• USD  32,57
  • EURO  34,99
  • BORSA  9.722,09
  • ALTIN  2.423,72
SON DAKİKA

HDP’den 7 maddelik yol haritası: Erkek şiddetiyle mücadele salgın dinlemez

HDP’den 7 maddelik yol haritası: Erkek şiddetiyle mücadele salgın dinlemez

25 Mart 2020 13:27

HDP, salgında birçok kadının evlerde kendini güvende hissetmeyebileceğini şiddete uğrama riskiyle karşı karşıya kalabileceğini belirterek 7 maddelik önerileri açıkladı. “Şiddete uğrama tehlikeniz varsa çevrenizde bir dayanışma ağı kurabilirsiniz”.


Türkiyegündemi.com (Ankara)

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, coronovirüs salgını nedeniyle salgında birçok kadının evlerde kendini güvende hissetmeyebileceğini şiddete uğrama riskiyle karşı karşıya kalabileceğini  söyledi. Şiddet tehlikesine karşı 7 maddede yol haritası sunan Kerestecioğlu, bu süreçte dayanışma ağı kurulmasının önemine dikkat çekerken ‘Hızlıca müdahale gerekiyorsa; 155’i arayarak kolluk güçlerinden yardım talep edebilirsiniz” dedi.

7 maddelik yol haritası şöyle:

1- Hızlıca müdahale gerekiyorsa;

• 155’i arayarak kolluk güçlerinden yardım talep edebilirsiniz.

• En yakın karakola veya jandarma komutanlığına başvurabilirsiniz.

• Bir akıllı telefon uygulaması olan KADES’i kullanabilirsiniz.

2- Şiddetle mücadele birçok ayaktan oluşur. Sosyal, psikolojik ve ekonomik desteğe, yasal haklarımız ve bu hakları nasıl kullanacağımız konusunda bilgi sahibi olmaya hatta bazen sadece kafamızı toparlamak için biriyle konuşmaya ihtiyaç duyabiliriz. Bunun için;

• Bulunduğunuz ilde 7/24 hizmet veren Şiddet Önleme ve İzleme Merkezini (ŞÖNİM) ya da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğünü arayabilirsiniz. Normalde doğrudan bu merkezlere giderek başvurma imkanı olsa da bugünlerde pek çok ilde bunun mümkün olmadığını gördük. Bu yüzden bilgi almak ve ilgili kurumlara yönlendirilmek için telefonla görüşmeyi tercih etmelisiniz.

• Belediyelere bağlı kadın danışma merkezlerini ve kadın örgütlerini arayabilirsiniz.

• 183 Sosyal Destek Hattını arayabilirsiniz.

Şiddet uygulayanla aynı mekandayken telefonla konuşma imkanınız olmayabilir. Fakat akıllı telefon kullanıyorsanız KADES uygulamasıyla polis çağırabilirsiniz.

Akıllı telefonlarda bulunan Google Play Store ve Apple Store uygulamasından önce Kadın Destek Uygulamasını (KADES) indirmelisiniz. Uygulamayı açtıktan sonra T.C. kimlik numaranızı girmeli ve sonrasında telefona gelen aktivasyon kodu ile uygulamayı aktif hale getirmelisiniz.

Uygulamayı kullanmak istediğinizde telefonun konum bilgisini açıp uygulamaya girdikten sonra sayfada önünüze çıkan tuşa basarak size en yakın polis ekibini çağırabilirsiniz.

3- 6284 sayılı Kanun kapsamındaki, koruyucu ve önleyici tedbirlerden faydalanmak için karakola, cumhuriyet başsavcılığına, kaymakamlığa/valiliğe veya aile mahkemesine başvurabilirsiniz.

Ancak bugünlerde pek çok kamu kurumu uzaktan çalışma ve nöbet sistemine geçtiği için şiddet uygulayanın evden uzaklaştırılması, iletişim araçlarıyla rahatsız etmemesi veya ekonomik destek gibi tedbirlerden hızlı bir şekilde faydalanabilmek için en yakın karakola başvurmak gerekiyor.

Kanun’un sağladığı haklarımız hakkında daha detaylı bilgi almak için Mor Çatı’nın hazırladığı broşüre göz atabilirsiniz: https://morcati.org.tr/yayinlarimiz/brosurler/256-erkek-siddetini-onlemede-6284-sayilikanun/

4- Şiddete uğrama tehlikeniz varsa çevrenizde bir dayanışma ağı kurabilirsiniz. Bu günlerde en önemli şey komşu ve mahalle dayanışması. Yaşadığınız yerde yakınlarınızda güvenebileceğiniz kişilerle durumunuzu paylaşabilir, onların yapabileceklerini saptayıp birlikte plan yapabilirsiniz. Örneğin acil bir durumda onları nasıl haberdar edeceğinizi kararlaştırabilirsiniz (cama eşarp bağlamak vb.) böylelikle sizin yerinize polisi arayabilirler.

5- Yaşadığınız yerde can güvenliğiniz risk altındaysa ve orayı terk etmeniz gerekiyorsa, bu konuda öncelikle çevrenizdeki insanlardan dayanışma talep etmekten çekinmeyin. Bir süreliğine güvende olabileceğiniz ve şiddet uygulayanın sizi bulamayacağı bir tanıdığınızın yanına gidebilirsiniz. Bu süreçte 155’i arayarak kolluk kuvvetlerinden destek istemek sizin hakkınız.

6- Yüksek can güvenliği riskiniz varsa ve gizlenmeniz gerektiğini düşünüyorsanız sığınağa gitmek doğru seçenek olabilir. Salgının yayılmasını önlemek, sığınakta kalan kadın ve çocukların sağlığını korumak amacıyla Bakanlık sığınaklarda bazı tedbirler almakta. Sığınağa kabul edilmeden önce tüm kadın ve çocuklara test yapılması zorunlu oldu. Ayrıca bazı sığınaklar ilk 14 gün çıkmama, bazıları ise hiç dışarı çıkmama şartı ile kabul yapıyorlar.

7- Sığınağa gitmek isterseniz 155’i, 183 Sosyal Destek Hattını, bulunduğunuz ildeki Şiddet Önleme ve İzleme Merkezini arayabilirsiniz ya da en yakın polis merkezine başvurabilirsiniz.

Şiddete uğradığınızda hemen şikayetçi olmak istemeyebilirsiniz ancak sonrasında kararınızı değiştirebilirsiniz. Bu durumda şiddete uğradığınızı belgelemeniz, örneğin vücudunuzdaki darp izlerininbelirgin fotoğraflarını çekmeniz ve bunları güvenli bir şekilde saklamanız iyi olabilir.


ÖNCEKİ Temel Karamollaoğlu: Hayat eve sığar ama faturalar sığmaz SONRAKİ Uzmanlar cevapladı: Koronavirüs salgını ne zaman bitecek?