• USD  32,50
  • EURO  34,69
  • BORSA  9.693,46
  • ALTIN  2.499,53
SON DAKİKA

Havuzdan ve denizden korona bulaşır mı ?

Havuzdan ve denizden korona bulaşır mı ?

17 Mayıs 2020 10:49

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkması sonrası korona virüsün havuzdan ve denizden bulaşıp bulaşmadığı sorusu gündeme geldi.


Son günlerde hava sıcaklıklarının artması sonrası korona virüsün havuzdan ve denizden bulaşıp bulaşmadığı sorusu gündeme geldi. Bilim Kurulu üyeleri sıcak havada virüsün etkisinin kaybolmasının beklendiğini belirtirken, vatandaşları havuz ve denize girme konusunda uyardı. Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Özlü, havuzdan ve denizden virüsün bulaşıp bulaşmadığının tam olarak bilinmediğini belirterek, vatandaşları sosyal mesafe kurallarına karışı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Hürriyet gazetesinden Fulya Soybaş’ın haberine göre, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, hava sıcaklıklarının artmasıyla virüsün bulaşma hızının da azalabileceğini söylüyor. Özlü, “Sıcaklığın artması, nemin azalması ve güneş ışığındaki ultraviyole virüsün bulaşmasını zorlaştıracaktır. D vitamini sentezimiz artacak, bu da bağışıklık sistemimizi güçlü kılacaktır” diyor.

‘Havuz ve deniz ne kadar güvenli?’ sorusuna gelince Prof. Dr. Özlü temkinli:

“Bu virüsün her özelliğini tam anlamıyla bilmiyoruz. Şu ana kadar havuz ya da deniz suyu ile bulaştığına dair elimizde bir bilgi yok ama bu demek değildir ki ‘kesinlikle bulaşmaz’. Virüsün nasıl davranacağı belli değil. Deniz içinde barındırdığı tuz nedeniyle yine bir nebze olabilir ama havuz için hijyen, temizlik, kaç kişinin aynı ayna girdiği gibi konularda endişelerim var.”


ÖNCEKİ Hayrettin Karaman'dan kripto para fetvası... SONRAKİ AKP'li kadın vekilden taciz mesajlarına tepki