• USD  32,55
  • EURO  34,89
  • BORSA  9.645,02
  • ALTIN  2.430,71
SON DAKİKA

HDP’li Kerestecioğlu'ndan bakan Gül'e: Türkiye’de iktidarı eleştirebilen bir medyanın ve...

HDP’li Kerestecioğlu'ndan bakan Gül'e: Türkiye’de iktidarı eleştirebilen bir medyanın ve...

07 Ağustos 2019 17:23

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, aralarında yayın kuruluşlarının ve kişisel sosyal medya hesaplarının da bulunduğu 136 internet adresine erişimin engellenmesiyle ilgili Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.


12 Eylül askeri darbesi ile bugünü yasaklar açısından kıyaslayan Kerestecioğlu, “12 Eylül darbesinin ardından gazete ve dergiler 41 kez toplatılmış, yayımı durdurulmuş veya kapatılmış; 927 yayın yasağı getirilmiştir. Bu dönemde basın dışı suçlananlar hariç, gazeteci, yazar, çevirmen ve sanatçılara verilen mahkumiyet kararlarının toplamı 316 yıl, 4 ay, 20 güne ulaşmıştır. O günden bugüne basın özgürlüğü açısından Türkiye’de bir değişiklik olmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” diye sordu.

 Adalet Bakanına yöneltilen soru önergesi ve gerekçesi şöyle.

 “Ankara Sulh Ceza Hakimliği, Jandarma Genel Komutanlığı’nın 16 Temmuz tarihli talebi üzerine, aralarında Bianet, ETHA, Halkın Sesi TV, Özgür Gelecek, osp.org, geziyisavunuyoruz.org, Gazete Fersude, Yeni Demokratik Gençlik, Umut Gazetesi, Kızıl Bayrak, Marksist Teori, Direnişteyiz, Mücadele Birliği, Antakya Sokak gibi yayın kuruluşlarının ve platformların internet siteleri ile Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Sayın Oya Ersoy’un twitter hesabı gibi pek çok sosyal medya hesabının da bulunduğu 136 adrese erişimin engellenmesine karar vermiştir.

(…)5651 sayılı Kanun’un 8/A maddesi uyarınca verilen bu karar, söz konusu kanun maddesinin siyasi bir sansür mekanizması olarak kullanıldığına ilişkin eleştirilerin yükselmesine neden olmuştur. Zira, daha önce Wikipedia da bu kapsamda engellenmiştir. 19 yıldır yayın hayatına devam eden Bianet gibi haber portallarının ve hatta bir Milletvekilinin hesabına erişimin dahi engellenmesi, Türkiye’deki düşünce, ifade ve basın özgürlüğü üzerindeki baskının boyutlarını bir kez daha ortaya koymuştur.

Bu bağlamda;

Haber siteleri, gazeteler ve gazeteciler üzerindeki baskı ve sansürün Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğü üzerinde yarattığı ağır tahribat hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

19 yıldır yayın hayatına devam eden ve 200 binin üzerinde haber yapmış Bianet gibi haber portallarına erişim, hangi gerekçeyle engellenmiştir?

Türkiye’de düşünce, ifade ve basın özgürlüğünü Anayasa ve uluslararası sözleşmeler uyarınca korumakla yükümlü Bakanlığınız, bu yönde bir adım atmayı düşünmekte midir? Verilen engelleme kararını, bağımsız bir yargı kararı olarak değerlendirmek mümkün müdür?

İstanbul Milletvekili Sayın Oya Ersoy’un twitter hesabı aracılığıyla seçmenlerine ulaşması engellenerek temel siyasi hakların ihlal edilmesine karşı Bakanlığınız herhangi bir girişimde bulunmuş mudur?

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine göre, ifade özgürlüğü, herkesin siyasi tartışmalarda yer alabilmesi ve medyanın iktidarı elinde bulunduranlardan hesap sorabilmesi anlamına gelir. Türkiye’de iktidarı eleştirebilen bir medyanın ve ifade özgürlüğünün bulunduğunu düşünüyor musunuz?

Özgür, bağımsız ve çeşitlilik içeren bir medya, “kamu bekçiliği” görevini yerine getirerek, halkı bilgilendirir ve iktidarı elinde bulunduranlardan hesap sorar. Hakimler ve Savcılar Kurulu Başkanı olarak, kamunun haber alma hakkını ihlal eden bu hukuksuz kararın sorumluları hakkında herhangi bir inceleme ve soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?

Özellikle son yıllarda internet ve sosyal medyanın muhalif gücüyle ve bundan hükümetinizin endişeleri olduğu yönündeki iddialarla ilgili düşünceleriniz nelerdir?

12 Eylül darbesinin ardından gazete ve dergiler 41 kez toplatılmış, yayımı durdurulmuş veya kapatılmış; 927 yayın yasağı getirilmiştir. Bu dönemde basın dışı suçlananlar hariç, gazeteci, yazar, çevirmen ve sanatçılara verilen mahkumiyet kararlarının toplamı 316 yıl, 4 ay, 20 güne ulaşmıştır. O günden bugüne basın özgürlüğü açısından Türkiye’de bir değişiklik olmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?”

(Turkiyegundemi.com)


filiz kerestecioğlu
ÖNCEKİ Selçuk Özdağ, 7 yaşındaki Derya’nın hayalini gerçeğe dönüştürdü SONRAKİ Davutoğlu AKP'de kendine yer arayışı içerisinde