• USD  32,49
  • EURO  34,97
  • BORSA  9.716,77
  • ALTIN  2.432,89
SON DAKİKA

Grup Yorum'un açlık grevi Meclis gündeminde

Grup Yorum'un açlık grevi Meclis gündeminde

17 Temmuz 2019 17:31

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Grup Yorum grubu üyelerinin cezaevinde süresiz açlık grevine başlamalarını Meclis gündemine taşıdı.


Cezaevinde açlık grevinde olanların tüketmesi gereken türden şekerin kantinde bulunmadığı, vitamin, limon gibi sıvı gıdaların yeterli olmadığını ifade eden Kaya, bu durumun aileleri büyük bir endişeye sürüklediğine dikkat çekti.

HDP’li  Hüda Kaya’nın  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle  verdiği önerge ve gerekçesi şöyle:

 “Cezaevinde açlık grevinde olanların tüketmesi gereken türden şekerin kantinde bulunmadığı; vitamin, limon ve sair sıvı gıdaların yeterli olmadığı bilinmektedir. Bu durumun aileleri büyük bir endişeye sürüklediği şüphesizdir. Açlık grevinin süresiz-dönüşümsüz olması da bu endişeleri artırmaktadır. Helin Bölek’in kapısı olmayan bir tuvaleti olan ve elektrik verilmeyen bir hücrede tek başına tutulması büyük bir hak ihlalidir. Grup Yorum üyeleri sanatsal çalışmalar yürütmekte ve konserleri, albümleri binlerce hatta milyonlarca yurttaş tarafından takip edilmektedir. Kişilerin sanat üretmesinin, konser vermesinin hayatın olağan akışı içerisinde suç teşkil etmediği açıktır, bunu suç olarak tanımlayan bir yasal düzenleme de yoktur. Yine sanatçının kendi fikirlerini sanatına yansıtıyor olmasının, muhalif bir duruş sergilemesinin de bir suç değil, düşünceyi ifade etme biçimi olarak kabulü gerekir. Nitekim bu durum, dünya ölçeğinde de bu şekildedir.”

Kamuoyunda yer aldığı ve aileler tarafından aktarıldığı üzere konserleri yasaklanan ve gözaltına alınan, ardından da tutuklanan Grup Yorum adlı muhalif müzik grubunun üyeleri bulundukları cezaevlerinde süresiz açlık grevine başlamıştır. Konserleri ve çalışmalarını yürüttükleri İdil Kültür Merkezi sürekli basılan ve hemen hemen her konser sonrası gözaltına alınan grup üyeleri hakkında açılmış olan sayısız dava olduğu bilinmektedir. Cezaevinde açlık grevinde olanların tüketmesi gereken türden şekerin kantinde bulunmadığı; vitamin, limon ve sair sıvı gıdaların yeterli olmadığı bilinmektedir. Bu durumun aileleri büyük bir endişeye sürüklediği şüphesizdir. Açlık grevinin süresiz-dönüşümsüz olması da bu endişeleri artırmaktadır. Helin Bölek’in kapısı olmayan bir tuvaleti olan ve elektrik verilmeyen bir hücrede tek başına tutulması büyük bir hak ihlalidir. Grup Yorum üyeleri sanatsal çalışmalar yürütmekte ve konserleri, albümleri binlerce hatta milyonlarca yurttaş tarafından takip edilmektedir. Kişilerin sanat üretmesinin, konser vermesinin hayatın olağan akışı içerisinde suç teşkil etmediği açıktır, bunu suç olarak tanımlayan bir yasal düzenleme de yoktur. Yine sanatçının kendi fikirlerini sanatına yansıtıyor olmasının, muhalif bir duruş sergilemesinin de bir suç değil, düşünceyi ifade etme biçimi olarak kabulü gerekir. Nitekim bu durum, dünya ölçeğinde de bu şekildedir. Hâlihazırda açlık grevinde olanların talepleri ise son derece meşru talepler olup; konserlerinin ve kültür merkezlerinin basılmaması, konserlerinin yasaklanmaması, sanatlarıyla düşünceyi ifade haklarını kullanmalarının suç olarak görülmemesi şeklindedir. Bu çerçevede bu eylemlilik türü “düşünceyi açıklama ve yayma” hürriyeti kapsamında Anayasa’nın 26 ıncı maddesinde anlamını bulmaktadır.


grup yorum, açlık grevi
ÖNCEKİ CHP’li Bekaroğlu: Cumhurbaşkanı kışkırtıyor SONRAKİ Meclis'te Rabia Naz için araştırma komisyonu kuruldu