• USD  32,52
  • EURO  34,93
  • BORSA  9.722,09
  • ALTIN  2.425,53
SON DAKİKA

HDP’li Kerestecioğlu’ndan Sincan Cezaevi’nde hak ihlalleri sorusu

HDP’li Kerestecioğlu’ndan Sincan Cezaevi’nde hak ihlalleri sorusu

24 Temmuz 2019 11:47

HDP’li Filiz Kerestecioğlu Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü içinde yer alan cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e sordu.


HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Meclis Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu ziyaretinden hemen sonra eski HDP milletvekili İdris Baluken’in odası başta olmak üzere ziyaret edilen odalarda yapılan aramalarla gündeme gelen Sincan Cezaevi’nde ki hak ihlallerinin Meclis gündemine taşıdı.

HDP milletvekili İdris Baluken’in odası başta olmak üzere ziyaret edilen odalarda baskın yaparcasına arama yapılmış ve mahpusların odaları dağıtılmıştır. Bu olay, Alt Komisyon tutanaklarında da kayıt altına alınmıştır. Adalet Bakanı Abdülhamit’in yanıtlaması istemiyle verdiği önergede Kerestecioğlu, kirli paslı sorununun çözülüp çözülmediğini sordu.

Kerestecioğlu’nun önergesi şöyle:

Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü içinde yer alan hapishanelerde kalan mahpuslar, kötü fiziki koşullar ve uğradıkları hak ihlallerine dair pek çok başvuru yapmaktadır. Bu başvurular doğrultusunda TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu altında çalışan Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu da 17 Ocak 2019 tarihinde kampüs içinde yer alan Çocuk Kapalı, Kadın Kapalı ve 1 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumlarına yerinde inceleme yapmak üzere ziyaret gerçekleştirmiştir. Fiziki koşullarının pek çok açıdan kötü olduğu; personel sayısının yetersizliği; kapasitenin üstünde bir nüfusun burada tutulduğu; koğuşlara verilen suyun kirli ve paslı olduğu; kitapların sınırlandırıldığı; yemeklerin kötü ve yetersiz olması bu ziyarette gözlemlenen sorunlardan bazılarıdır.

Fakat, ziyaretin hemen sonrasında eski HDP milletvekili İdris Baluken’in odası başta olmak üzere ziyaret edilen odalarda baskın yaparcasına arama yapılmış ve mahpusların odaları dağıtılmıştır. Bu olay, Alt Komisyon tutanaklarında da kayıt altına alınmıştır. Yaşananlar, kurum personeli tarafından denetim amaçlı ziyaretlerde mahpusların kendilerini rahatça ifade edip sorunlarını dile getirmesini engelleyecek bir baskı ortamının nasıl oluşturulduğunu göstermektedir. Hapishanelerin düzenli ve bağımsız denetime açılması için bir planlama yapılması ve gerekli mekanizmaların oluşturulması Adalet Bakanlığının en acil gündemlerinden biri olmalıdır.

Ancak tersine, Adalet Bakanlığının bu keyfi uygulama hakkında herhangi bir soruşturma başlatmamış olması, hapishanelerde mahpuslara karşı keyfi ve hukuksuz muamelelerin hoş görüldüğü şüphesini artırmakta ve iktidarın, TBMM’nin denetim yetkisini kullanmasının “bedelini” mahpuslara ödetmek istediğini göstermektedir.

Bu ziyarette pek çok başka sorunun yanında, özellikle kadın mahpusların aylardır dile getirmiş olduğu, koğuşlara verilen sıcak suyun kirli ve paslı akması sorununun ivedilikle çözülmesi gerektiği tespit edilmiştir.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle 27 Şubat 2019 tarihinde verdiğimiz soru önergesinde özellikle Sincan Kadın Kapalı Hapishanesindeki kirli ve paslı su sorununun yol açtığı sağlık sorunlarına değinmiş ve sorunun çözümüne ilişkin bazı sorular yöneltmiştik ancak bu önerge de Adalet Bakanlığının muhatabı olduğu diğer önergeler gibi yanıtlanmadı.

Ocak 2019’da yapılan Alt Komisyon ziyaretinden ve verdiğimiz önergeden ancak altı ay sonra kirli su sorununa neden olan altyapı sorununu çözmek üzere Adalet Bakanlığından ödenek çıkarıldığını öğrenmiş bulunmaktayız. Bu sorun mahpuslar tarafından yaklaşık bir yıldır dile getirilmekteyken ve TBMM de bunu altı ay önce tespit etmişken mahpusların insanca koşullarda yaşaması ve sağlıkları için son derece elzem olan bu tadilatın yeni başlatılacak olması açıkça görevi ihmal etmektir.

Dahası mahpuslara tadilatın süreceği iki ay boyunca koğuşlara hiç sıcak su verilmeyeceği, soğuk suyun da günde bir saat verileceği söylenmiştir. Su olmayacağı için, spor etkinliklerinin de kaldırıldığı belirtilmiştir. Mahpusların yaşadığı hak ihlallerini bu örnekteki gibi daha büyük ihlallere yol açacak yöntemlerle çözmeye çalışmak hapishane sistemi içerisinde adeta bir cezalandırma yöntemi haline gelmiştir ve bundan bir an önce vazgeçilmelidir.

Ayrıca OHAL kaldırılmış olmasına rağmen Sincan cezaevinde kitap kısıtlaması devam etmekte, Yeni Yaşam gazetesi mahpuslara verilmemekte, mahpusların bilgiye erişim hakları da sistematik olarak ihlal edilmektedir.

Bu bağlamda;

Kirli ve paslı su sorununa yol açan boruların değişilmesi sürecinde mahpusların yeni hak ihlalleri ve sağlık sorunlarıyla karşılaşmaması için bir önlem almayı planlıyor musunuz?

Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu üyesi milletvekillerinin ziyaretinden sonra eski HDP milletvekili İdris Baluken ve diğer mahpusların odalarının keyfi biçimde aranarak dağıtılması olayına karışmış personel ve idareciler hakkında bir soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?

Hapishanelerdeki hak ihlallerini engellemek ve yaşanan sorunları doğru şekilde tespit edebilmek ve çözüme kavuşturmak için sivil toplumun ve meclisin de dahil edileceği bağımsız bir denetim mekanizması kurulması için herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?

(Turkiyegundemi.com)


hdp, haber, filiz kerestecioğlu, Sincan Cezaevi, hak ihlalleri
ÖNCEKİ İYİ Parti’den Düzce için kanun teklifi SONRAKİ 7 bin ton sebze meyve çöpe gidecek