya razı oluyoruz, ne yapalım, ölümdü.

 GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Hayır, ölümü gösteriyorsunuz. Ya, biz bunun da yanlış olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda, bu yolun açılmasını yanlış... Herkes kayıtlarını alsın. Kestiği rakam belli, sonuç olarak aldığı bilet ücreti belli, benzin masrafı, leasing masrafı belli, ona göre giderin düşsün gelirinden, vergisini versin. Niye bu yolu açıyoruz? Yanlış yol arkadaşlar. Bu yolun açılmasına karşıyız.

(Hülya Karabağlı - Turkiyegundemi.com Özel Haber)


hdp, haber, siyaset, politika, garo paylan, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu
ÖNCEKİ Cumartesi Annelerine polis şiddetini böyle savundu SONRAKİ Ali Babacan'ın Hz. Ömer örneği siyaseti karıştırdı