• USD  32,48
  • EURO  34,95
  • BORSA  9.716,77
  • ALTIN  2.435,90
SON DAKİKA

HDP’li Abdullah Koç: Patnos Cezaevi’nde yeterli yemek verilmiyor

HDP’li Abdullah Koç: Patnos Cezaevi’nde yeterli yemek verilmiyor

18 Temmuz 2019 10:58

TBMM Genel Kurulu’nun dünkü oturumunda HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, İnsan Hakları Derneği’nin Marmara Bölgesi'ndeki yaptığı incelemelerde cezaevlerinde yaklaşık 436 tane hak ihlali tespit edildiğini söyledi.


Patnos Cezaevi’nde yeterli miktarda verilmeyen yemeklerin hijyen koşullarına uygun olmadığını ifade eden Koç, ziyaretlerin adeta işkenceye dönüştüğünü belirtti.  

Koç, çocukların çoraplarının ters çevrilerek yapılan aramalarda ziyaretçilerin saatlerce bekletildiğini anlattı.

HDP’li Koç’un Genel Kurul konuşması şöyle.

ABDULLAH KOÇ (Ağrı) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bugün yine bu Gelir Vergisi Kanunu ve torba kanununla Meclise getirilen kanun teklifinin 20'nci maddesi üzerine söz almış bulunmaktayım.

Değerli milletvekilleri, şimdi, bu 20'nci madde yurt dışı çıkış harçlarını 15 liradan 50 liraya çıkarmayı düzenleyen bir kanun teklifi. Şunu hemen belirteyim ki yaklaşık olarak yüzde 300 oranında bir artışla karşı karşıyayız. Özellikle sınır bölgelerde yaşayan, -Doğubeyazıt- Ağrı ili gibi illerde kendi evinin günlük geçimini sağlamak için yurt dışına çıkıp gelen insanlar için çok ciddi bir şekilde engel olacaktır bu. Öte taraftan, Türkiye'deki işçiye, memura, köylüye, üreticiye özellikle emekçiye verilen zamla bunu karşılaştırdığınızda çok ciddi bir uçurumun olduğunu görmekteyiz.

Değerli arkadaşlar, şimdi bunu kabul etmediğimizi, özellikle Türkiye halklarına burada haykırmak istiyoruz. Bunun yanında sizin huzurlarınızda başka bir sorunu dile getirmek istiyorum.

Değerli arkadaşlar, Türkiye'de cezaevlerinde çok ciddi hak ihlalleriyle karşı karşıyayız bu dönemde. Bu cezaevlerinde, özellikle İnsan Hakları Derneğinin Marmara Bölgesi'ndeki cezaevlerinde yapmış olduğu incelemelerde yaklaşık olarak 436 tane hak ihlali olduğuna ilişkin rapor elde edilmiştir. Bu, sadece son üç ay içerisinde meydana gelen hak ihlalleridir. Diğer taraftan, bize, milletvekillerine Türkiye'deki diğer cezaevlerinin çoğundan buna benzer şikâyetler gelmektedir. Bu cezaevleri: Trabzon Beşikdüzü, Bursa H Tipi Cezaevi, Kırıkkale F Tipi, İzmir Aliağa 2 No.lu Cezaevi, İskenderun T Tipi, Elâzığ, Düzce T Tipi, Tarsus 1 No.lu T Tipi, Tekirdağ 2 No.lu F Tipi, Ödemiş T Tipi, Bayburt, Şakran 2 No.lu T Tipi Cezaevleri ve bunun yanında bir de ciddi bir şekilde hak ihlallerinin yaşandığı Ağrı Patnos'daki cezaevi.

Değerli arkadaşlar, bu cezaevlerinde ne yapılıyor peki? Bu cezaevlerinde ciddi bir şekilde kanuna aykırılıklar vardır. Kitap vermeme, sohbet yasağı getirme, tekmil, dilekçelerin alınmaması, süngerli hücreye koyma, görüş yasağı, özel alanların kamerayla izlenmesi, infaz yakma, revir ve hastane sevkinin yapılmaması, Kürtçe konuşmaya müdahale, temizlik malzemesini kısma, görüşe gelenlerin ring aracıyla görüş yerine götürülmesi, revire çıkanlara şiddet ve küfürlü hakarette bulunma ve tek sıra hâlinde yürütme şeklinde sıralanabilir ve daha sayamayacağımız yüzlerce sistematik bir işkenceye dönüşmüş olan hak ihlalleri mevcuttur değerli arkadaşlar.

Peki, burada Adalet Bakanlığının bu uygulamaları neye aykırıdır? Değerli arkadaşlar, Anayasa 19'uncu madde kişinin hürriyeti ve güvenliğini sağlayan bir ilkedir. Şimdi, bu ilkelerin tamamı, İnfaz Yasası'nın tamamı şu anda çiğnenmektedir.

Değerli arkadaşlar, yine bu hak ihlallerinin yaşandığı ve çok ciddi bir şekilde, cezaevi idaresi tarafından da yoğun bir şekilde yaşatıldığı Patnos Cezaeviyle ilgili birkaç tane örneği sizinle paylaşmak istiyorum. Mahpuslara yeterli miktarda yemek verilmiyor değerli arkadaşlar, verilen yemekler de hijyen koşullarına uygun değil. talep eden mahpuslara "Gidin, kendi paranızla alın." şeklinde telkinlerde bulunuluyor. Hasta mahpuslar revire gönderilmemektedir, gönderildikleri yerde de hem şiddet uygulanıyor hem de küfür ve hakaretlere uğruyor bu mahpuslar. Tutuklu ve hükümlüleri taciz etmek ve onlara eziyet etmek için gece geç saatlerde koğuşlarında arama yapılıyor ve bütün eşyaları tahrip ediliyor; bu da çok ciddi bir hak ihlalidir. Öte yanda, kişisel eşyalarının tamamı yerlere seriliyor ve gecenin geç saatlerinde bu uygulama yapılıyor.

Aramalar, mahkeme ve revire sevk sırasında gidiş gelişlerde yine mahpuslar infaz memurları tarafından kötü muameleye maruz bırakılıyor. Cezaevi tarafından hükümlü ve tutuklularının dilekçe ve talepleri, anayasal olan dilekçe hakları kabul edilmiyor, verilen dilekçelerin hepsi cezaevi idaresi tarafından tutuluyor. Değerli arkadaşlar, ziyaretçiler uzun süre bekletiliyor. Ziyarete giden çocukların çorapları ters çevrilerek araştırmaya tabi tutuluyor, saatlerce bekletiliyor; aileler bekletiliyor, çocuklar bekletiliyor ve bu, âdeta bir işkenceye dönüşmüş durumda. İdareyle görüşmek istiyoruz, idare hiçbir şekilde bize cevap vermiyor ve bizim görüşme taleplerimizi de kabul etmiyor.

ABDULLAH KOÇ (Devamla) - Değerli arkadaşlar, burada, huzurunuzda Adalet Bakanlığını bu yasalara uymaya çağırıyoruz, Anayasa'ya uymaya çağırıyoruz, infaz yasasına uymaya çağırıyoruz. Bu, sistematik bir işkence hâline gelmiş durumdadır. Bu, gerçekten çok ciddi bir şekilde sinyal veriyor, buna engel olmamız gerekiyor. Burada kesinlikle ve kesinlikle Adalet Bakanlığını ve yetkilileri göreve çağırıyorum.

(Turkiyegundemi.com)


hdp, haber, Abdullah Koç, Patnos Cezaevi
ÖNCEKİ Netflix'ten kötü haber SONRAKİ AKP'lilerin Çanakkale iddiası: Lağım suyu denize dökülüyor