• USD  32,32
  • EURO  35,11
  • BORSA  9.075,66
  • ALTIN  2.299,84
SON DAKİKA

HDP oyları olmasaydı CHP hangi belediyeleri alamıyordu?

HDP oyları olmasaydı CHP hangi belediyeleri alamıyordu?

16 Temmuz 2019 16:25

Seçim dönemlerinde siyasi partiler üzerinden yaptığı veri analizi çalışmalarıyla bilinen Polimetre, ‘AKP +MHP Oy Oranları Değişimi & HDP’nin Seçime Etkisi” başlıklı son çalışmasında önemli sonuçlara yer verdi.


(Hülya Karabağlı - Turkiyegundemi.com Özel Haber)

HDP desteğinin etkilerine yer verilen çalışmaya göre, bu destek olmasaydı Ankara, Antalya, İstanbul, Mersin ve Muğla büyükşehir belediye başkanlıkları kazanılamazdı.

Ardahan ve Yalova İl Belediyeleri de HDP desteği ile kazanıldı. Çalışmadan çıkan sonuçlara göre, CHP, HDP’nin desteği sayesinde fazladan 47 belediye başkanlığı kazandı.

Yani, HDP destek olmasaydı,  5 i büyükşehir olmak üzere toplam 47 belediye AKP veya MHP tarafından kazanılacaktı.

Polimetre, ortaya çıkan bu tabloyu, “ HDP, 17 büyükşehir, 12 il ve 777 ilçe belediye başkanlığı seçimine girmeyerek seçimin belirleyicisi (AKP+MHP İttifakının kaybettiricisi) olmuştur” diye değerlendiriyor.

Cumhur ittifakı, CHP’nin kalesi İzmir ve yönetimindeki yerlerde oylarını artırdı

Polimetre, çalışmasında Cumhur İttifakının durumu ortaya koyarken CHP’ye de yönetimindeki belediyeler hakkında mesajlar sunuldu.

Buna göre, Türkiye Genelinde AKP+MHP oy oranları Haziran-2018 Seçimine göre yüzde 3.5 gerileyerek yüzde 50.0 oldu.

AKP+MHP oy oranları toplamı Türkiye genelinde gerilemesine karşılık, özellikle yönetiminde CHP’li başkanların olduğu farklı türlerde (büyükşehir, il, ilçe) birçok belediye de genel eğilimin tersine olarak artış yaşandı.

Buna göre,   CHP’nin kalesi olarak bilinen İzmir’de AKP+MHP oy oranının en çok arttığı yer oldu.  İzmir genelinde AKP+MHP oy oranları toplamı en az yüzde 4.0 artarken bu artış en büyük ilçesi Buca’da yüzde  6.3, Dikili İlçesindeki oran yüzde 14.4 olarak gerçekleşti.

“CHP’li Belediye Yönetimlerinden hoşnutsuzluk, yanlış aday tercihleri”

Polimetre’nin kurucusu, siyasi veri analisti M. Günal Ölçer, CHP’li başkanların olduğu yerde Cumhur ittifakındaki oy artışının birçok nedenden olabileceğini söyledi.  Ölçer,  “CHP’li Belediye Yönetimlerinden hoşnutsuzluk, yanlış aday tercihleri,  AKP+ MHP’nin bu belediyeleri ele geçirmek konusunda çok istekli olmaları, yapay seçmen göçleri bu artışa sebep olabilir” dedi.

İzmir’deki 31 Belediye Seçim Çevresinin 30’unda AKP+MHP oy oranının artarken, CHP’li belediyelerin yönetimde olduğu 23 Belediye Seçim Çevresinin tümünde AKP+MHP oy oranının artması CHP Yönetimi tarafından dikkatle değerlendirileceğini düşünüyoruz.

Polimetre’nin çalışmasından dikkat çeken değerlendirmeler şöyle:

AKP+MHP Oy Oranları toplamında dramatik bir düşüş olmamasına karşılık, kaybettikleri (özellikle büyükşehirler) belediye sayılarındaki önemli düşüşün sebebi HDP’nin birçok yerde aday  ıkartmamasıdır.

HDP; 17 büyükşehir, 12 il VE 777 ilçe belediye başkanlığı seçiminde aday göstermeyerek seçimin belirleyicisi, “AKP+MHP İttifakının Kaybettiricisi” olmuştur.

HDP’nin aday çıkartmaması nedeni ile CHP’nin fazladan kazandığı belediye sayısı 47 olup, bunların 5 Tanesi (İstanbul, Ankara, Antalya, Mersin Ve Muğla) büyükşehir belediyesidir.

HDP’nin aday çıkartmaması nedeni ile CHP’nin kazandığı büyükşehir ilçe belediyelerinden 7’ si (Adalar, Ataşehir, Avcılar, Büyükçekmece, Esenyurt, Kartal Ve Küçükçekmece) İstanbul’da, 4 Ü (Buca, Kemalpaşa, Menemen Ve Torbalı) İzmir’dedir.

HDP aday göstermediği yerlerde aday gösterse, bugün Türkiye’nin gündeminde;

a. AKP’nin doğuracağı yeni parti olmayacaktı

b. Başkanlık Sistemi sorgulanmayacaktı

c. CHP’nin gündeminde “Olağanüstü Kurultay” olacaktı

“Mart-2019 Yerel” ve “Haziran-2019 İstanbul Yenileme” Seçimleri, AKP+MHP İttifakı dışındaki partilerin “İstanbul İttifakı” benzeri yeni ittifaklar oluşturabileceğini göstermesi açısından Demokrasi tarihimiz için son derece önemli olduğu anlaşılmaktadır.

(Hülya Karabağlı - Turkiyegundemi.com Özel Haber)


hdp, chp, seçim, haber, polimetre
ÖNCEKİ İstanbul Valisi İmamoğlu'nu ziyaret etti: Bir haftada bitirilen para sorusuna cevap vermedi SONRAKİ Davutoğlu: Babacan'ın partisiyle ittifak olabilir