• USD  32,50
  • EURO  34,69
  • BORSA  9.693,46
  • ALTIN  2.499,53
SON DAKİKA

Heybeliada'da doğa katliamı: Ağaçları kesip aquapark yaptılar

Heybeliada'da doğa katliamı: Ağaçları kesip aquapark yaptılar

06 Ağustos 2022 10:41

Heybeliada’da mülkiyeti Darülaceze’ye ait olan tarihi Sadık Güzel Osman Plajı’nda aquapark inşa edildi.


Gazeteci Mehmet Kızmaz, sosyal medya hesabından Heybeliada’daki doğa katliamında yaşanan tüm süreci anlattı. Heybeliada Belediye Başkanı Erdem Gül’ün kaçak olduğu gerekçesiyle durduğu inşaatın daha sonra nasıl tekrar başlatıldığını anlatan Kızmaz, daha önce yaptığı haberlerde “Basit onarım ve tadilat” adı altında ağaçların kesildiği, sit alanının şantiye alanına çevrildiği ortaya çıktı.” demişti.


Ads by Kiosked
"13 bin 782 m2 alanda birçok ağaç kesildi"
Kızmaz, paylaşımlarında şu ifadeleri kullandı:

“Buyurun; Heybeliada’da 1. derecede sit alanında “basit onarım ve tadilat” adı altında ağaçların kesilmesi ile başlayan ve yasaya aykırı olmasına rağmen tüm kurumların gözü önünde 4 yıldır süren, bir türlü “durdurul(a)mayan” doğa-çevre katliamı:  Mülkiyeti Darülacezeye ait tarihi Sadık Güzel Osman (SGO) Plajı ile yanındaki Asaf Plajındaki yıkıma karşı en az 3 kere haber yaptım. 5.2019da 2 milyon 675 bin TL’ye 5 yıllığına ihaleye çıkarılan SGO Plajını 2001den beri işletmecisi olan Green Beach'in sahibi İsmail Cevahir aldı. Ardından, plajdaki taşınmazlarda küçük birkaç tadilat için İBB’ye bağlı Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı ile KUDEB’in imzasıyla “basit onarım ve tadilat” izni alındı. Ama iznin ardından 13 bin 782 m2 alanda birçok ağaç kesildi, alan şantiyeye çevrilerek kotlar değiştirildi.”

"100 palmiye dikeceğiz"
Vatandaşların şikâyeti ile Adalar Belediyesi 2019’da tutanak tutarak projeyi durdurdu. Belediye yetkilisi denetim eksiklerin olabileceğini söyledi. İsmail Cevahir, “Adalarda izin almak zor. Mecbur basit onarım izni alındı.16 ağaç kestik.100 palmiye dikeceğiz. Mühendislerimiz yanılttı” demişti.

Kültür Varlıkları Daire Başkan Yardımcısı Ahmet Çakmak da “Alınan izin ile yapılanlar arasında dağlar kadar fark var. Bundan sonra yapılacak hiçbir şey İBB yetkisi kapsamında değil. Ne yapılırsa İst. 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan izin almak zorundalar” diye konuşmuştu.

"Buna nasıl izin veriliyor?"
Ada sakinlerinden olan avukat Mustafa Lütfi Kıyıcı ise belediyeden bazı yetkililerin bu alandaki tahribata göz yumduğunu belirterek, “Daha önce olmayan kotlar oluşturuldu. Buna nasıl izin veriliyor? Adalar Orman İşletme Şefliği ve Kaymakamlık kaçak yapılaşmaya neden göz yummaktadır? Plaja beton dökülmesi için Aslan Turizme ruhsatı kimler ve neden verdi?”  dedi.

Tahribatın ardından ise İstanbul’un birçok yerinde panolarda “Çok eğleneceğiz! Mavi ile yeşil, huzur ile eğlence!” reklamları verildi.


ÖNCEKİ CHP’li Torun’dan Bakan Kurum’a: Boyunuzun ölçüsünü alırsınız SONRAKİ Kavcıoğlu ile Hisarcıklıoğlu’nun faiz atışması