• USD  32,32
  • EURO  35,11
  • BORSA  9.075,66
  • ALTIN  2.301,76
SON DAKİKA

HDP’li Eksik koronovirüs önlemlerini sordu

HDP’li Eksik koronovirüs önlemlerini sordu

16 Mart 2020 16:23

HDP Iğdır Milletvekili, Dr. Habip Eksik, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti, Azerbaycan ve İran devletinden Dilucu Sınır Kapısından Iğdır’a gelen turistlere alınan coronovirüs tedbirleri Meclis gündemine taşıdı.


“Iğdır ilinde yaşayan yurttaşlar için kendi anadilleri Kürtçe,ve Azerice bilgilendirme amaçlı materyal hazırlanacak mıdır?

Turkiyegundemi.com (Ankara)

HDP Iğdır Milletvekili, Dr. Habip Eksik,  Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti, Azerbaycan ve İran devletinden Dilucu Sınır Kapısından Iğdır’a gelen turistlere alınan coronovirüs tedbirleri Meclis gündemine taşıdı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede Eksik, bölgede  yoğun biçimde kullanılan  Kürtçe  ve  Azerice diline dikkat çekerek, “Iğdır ilinde yaşayan yurttaşlar için kendi anadilleri Kürtçe ve Azerice bilgilendirme amaçlı materyal hazırlanacak mıdır” diye sordu.

Eksik’in soru önergesi ve gerekçesi şöyle:

Çin’de ortaya çıkan Covid-19 virüsü dünyanın farklı ülkelerinde can almaya devam etmektedir. En son Türkiye’de de Covid-19 virüsünün saptandığı Sağlık Bakanı olarak kamuoyunu bilgilendirip gerekli önlemlerin alınması noktasında açıklamalarda bulunmuştur.

Bulunduğu coğrafi konum itibariyle 3 ülkeye sınırı olan Iğdır ili Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti, İran ve Azerbaycan devletlerinden yoğun bir şekilde turist geçişi olmaktadır, ayrıca ticaret yapılmaktadır. Seçim bölgem Iğdır ilinde Türkçe dışında anadilleri Kürtçe ve Azerice yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Kürtçe ve Azerice dışında kendilerini ifade edebilecek yani Türkçe bilmeyen vatandaşımız azımsanmayacak sayıdadır. Dolaysıyla devlet kurumlarında özellikle sağlık kurumlarında kendilerini ifade etme noktasında zorluk yaşayan vatandaşlarımız büyük sıkıntılar yaşamaktadırlar.

-Iğdır ilinde yaşayan yurttaşlar için kendi anadilleri Kürtçe,ve Azerice bilgilendirme amaçlı materyal hazırlanacak mıdır?

- Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti, Azerbaycan ve İran devletinden Dilucu Sınır Kapısından Iğdır ilimize seyahat eden insanlara yönelik alınmış tedbirler var mıdır, var ise nelerdir?

-Hastane, Banka, PTT gibi kurumlar veya diğer kurumlarda Covid-19 virüsüne yönelik alınmış veya alınacak tedbirler var mıdır, var ise nelerdir?

- Iğdır ilimizde olası bir salgın durumunda gerekli önlemlerin alınacağı (karantina gibi) sağlık, beslenme, barınma ihtiyaçlarının sağlanacağı her hangi bir yapı tahsis edilmiş midir?

- Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti üzerinden Dilucu Sınır Kapısından ilimize seyahat etmekte olan insanlara yönelik Covid-19 virüsü nedeniyle alınan önlemler nelerdir?

- Iğdır’da bulunan sağlık kurumlarında Covid-19 virüsünün tespiti ve bulaşmasını önleyici tedbirler alınmış mıdır, alınmış ise nelerdir?

-Iğdır’da Covid-19 şüphesiyle gözlem altına alınan hasta var mıdır?

- Iğdır il merkezi ve Dilucu Sınır Kapısında gezici sağlık ekiplerinin Covid-19 virüsünün olup olmadığına yönelik tarama çalışmaları yapılması planlanmakta mıdır


Habip Eksik
ÖNCEKİ Salgın yaz aylarında sona erecek mi? Türk profesör son noktayı koydu SONRAKİ CHP’li Çakırözer’den hükümete korona salgınında emekçinin haklarını koruyun çağrısı